ACB

Serà el final del cicle blanc?

El Barça ha fet una inversió descomunal per guanyar-ho tot i tallar el domini del Madrid, que des que va arribar Laso ha assolit 18 títols

Molts equips aspirants a ser a la copa de Màlaga i molt cara la permanència ACB

1a jornada

Fuenlabrada - Burgos

76 - 87

Baxi Manresa - Unicaja

20 h

Tenerife - Bilbao

22 h

València - MoraBanc

20 h (demà)

Gran Canària-Saragossa

22 h (demà)

Baskonia-Estudiantes

19.15 h (dv.)

Obradoiro - Barça

19.15 h (dv.)

Joventut - Madrid

21.30 h (dv.)

Múrcia - Betis

21.45 h (dv.)

L’estiu del curs 2011/2012 va aterrar al Wizink Center de Madrid Pablo Laso a la banqueta blanca. Des de llavors el domini ha estat absolut sempre mantenint una base sòlida de jugadors espanyols amb Felipe Reyes com a gran capità i sempre trobant un líder en cada etapa –Llull, Sergio Rodríguez, Mirotic, Doncic, Campazzo...– i amb estrangers que han ajudat molt, com ara Nocioni, Mejri, Slaughter, Rivers, Tavares i Ayón. Però sembla que el cicle de domini blanc pot canviar de la capital espanyola a la capital catalana perquè el Barça ha fet una inversió descomunal per canviar la dinàmica i per començar un cicle triomfant amb una plantilla de qualitat i sobretot amb recorregut.

La zona mitjana s’amplia

El preu per entrar a la copa serà caríssim un any més. Ja està classificat l’Unicaja com a amfitrió que manté Casimiro a la plantilla amb reforços de nivell d’Eurolliga. En aquest grup, hi ha d’haver un Gran Canària que sense competició europea amb un sol partit per setmana ha de ser la sensació amb un equip, el de Katzikaris, en què només es mantenen Rabaseda, Paulí i Radicevic. També gran inversió a Tenerife amb Huertas, Shermadini i Lundberg, i un Baskonia que tornarà a competir per tot amb Shengelia com a pal de paller. El València, que torna a l’Eurolliga, ha de tutejar els grans i aspirar a tot mentre el Burgos de Joan Peñarroya pot ser la revelació del curs mentre el Saragossa, la sorpresa del curs passat en semifinals, té el repte de no baixar el llistó. Qui l’ha de pujar és el MoraBanc, que va quedar fora de la copa i del play-off i té equip totalment nou per lluitar entre els grans. A la zona baixa, a la zona calenta, els recents ascendits Bilbao i Betis han gastat molts diners, cal veure com afecta la doble competició a la Penya i el Manresa, mentre que el Múrcia, l’Obradoiro, l’Estudiantes i el Fuenlabrada també lluitaran per no patir.

PROJECTES

El Gran Canària, sense Europa, i el Burgos de Peñarroya poden ser les sorpreses

Renovació total amb ambició màxima

Ibon Navarro complirà el seu segon curs a Andorra, on entre els jugadors que no ha pogut renovar i els que no continuaran té una plantilla en què només es mantenen del curs passat Guille Colom, Jelinek, Walker i Diagné. La resta, renovació total. A la marxa d’Albicy al Zenit hi haurà el tàndem jove-veterà: Senglin (24 anys) i Hannah (31), ex-Gran Canària, Penya i Bilbao. Al perímetre Walker, ja consolidat en el projecte, tindrà de companys Massenat i un Dejan Todorovic que és una aposta després de la greu lesió que va tenir a Múrcia. Dins la pintura hi ha diferents alternatives: Musli en el cinc amb Diagné, dos peces diferents, i quatres polivalents amb experiència ACB de Llovet, l’energia i aposta de l’ex-Canoe (LEB) Tyson Pérez i Bandja Sy, que pot obrir el camp. Torna a jugar Eurocup i, per pressupost i equip, obligat a entrar a play-off i copa.

Retorn a Europa ja sense Laprovittola

Tot i que tothom sap que les comparacions són odioses a Badalona ja s’enyora Laprovittola, l’MVP de l’ACB, que va fer realitat el somnis de l’afició. Sense l’argentí ni Todorovic –en el Tianjin Pioneers de la Xina–, la Penya torna a l’Eurocup, fet que haurà de gestionar per no pagar-ho en l’ACB. Carles Duran té el repte de fer més que mai un equip perquè Zisis té experiència i talent però té 36 anys. Hi és per assumir en moments clau. Al costat, els joves Dimitrijevic i Zagars. La nova estrella serà Prepelic, cedit pel Madrid. I al perímetre, Ventura i un López-Arostegui que ha de fer un pas endavant. Els joves Parra i Busquets es volen fer un lloc pendents del lesionat Dawson, a qui li queden tres setmanes. Dins la zona Omic ha de ser el puntal, tot i que Birgander, si no recau, és la peça decisiva. Harangody és una garantia i Morgan està en creixement.

El difícil repte de mantenir la il·lusió

El que va fer la temporada passada Joan Peñarroya amb el Baxi Manresa va ser històric. I sobretot ho va ser per la qualitat de l’equip que tenia, al qual va treure més del que podia donar. És el llegat que va deixar el de Terrassa, que ha marxat a Burgos atret per un gran projecte, i és el que intentarà mantenir Pedro Martínez, un luxe de tècnic per al Nou Congost. Les apostes tornen a ser moltes en un equip que jugarà la Champions League. Els referents són Eulis Báez i Ryan Toolson, amb tots els dubtes sobre si s’hi podrà comptar i com estarà. Mentrestant, s’ha fitxat temporalment Dulkys. De rookies no en falten: l’elèctric Jordan Davies, que serà una de les sensacions; Ferrari, amb tir i direcció, i apostes com ara el suec Magarity, l’argentí Vaulet i l’americà Kravish. De casa, Jou, Pere Tomàs i Sakho i Dani Pérez com a aposta amb Sima.

5 ‘tops’ d’Europa per aspirar a tot

Si en un equip que el curs passat va arribar als quarts de l’Eurolliga i a la final de l’ACB canvies Blazic, Seraphin i Singleton per incorporar-hi cinc peces top a Europa i amb experiència com són Delaney, Higgins, Abrines, Mirotic i Davies –un cinc titular espectacular–, l’únic que se li pot exigir a l’equip és guanyar un dels dos títols i competir en l’altre. És el repte que té Pesic amb una plantilla galàctica no només per noms sinó també pel bàsquet que pot arribar a desplegar. Esperant que d’aquí a quatre mesos s’incorpori el lesionat Heurtel, hi ha un equip llarg –Pangos, Hanga, Oriola, Claver....– en què s’hauran de fer convocatòries de 12. El capità Tomic afronta el curs més exigent l’any que acaba contracte. Sembla que Kuric, tot i fer una gran pretemporada, Smits i Pustovy tindran un paper secundari i difícilment es veuran pujar joves del Barça B.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)