Europeu

Un equip que transcendeix

Bàsquet. Des que Rússia va encadenar disset títols entre el 1960 i el 1991, cap altra selecció havia repetit títol en l’europeu femení

La selecció espanyola va repetir diumenge en una final brillant contra França (86-66) el títol de campiona d’Europa del 2017, un fet que no s’havia produït des que l’URSS va posar fi a un domini abassegador de disset campionats consecutius entre el 1960 i el 1991. Eren altres temps. És el quart europeu de la selecció espanyola en la seva història: 1993, 2013, 2017 i 2019.

L’aportació de les sis catalanes –Laia Palau, Sílvia Domínguez, Anna Cruz, Queralt Casas, Andrea Vilaró i Marta Xargay–a l’enèsim èxit de la selecció espanyola ha tornat a ser altíssima. Laia Palau, la jugadora de tota la història amb més partits internacionals amb la selecció espanyola, va ser també decisiva dos anys després de la decisió que va prendre, l’endemà de ser campiona d’Europa, de no marxar cap a Austràlia. Continua al peu del canó somiant en Tòquio 2020. “El que estem fent és increïble perquè va ser la Unió Soviètica l’última que va guanyar dos títols seguits ja fa molt de temps”, subratlla Palau, que acumula divuit anys en tornejos internacionals des que va debutar amb la selecció espanyola el 2001 en el mundial de la Xina. “No ens esperàvem guanyar d’aquesta manera, però crec que, després de Rússia en els quarts de final i el partit dur contra Sèrbia de les semifinals, vam arribar a la final amb molta fluïdesa. Hem jugat sense pressió i hem disfrutat del partit. N’estic molt orgullosa”, reflexionava amb la seva loquacitat habitual la base catalana de l’Spar Citylift Girona.

Lucas Mondelo, el tècnic que ha conquerit vuit medalles internacionals en vuit anys al capdavant de l’equip estatal, explicava, seguint el fil argumental de Palau, alguna de les claus de l’èxit: “Ens vam sentir alliberats després del partit de Sèrbia. Vam tenir un any dur després del mundial i ens hem sentit lliures de jugar aquesta final. Com ja vam fer a la República Txeca el 2017, hem fet el nostre millor bàsquet en la fase final de la competició i, aquesta vegada, especialment en la final. Som un gran exemple que aquest és un esport d’equip. Em continua sorprenent el treball de les jugadores i els seus èxits. Dono les gràcies a totes i a tot l’equip tècnic, i especialment a Laia Palau.”

L’efecte Xargay

Amb un 28 de valoració, 23 punts i una exhibició de triples que va encarrilar l’or, la gironina Marta Xargay va ser la millor de la final. Xargay ha completat un campionat rodó i diumenge va ser inclosa en el cinc ideal del torneig al costat de la seva companya Astou Ndour, MVP de l’europeu. Les altres components del cinc del campionat són Sandrine Gruda (França), Sonja Petrovic (Sèrbia) i Temi Fagbenle (Gran Bretanya), la màxima anotadora del torneig amb 20,9 punts per partit. Les xifres de la gironina han estat eloqüents: 14,2 punts, 2 rebots i 2,5 assistències en 28,2 minuts de mitjana jugats per partit.

ELS PROTAGONISTES

Som un gran exemple que aquest és un esport d’equip. Em continua sorprenent el treball i els èxits de les meves jugadores
Vam arribar a la final amb molta fluïdesa. Hem jugat sense pressió i hem disfrutat. N’estic molt orgullosa
Laia Palau
Ens hem sentit lliures de jugar aquest partit i hem fet el nostre millor bàsquet del torneig precisament en la final
Dono les gràcies a totes i al cos tècnic i especialment a Laia Palau. Hem perdut jugadores però ens hem sobreposat
Lucas Mondelo
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)