Eurolliga

Terrabastall Xargay

L’Uni fitxa la gironina, que va deixar el club després de pujar a la Lliga Femenina el 2009 i hi torna com una estrella internacional

La presència de Surís, Palau i Vasic expliquen la seva arribada des de Kursk

Costa de creure i s’hi poden fer tots els símils que es vulguin amb l’arribada dels Reis, demà. Però és real: Marta Xargay (Girona, 1990) torna a l’Uni deu anys després de ser MVP de la fase d’ascens de les gironines a la Lliga Femenina.

Marta Xargay es queda a la seva ciutat per jugar al costat de Laia Palau i Sonja Vasic –amb qui manté una gran relació d’amistat des que van coincidir el 2016 a Praga– i a les ordres d’Èric Surís, marit de la seva germana i amb qui també manté una molt bona relació. És, de fet, un dels motius pels quals Petrovic va decidir fitxar per l’Spar Citylift a l’estiu, la influència de la gironina amb millor palmarès en el món del bàsquet. L’estrella sèrbia no es cansa de dir, i repetir, que quan l’any passat veia els partits de l’Uni des de Kursk al costat de Xargay –companyes en el Dynamo, van ser subcampions de l’Eurolliga– es va enamorar del joc de l’equip gironí.

Desencadenant

“Porto deu anys a fora i tinc il·lusió per tornar: jugar a la teva ciutat... Voldria jugar en la màxima categoria amb l’Uni”, va dir a aquest diari al juliol, després de guanyar el seu tercer europeu de seleccions (2013, 2017 i 2019) i ser escollida en el cinc ideal –també hi havia Petrovic–. La gironina també té la medalla de plata en un mundial (2014) i uns Jocs (2016) i la de bronze en l’europeu del 2015 i el mundial del 2018 amb la selecció espanyola.

Xargay s’ha desvinculat del Dynamo de Kursk, amb qui es va enfrontar a l’Uni el 27 de novembre en partit d’Eurolliga (79-61). Era la seva segona temporada en el conjunt rus després de sis anys a Salamanca i tres a Praga. El seu darrer partit amb la samarreta de l’Avenida va ser precisament a Fontajau, el dia que l’Uni guanyava el seu primer títol de lliga amb Roberto Íñiguez a la banqueta. El tècnic vitorià va arribar a Kursk a l’estiu per substituir Lucas Mondelo, seleccionador estatal i tècnic de l’Avenida campió de l’Eurolliga amb la gironina a l’equip el 2011. Íñiguez va deixar el Kursk després del darrer partit d’Eurolliga, a Lió (84-59 amb 2 punts, 4 rebots i 6 assistències de la gironina, titular i 28:13 a la pista). Una sortida que seria el desencadenant de la marxa de Marta Xargay, que podria tornar a jugar el seu següent partit de la competició continental dijous que ve a Girona precisament contra el Lió. Considerada una de les millors jugadores del continent per la seva versatilitat –era base en la seva etapa formativa amb Anna Caula, Pere Puig i Dalmau Puig–, pot jugar en qualsevol posició del perímetre, com destaca el director esportiu de l’Uni: “Ens farà més forts físicament i guanyarem tir exterior i solidesa defensiva.” “Estem molt contents que pugui tornar a casa i esperem que hi pugui estar el millor possible i el màxim temps possible”, hi afegeix Pere Puig.

Es queda a casa

L’Spar Citylift està pendent de rebre la documentació que permeti inscriure la gironina. El següent partit de l’Uni és demà al migdia a casa contra el Zamarat, penúltim de la lliga. És el primer dels nou partits que té l’equip aquest gener, els tres primers dels quals a casa perquè dijous l’Asvel de Lió ve a Fontajau i el diumenge 12 serà el Guipúscoa el rival en la Lliga Femenina. La competició s’atura la primera quinzena del mes que ve pel preolímpic, i el següent partit serà a casa el 16 de febrer contra l’Avenida. Xargay ja no va tornar a Kursk després de jugar a Lió perquè el seu equip només tenia un partit de copa –només juguen les russes– i va venir a Girona per celebrar el seu aniversari.

En vuit partits d’Eurolliga, la gironina hi acreditava 4 punts, 3 rebots i 2,5 assistències en gairebé 25 minuts. A Fontajau el 27 de novembre va fer 10 punts (2/3 triples) i 12 de valoració en 28:23.

Una altra dimensió

L’arribada de Marta Xargay és una nova fita en el constant creixement de l’Uni com a entitat, accelerat des que jugadores de referència com Núria Martínez arribaven a Girona, un cop tancada l’etapa d’una jugadora com Noemí Jordana sense la qual, al costat d’Anna Carbó, no s’explica l’arribada del primer títol el 2015. La mataronina va ser una oportunitat de mercat que, el setembre del 2017, l’Spar Citylift no va deixar escapar. L’estiu següent era Laia Palau la que situava Girona com una plaça de referència a Europa, consolidada amb el segon títol de lliga al maig. L’aposta per inscriure’s en l’Eurolliga i la posterior arribada de Sonja Petrovic, quan l’equip ja s’havia reforçat a consciència per al repte europeu, acabava de situar el campió dels dos darrers títol FEB i líder de la Lliga Femenina com el rival a batre a escala estatal.

Xargay dobla l’aposta de l’Uni, penúltim del seu grup en l’Eurolliga amb 3-5 empatat amb el seu proper rival, el Lió, i el Gdynia, a qui rep el dia 23 amb el 71-69 del mes de novembre d’antecedent. El club té previst fer-ne la presentació dimarts.

Marta Xargay Casademont
Alera 1,80 m
Girona
20/12/1990 29 anys
Trajectòria
1999-2009 Vedruna, Ceset i Uni
2009-15 Perfumerías Avenida
2015 i 16 Phoenix Mercury (WNBA)
2015-18 USK Praga
2018-19 Dynamo Kursk
Eurolliga 2019
Punts 4
Tirs de dos 22% (4/18)
Triples 33% (6/18)
Tirs lliures 100% (6/6)
Rebots 2,9
Assistències 2,5
Minuts 24,6
Partits 8
Valoració 5,3
Europeu 2019
Punts 14,2
Tirs de dos 44% (14/32)
Triples 47 % (15/32)
Tirs lliures 80 % (12/15)
Rebots 2
Assistències 2,5
Minuts 28,2
Partits 6
Valoració 13,2
Patrocini

Tres de les millors jugadores europees de la dècada, juntes ara a Girona

Marta Xargay, Laia Palau i Sonja Vasic –a la imatge– són tres de les dotze jugadores europees que l’Eurolliga proposava en les votacions per escollir la millor de la dècada. Les tres van coincidir a Praga després que les txeques fossin campiones d’Europa en una plantilla en què també hi havia Tijana Andusic (2015-16). L’arribada de Xargay fa que les tres estrelles tornin a compartir vestidor i que, alhora, les aspiracions gironines d’arribar lluny es vegin multiplicades. La igualtat al grup és màxima i entrar en els quarts de final, amb jugadores d’aquest nivell a la plantilla, permet creure fins i tot en les opcions de l’Spar Citylift d’arribar a la final four. Una classificació que la FIBA veuria amb molt bons ulls perquè Fontajau va ser avaluada com a possible seu, amb nota.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)