ACB

El Barça guanya el Baskonia a la pròrroga i signa el dos de dos en dos dies (95-87)

Bàsquet. Homenatge del Palau Blaugrana a Chicho Sibilio abans del salt inicial i els millors minuts, els primers (11-2 i 22-8)

El Barça ha guanyat per 95-87, a la pròrroga, el Baskonia en el segon partit de lliga i després de menys de 48 hores del debut a Santiago de Compostel·la. Una bogeria que ha afectat el rendiment del conjunt blaugrana, de més a menys i sabent gestionar els moments clau contra un equip, el vitorià, que no ha pogut plantar cara al final. Brandon Davies (24 punts, 11 rebots i 35 de valoració) ha estat el millor del Barça, que ha tornat a veure Abrines al parquet, mentre Shengelia amb 16 ha estat el màxim anotador visitant tot i que l’impacte l’ha donat Youssoupha Fall (12, 12 i 19)

Desequilibri

La presència de Hanga en el cinc inicial, en el llo c de base, ha donat una agressivitat en defensa que ha permès els blaugrana fer fora de la pista el Baskonia amb un 11-0 (11-2). L’esmaixada de Claver, en un contraatac amb quatre homes després de la quarta pèrdua basca i sense cometre encara cap falta obligaven Perasovic a demanar temps per mirar de tornar al parquet. Claver (19-6) i Mirotic (22-8) ho han negat amb els seus triples però la rotació de Pesic, amb Hanga (assistència a Davies, 24-10) i el montenegrí a la banqueta, han permès Shengelia castigar la defensa d’Oriola i iniciar un parcial que s’enfilaria al 0-11 (24-11) que tancava ell mateix al segon quart de 4,60 m. L’ha trencat Delaney en suspensió i, entre Kuric i Mirotic (31-24 de tres arribant amb not i tirant) donaven aire al Barça, que veia com Henry dominava el ritme a la direcció i Youssoupha Fall (8 rebots i 2 taps) intimidava darrere i davant (36-31) i, Shengelia, donava el segon avantatge al Baskonia (40-42) després de fer ell mateix el 0-2 inicial.

Mirotic ha desfet l’empat a punts amb el seu tretzè abans del descans (42-42) i el georgià s’hi ha avançat, de tres, a l’inici del tercer quart per donar una màxima visitant que s’enfilaria a quatre mitjançant Shavon Shields i (44-49) i Fall (47-51). El sostre senegalès (2,20 m, 1995) ha fet el 47-53.

L’anella petita

Higgins assistit per Davies (49-53) i Smits (56-61 i 58-63) han estat les úniques cistelles en joc del barça els darrers sis minuts del tercer quart, amb Baskonia arribant a una màxima de 8 amb el triple al contraatac de Janning (53-61). 5/18 amb 0/6 triples és la carta de tir del Barça al tercer quart, que veia l’anella molt petita.

Roland Smits ha injectat més energia a l’equip a l’inici del darrer quart, amb dues esmaixades. La primera girant-se sobre ell mateix a l’aire quan remuntava la línia de fons (60-66) i la segona després de recuperació en camp propi (65-71) per guanyar-se l’ovació quan Mirotc l’ha rellevat a 6:20.

Delaney, amb dos triples seguits, ha empatat a 73 a 4:29 completant un 10-2 que havia iniciat Smits i seguit Davies d’ofensiu (67-71). El jugador de la cinta ha empatat a 75 també d’ofensiu (tercer) i Mirotc a 77 també després d’error de Higgins (3/8 de dos) en l’onzè rebot en atac del Barça (18 punts).

Garino (4/4 triples, 3 al darrer quart) ha donat la iniciativa al Baskonia a 1:45 (77-80) però les pèrdues de Henry (8 segons) i Fall (passes), amb la cistella de Higgins (ara sí) ha permès el Barça empatar a 80 i tenir pilot amb 22 segon. Se l’ha jugat Higgins de lluny. I Pato Garino li ha fet tap.

El desempat

Delaney ha donat el primer avantatge després del descans al Barça, en el primer atac de la pròrroga, quan Garino ha fallat els dos primers triples (sense tocar ni el cèrcol). Fall d’ofensiu ha fet la primera cistella del Baskonia a 2:40 i, amb l’esforç s’ha retirat amb rampes als bessons (83-82). Kuric (1/2), Davies (2/2) i Mirotic (2/2 i 1/2) sumaven d’un en un (88-85).

Davies, de tres i després de pensar-ho, a 1:11 castigava en la possessió l’antiesportiva de Henry sobre Mirotic (91-85). Janning després de temps mort ha anat per feina en només tres segons (91-87). Tampoc s’ha adormit Delaney superada la pressió dels blancs (93-87) i, Mirotic, tancava el partit de 4,60 m (8/10, 22è punt.

Estimat Chicho

El Palau s’ha tenyit de Blaugrana mentre sonava l’himne del Barça per recordar la figura de Chicho Sibilio, amb un missatge “estimat Chicho” en lletres gegants. L’homenatge ha comptat amb els fills i un net de l’aler dominicà, que va marcar una època al club i que després va fitxar pel Baskonia, el rival avui del FC Barcelona; mort el 10 d’agost als seixanta anys. “Ets llegenda Chicho: Orgull, respecte i amistat”deia la pancarta desplegada pels Dracs mentre el Palau, emocionat, aplaudia un dels seus primers grans ídols fins el minut de silenci que ha precedit el salt inicial.