FEB

Aproximació a la crisi

Quarta derrota seguida de l’Spar Citylift, la segona en la competició en què perd el lideratge

Un triple en nou minuts en el darrer quart (62-65, Xargay) i Richards, la mostra de com arribava de just l’Uni (54-62, 30’)

Fa de mal dir, perquè la situació canviarà, segur, amb l’alta de Núria Martínez –Laia Palau podrà respirar, i refer-se– i amb l’arribada d’un reforç que equilibri les forces de la millor plantilla que s’ha vist mai a Girona. Martínez, Xargay i Coulibaly eren a la banqueta de l’Uni la vigília de Reis i Vasic fa la seva pretemporada particular, amb un partit cada tres dies, en què les rivals es freguen les mans per poder-la tenir al davant. Però l’Spar Citylift ahir no va aixecar el cap, encara. Ja són quatre les derrotes que ha enllaçat des que Xargay, que ahir va fer el seu millor partit, va provocar amb la seva arribada la sortida a petició pròpia de Sykes, primer, i de la capitana Buch, després.

I això no s’atura: l’equip, que acaba de perdre el lideratge en la lliga –el recuperarà si no ensopega més (Araski dissabte i Promete el dia 31 a Logronyo, on el València va caure de 22 ahir, amb 5 punts de Rosó) i guanya l’Avenida en el primer partit després de l’aturada FIBA–, s’hi juga ser o no ser a Europa dijous. L’Uni ja va superar un sotrac com aquest el curs passat, a l’inici del play-off pel títol. I, si és capaç de superar el moment “o caixa o faixa” contra el Gdynia per no afrontar el final de la fase de grups de l’Eurolliga com a cuer en solitari, l’actual aproximació a la crisi quedarà en el clàssic sotrac en què qualsevol equip, per molt dream team que sigui mirant les individualitats, pot caure al llarg d’una temporada.

Símptomes

Les cinc errades de les cinc jugadores en pista en un mateix atac quan el resultat ja era 75-69 (Elonu, de tres; Vasic i Xargay, de dos, i Mendy i Palau, de tres) i quedava mig minut són la millor mostra que, per molt que es vulgui, quan no es pot, no es pot.

Èric Surís reconeixia que la dinàmica es nota a les cames. I tant com la motivació de les rivals per fer el partit de la seva vida contra les gironines, que amb prou feines saben on són, aquell dia. Shereesha Richards mateix, després de dos anys al Cadí, no oblidarà mai que en 20 minuts i sortint de la banqueta va fer vuit punts entre el final del primer quart i l’inici del segon (28-22), aprofitant que Coulibaly s’havia carregat amb dues en 2:45 –la maliana no va entrar al partit– i, al final, onze més de seguits després del triple de Xargay (62-65), l’oasi anotador de l’Spar Citylift en els nou primers minuts del darrer quart.

La jamaicana, res de l’altre món, va fer cinc accions seguides, una de les quals (69-65) amb addicional per obligar el tècnic gironí a recórrer al temps mort a 1:52 i 73-66 (Araújo 1/2 de 4,60 m). Vasic, de tres, a 58 segons, hi posava arguments, contradits per l’erràtic intent final. Desesperant, amb Palau fallant un tir lliure i anotant el segon i, després de la cinquena de la barcelonina, les locals agafant l’ofensiu de tir lliure dos cops després de l’error de Stanacev (Richards, del 76-70, i Miller, del 77-70).

A prova

L’11-2 inicial de la inspiració local de 6,75 m, amb el 3-0 de Bea Sánchez i l’11-2, amb dos triples de Loyd, eren una prova que l’Spar Citylift va superar amb Vasic i Mendy trepitjant el triple i assistint Elonu (11-8). La mateixa Elonu, amb vuit punts a l’inici del segon quart, va avançar l’Uni (28-30) després que Vasic empatés. Només Nyingifa (38-37) va impedir marxar al descans amb avantatge. Després, la nigeriana va fer sis punts més a l’inici del tercer quart (44-45 de tir lliure), però entre Xargay i Elonu l’Uni va fer un 2-10 (46-51) que va posar les coses a lloc.

Ni Dinkins, amb dos triples, inquietava, perquè trobava rèplica també de 6,75 m en Xargay, amb addicional (49-55), i Mendy (52-58). La gironina establia una primera màxima de vuit (52-60). Nyingifa eixugava el 54-62 d’Araújo al final del tercer quart, i seguia amb quatre punts més a l’inici de l’últim per empatar a 62 i donar el testimoni a Richards.

Sabíem que era una pista complicada després de l’Eurolliga fora, i perdre ens fa estar en aquesta dinàmica
Ens hem col·lapsat, i als últims minuts, amb la dinàmica negativa en què estem, no hi hem arribat amb frescor
Hem d’estar unides, reflexionar i continuar treballant per afrontar la setmana amb ànims i amb les piles carregades