NBA

Dol a l’NBA

La temible ‘Mamba’

Kobe Bryant va guanyar cinc anells amb els Lakers, el seu equip de tota la vida, en què va jugar 20 temporades, fins al 2016

MVP en les finals del 2009 i 2010, va ser el màxim anotador de la lliga el 2006 i 2007, i es va convertir en el tercer millor anotador de la història de l’NBA (33.643 punts), superat dissabte per LeBron James

En els Jocs Olímpics de Pequín del 2008 va aconseguir la medalla d’or amb els Estats Units superant Espanya en una final èpica

Llegenda. Ja ho era en vida i ara el seu llegat encara tindrà més pes en la història del bàsquet en general, no només de l’NBA, en què va ser una autèntica estrella durant les 20 temporades que hi va jugar. Nascut a Filadèlfia i fill de jugador, Joe Bryant, Kobe va conèixer de ben petit Itàlia, on va jugar el seu pare, i per tant un altre tipus de bàsquet. Però, de tot el que va aprendre de jove, el que va quedar reflectit en la seva essència de jugador des de la seva primera temporada en Los Angeles Lakers era la seva brutal capacitat anotadora i la seva fam de cistella.

Seleccionat pels Hornets en el draft de 1996 i traspassat als Lakers per Vlado Divac, Bryant va ser una aposta del mític Jerry West. Després de guanyar el concurs d’esmaixades en el seu primer any, el segon va jugar el seu primer All-Star. Es va convertir en el jugador més jove a fer-ho. Precoç. Amb l’arribada de Phil Jackson a la banqueta, la seva titularitat ja va ser indiscutible. Les seves mitjanes anotadores ja superaven els 22 punts. L’estrella havia esclatat. I amb Shaquille O’Neal a la pintura ja va formar un tàndem absolutament imparable: tres anells consecutius, el 2000, 2001 i 2002. Les comparacions amb Michael Jordan eren inevitables. Amb capacitat de salt similar i amb un munt de gestos tècnics a la pista gairebé idèntics al mite dels Bulls, el canvi generacional estava servit.

O’Neal va marxar als Heat i també van abandonar la nau Lakers Malone, Payton i el mateix Jackson. Kobe Bryant ja era l’únic líder indiscutible. A les verdes i a les madures. El 2005 van tornar Phil Jackson i la química. Kobe continuava sumant rècords i actuacions memorables: 62 punts en tres quarts contra els Mavericks. El 2006 i 2007 va ser el màxim anotador de la lliga. La seva voracitat i a vegades egoisme cap a cistella no tenia comparació. El 2008 va ser MVP de la temporada regular. Però tots aquests reconeixements individuals no venien acompanyats de títols. Va ser en la temporada 2008/09 quan, amb l’arribada de Pau Gasol, Bryant va trobar la peça que li faltava. El quart anell de la seva carrera i primer del català serien un fet després de superar en la final els Magic d’Orlando, i sent, naturalment, Kobe l’MVP de les finals. L’idil·li amb el de Sant Boi tindria continuïtat la temporada següent, amb el cinquè anell i contra ni més ni menys que els Celtics. Aquell any Kobe continuava oferint recitals en mode clutch time. L’estrella dels Lakers i l’NBA s’havia especialitzat en cistelles guanyadores sobre la botzina, com ara un triple a una cama en el darrer segon contra els Heat.

En la temporada 2010/11, Kobe es convertiria en el jugador més jove en arribar als 26.000 punts. Continuava tenint gana. Voraç. Nomenat The Black Mamba, per les seves actuacions letals, Kobe va continuar sumant rècords i alguna lesió greu, com ara el trencament del tendó d’Aquil·les. Però va tornar i va continuar anotant com sempre fins que el cos va dir prou. El 13 d’abril del 2016 va jugar el seu darrer partit amb la samarreta dels Lakers. I no es va tallar, és clar. Va anotar 60 punts contra els Utah Jazz. Tota un acomiadament com cal. Temut i respectat, va marxar un dels grans indiscutiblement, que, amb 18 All-Star a les seves espatlles, sempre serà comparat amb el gran Michael Jordan. Ara, amb 41 anys, marxa definitivament.

Anotador compulsiu i jugador de rècords
81
punts
va anotar contra els Raptors, segona millor anotació de la història
18
vegades
va participar en l’All-Star
11
vegades
va ser en el millor quintet de l’NBA
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)