FEB

Canvi de paradigma

Lliga Femenina. L’Spar Citylift, que anotava gairebé 80 punts per partit la temporada passada, s’ha reconvertit en un equip sense tant d’encert (66,3) però molt més fort en defensa

L’Spar Citylift ha viscut una transformació vital d’una temporada per l’altra no per ganes de l’equip tècnic sinó per una màxima ben coneguda, fer de la necessitat virtut. Així, s’ha passat de l’exuberància ofensiva de fa dotze mesos liderada per Murphy i Hampton a una estratègia clarament defensiva a partir de la qual l’equip intenta fer-se més fort.

En les vuit primeres jornades de la lliga 2018/19 l’equip de Surís anotava gairebé 80 punts per partit (79,9) i n’encaixava 59,4. Murphy era la màxima anotadora del campionat (18,1) i Hampton, la més valorada (19,5). En aquells moments el balanç era el mateix que ara (7-1) amb una derrota a la pista del Cadí. En aquest curs, després també de vuit jornades, l’equip supera per poc els 66 punts per partit (66,3) però defensivament no té rival en el campionat (52 punts). Diumenge el Gernika va ser el primer en fer més de 60 punts a l’equip de Surís (68).

El canvi

Algunes jugadores ja han reconegut que Surís està treballant des del principi del curs, per sobre de tot, els conceptes defensius. No hi ha Hampton ni Murphy però tampoc Colhado, que quan estava en forma era una especialista en el joc ofensiu prop de l’anella. L’arribada de Mendy, Araújo i Coulibaly – tres titulars ara mateix– fan que l’atac de l’equip comenci des de molt més enrere, a la pròpia pista. Els rebots de la francesa i la gallega, les recuperacions de Mendy i els contraatacs són ara el modus vivendi d’un equip amb un calendari, a més, molt més exigit que el de fa un any.

Les baixes

Laia Palau ha admès públicament que la lesió de Núria Martínez ha estat un cop en la línia de flotació de l’equip perquè, a diferència de l’absència de Sonya Petrovic, la seva baixa ha estat un maldecap sobrevingut. Palau s’està multiplicant tant a l’Eurolliga com a la Lliga Femenina però no pot jugar 40 minuts cada partit i quan no hi és les seves companyes se’n ressenten. “La nostra opció passa per defensar, agafar el rebot i córrer”, va assenyalar després de la victòria contra el Sopron a Fontajau. “En el cinc contra cinc ens costa molt”, va admetre també. Tot i que el talent de Mendy –reconvertida en una anotadora letal–i Elonu apareix sovint per tapar les carències en aquest aspecte, els equips ja saben que l’Uni pateix en el joc posicional i té dificultats, més enllà de la inspiració de l’escorta francesa, per anotar triples alliberats.

Sykes

Va arribar per ser titular indiscutible però s’ha trobat a la banqueta amb la missió d’arreglar els problemes en atac quan les coses no rutllen. A diferència de Murphy, per exemple, és la primera vegada que competeix a Europa i encara juga amb el xip made in USA. Necessita molt la pilota i quan la té no interpreta encara el bàsquet com un joc col·lectiu sinó com una lluita gairebé personal contra l’equip rival. Això fa que visqui moments de frustració, quan els tirs no entren, i d’altres d’ebullició, quan és capaç de fer valer la seva qualitat individual per penetrar, creuar la pista o també anotar de fora.

El calendari

Probablement la gran dificultat de Surís per acoblar l’equip i fer-lo encara més dur de pelar és el tour a l’Eurolliga –partits a Turquia, França i Polònia– combinat amb un inici de la lliga gens favorable amb cinc partits lluny de Fontajau, un dels quals a Salamanca. “Això el calendari ens ho tornarà”, admetia Surís, però mentrestant l’exigència no s’atura. El primer moment de descans arriba aquesta setmana. La lliga es reprèn el 23 i l’Eurolliga, el 27.

La lliga més igualada

“Aquelles lligues amb 26 victòries a la fase regular ja s’han acabat”, mantenia l’entrenador gironí després de la derrota contra el Gernika. La classificació, de moment, sembla donar-li la raó. Cinc equips separats per només una derrota. L’Uni (7-1) té el mateix equip basc (6-2), el València, l’Avenida i el Cadí a a només una victòria. La inesperada derrota del subcampió de lliga a la pista de l’Ensino (68-62) sembla abonar la tesi de Surís. A Salmanca no s’estan prenent massa bé aquesta nova igualtat en el campionat. “Hem jugat amb foc i ens hem cremat, més autocrítica i menys excuses”, va piular el president del club, Jorge Recio, després del partit.

LA DADA

52
Punts.
Són els que ha encaixat l’equip de mitjana en els vuit primers partits de lliga

Palau, Araújo, Mendy i Elonu, convocades

La selecció de Mondelo comença aquesta setmana la preparació per al preolímpic del 2020 amb dos partits contra França a Zamora (15 de novembre) i Palència (17 de novembre). En el combinat estatal hi serà Laia Palau, membre de l’equip que va ser campió d’Europa, i María Araújo, que torna a una convocatòria i que mirarà de convèncer el tècnic després d’un inici de lliga en què s’ha convertit en una de les millors rebotejadores del campionat. Mendy, per la seva banda, està en la llista francesa. Elonu ha estat convocada per Nigèria.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)