ACB

El moment de canvi de cicle

El Barça, vigent campió les dues últimes edicions, vol el primer gran títol per canviar el domini blanc dels últims anys a un de blaugrana

El recanvi d’Heurtel no serà Bolmaro sinó Ribas o Hanga

Màlaga podria convertir-se, en només 96 hores, en un punt d’inflexió en el domini del bàsquet ACB. El Barça té la primera oportunitat per fer un gir en el cicle triomfal del Madrid dels últims anys, perquè els de Pesic han posat les bases per poder construir un equip campió amb trajectòria. Els blancs, tot i que evidentment tenen talent més que suficient per guanyar la copa, presenten una plantilla cada vegada més veterana, i comencen a ploure les crítiques cap a gurus fins ara intocables com Llull. Felipe Reyes (39 anys), Jaycee Carroll (36), Rudy Fernández (34) o Sergio Llull (32) no han trobat relleu perquè ni Laprovittola és Sergio Rodríguez, ni Mickey és Ayón, i sobretot no hi ha cap líder més enllà de Facu Campazzo. El Barça, en canvi, té una estrella com Mirotic –dilluns va fer 29 anys– i ha entrat saba nova amb recorregut, més enllà de la seva qualitat: Abrines (26), Davies (28) o Higgins (30). Però ja se sap que si una cosa ha demostrat l’equip blanc és el seu esperit competitiu en moments clau, i a això és al que intentaran fer front no només el Barça sinó la resta d’equips que prenen part en el torneig del KO.

Qui no té res a perdre i molt a guanyar és una de les revelacions del’ACB, com és el Bilbao Basket. Els d’Àlex Mumbrú acaben de pujar de la LEB Or i han construït un equip amb un segell de joc dur i agressiu. Com ja és habitual, abans del duel han aparegut informacions sobre el possible interès del Madrid per fitxar Axel Bouteille (24 anys), l’estrella basca, que s’ha adaptat perfectament a l’ACB des de la seva arribada del Llemotges francès. Aquest curs, el Bilbao ja va vèncer a Miribilla al Madrid en un partit resolt en la pròrroga. La posada en escena serà clau per veure les possibilitats d’una plantilla amb joves com Lammers però amb veterans com Rafa Martínez i Balvin, forjats en diferents copes. Debutarà el darrer fitxatge, Tyler Haws, com a recanvi del lesionat Jaylon Brown.

Oportunitat única

A l’altra part del quadre quatre equips tenen una ocasió d’or per poder inscriure el seu nom en una final ACB. Tots evitarien fins a la hipotètica final el Barça o el Madrid, en una edició sense altres ossos durs en el torneig del KO com és el Baskonia, que ahir va tallar el seu fitxatge estel·lar a l’estiu, l’NBA Nik Stauskas. Iberostar Tenerife arriba a la cita en un moment de forma intractable. Acaba de guanyar la copa Intercontinental a un senyor equip com el Viruts de Bolonya i té un equilibri en la seva plantilla amb jugadors top com Marcelinho Huertas i Giorgi Sheradini, amb veterans com Georgios Bogris, Sasu Salin o Aaron White, i joves amb ganes de demostrar el seu talent com Dani Díez, Santi Yusta o Gabriel Lundberg. L’estrateg Txus Vidorreta vol eliminar un MoraBanc Andorra que no jugava en una copa des del famós campo atrás i que arriba sense fer soroll, sense pressió i amb un joc brillant en diferents fases del curs. En l’altre emparellament, l’amfitrió, l’Unicaja, molt irregular aquest curs i amb el bitllet per als quarts de l’Eurocopa a la butxaca, té tota la pressió a casa contra la revelació del curs juntament amb el Bilbao, el Casademont Saragossa. Els de Luis Casimiro, qüestionat al Martín Carpena, estan alternant partits brillants amb partits desastrosos, i caldrà veure quina cara mostraran. Clau el paper de Jaime Fernández. Els de Porfi Fisac són tot el contrari: solidesa, rols definits i gran joc. Els aragonesos volen ser els tapats del torneig del KO amb molt a guanyar i poc a perdre.

10
títols
seguits de la copa se’ls reparteixen entre el Madrid (5) i el Barça Lassa (5). L’últim que no va guanyar cap d’ells va ser per al Baskonia (2009), a Madrid.

LES DADES

5
assistències
convertiran Huertas en el líder de la copa, que superaria Pablo Prigioni (109) en aquest apartat. Llull és tercer (97).
58
jugadors
dels inscrits poden debutar en la copa. L’equip que en té més és el Bilbao (8), seguit de Casademont Saragossa, Tenerife i Unicaja (7). El Barça en té 5: Davies, Delaney, Bolmaro. Sergi Martínez i Higgins.
89,57
punts
acredita el Barça per partit en l’ACB. És l’equip que en fa més i el seu rival, el València, el tercer (84,67).
4
jugadors
que actuaran en l’edició d’enguany han estat MVP: Rudy (4 cops), Llull (2) Heurtel (2018 i 19) i Mirotic, el 2014 a Màlaga.
32
minuts
ha de jugar Reyes per superar Navarro (973) en l’històric. Dels deu primers, només queden en actiu Llull (6è) i Rudy (10è).
44
punts
continua sent el sostre individual en un partit de copa. Van fer-lo Leon Wood (1989) i Mark Davis (1990), del CAI.

Facu Campazzo (Madrid)

És el líder incontestable en el Madrid i per les seves mans passen bona part de les possibilitats dels blancs. Sobretot pel seu caràcter ambiciós i guanyador que pot fer canviar la dinàmica en alguna situació complicada dels de Pablo Laso. Campazzo té un examen important.

Hanga i Ribas, els nous bases

Qui no ha viatjat és el jove argentí Leandro Bolmaro, que s’ha quedat amb el Barça B, que dissabte es juga a l’Hospitalet estar al grup d’ascens de la LEB Plata o lluitar per no baixar a EBA. El segon base, darrere de Delaney seran Hanga i Ribas, com ja ha passat en altres partits.

Marcelinho Huertas (Tenerife)

PEDRO MARTÍNEZ. Tècnic del Baxi Manresa i exValència

L’únic problema que pot tenir el base brasiler és el fet d’haver de jugar tants partits consecutius. Tot i trobar-se en bones condicions físiques, els seus 36 anys no perdonen. El seu talent, però, pot fer desequilibrar qualsevol partit, i més encara fent parella amb Shermadini.

Axel Bouteille (Bilbao)

La nova estrella emergent de l’ACB. El francès va arribar del Llemotges a l’estiu i s’ha convertit en l’objecte de desig de mig Europa. Té els dies comptats a Bilbao i la copa per a ell és un gran aparador de cara al futur. L’Eurolliga ja li està trucant a la porta.

Jaime Fernández (Unicaja)

L’ídol local i per qui tothom sap que passen les possibilitats que els malaguenys triomfin a casa en aquesta copa. Ha anat en creixement des que va deixar l’Estudiantes tant en el MoraBanc com en la selecció espanyola. Té un repte important i, si l’assoleix, l’MVP passa per allà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)