NBA

Houston, tenim un problema

Bàsquet. La Xina ataca els Rockets i la llibertat d’expressió allà on fa més mal, els ingressos econòmics i contractes comercials

La Xina ha començat una guerra comercial sense quarter contra els Houston Rockets i, de passada, contra l’NBA com a resposta a la piulada del gerent de la franquícia, Daryl Morey, que va donar suport als manifestants de Hong Kong que reclamen més democràcia. A la croada, s’hi ha afegit un llegendari exjugador de l’equip, Iao Ming –ara president de la Federació de Bàsquet de la Xina–, que ha anunciat que suspendrà la cooperació de l’entitat amb els Rockets.

Morey ja va patir una campanya d’intimidació a través de la xarxa i l’objectiu de la Xina és boicotejar tots els ingressos que té l’equip al país: la televisió estatal CCTV i Tencent, que han de pagar uns 1.400 milions d’euros en cinc anys pels drets de l’NBA, ja han anunciat que no retransmetran cap partit dels Rockets. CCTV, a més, tampoc farà cap dels partits de pretemporada que els equips de l’NBA jugaran aquesta setmana a la Xina. Els gegants del comerç electrònic xinès JD i TaoBao han retirat els productes dels Rockets de les seves botigues virtuals i qualsevol cerca del nom de l’equip a les seves plataformes digitals acaba amb el mateix resultat: “No hem trobat cap producte relacionat.”

Les pressions, lògicament, han donat resultat i han obligat l’NBA i els Rockets a demanar disculpes. El mateix James Harden, l’estrella dels Rockets, ha dit que “estimen la Xina”.

Llibertat d’expressió?

El comissionat de l’NBA, Adam Silver, fa equilibris per defensar el dret de Morey a opinar i mantenir els contractes amb la Xina. “Ens sap greu i estem penedits pel fet que milions d’aficionats xinesos s’hagin sentit ofesos per aquest comentari però com a institució defensem la llibertat d’expressió dels nostres treballadors.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)