Es reobre la via continental
Bàsquet. La FIBA programa l’Eurolliga i l’Eurocopa per a la tardor, en format de final a vuit i en una seu per determinar, amb l’Spar Citylift a tres triomfs d’alçar el seu primer títol europeu
Cop de timó de la FIBA, que el 13 de març donava per acabades les competicions de clubs que organitza en l’àmbit continental –l’Eurolliga i l’Eurocopa femenines i l’Eurocopa masculina– i que ahir al migdia proposava programar el seu desenllaç amb finals a vuit en dones i final a quatre en homes. Cada competició en una seu, entre finals de setembre i principis d’octubre.
La decisió, “la millor solució possible” segons el comunicat de FIBA Europa, s’ha de ratificar el mes que ve un cop consultats els clubs i les federacions implicades. I deixa l’Spar Citylift a tres partits d’alçar un títol, l’Eurocopa, en què cada curs havia millorat l’anterior des que hi va debutar; va arribar fins a l’eliminatòria de vuit (Agü Sport) el 2017, els quarts de final (Galatasaray) fa dos anys i les semifinals (BLMA) la temporada passada.
L’Uni Girona va accedir als quarts de final in extremis, en la darrera jornada de l’Eurolliga i per la sanció al Sopron –combinada amb el primer triomf fora de casa en la màxima competició–, que amb el coronavirus en plena expansió a la Llombardia s’havia negat a jugar a Ljubljana contra l’Schio. L’altre equip italià que també havia de tancar la fase de grups a la capital eslovena, el Reyer Venècia –el Riga tampoc hi va voler jugar, i també va ser sancionat–, és el rival de les gironines en els quarts, segons va determinar el sorteig el 28 de febrer. El València o el Castors Braine serien els hipotètics rivals en la semifinal, mentre que l’altre equip de la Lliga Femenina, l’Avenida, està emparellat a l’altra banda del quadre amb el Dinamo de Kursk, subcampió de l’Eurolliga i l’altre equip del grup de l’Spar Citylift a l’Eurolliga que va entrar a la segona competició europea. Carolo i Landes, els dos francesos, juguen l’altre quart de final d’una competició que s’havia de jugar en eliminatòries d’anada i tornada, inclosa la final. I que s’hauria d’haver acabat aquesta setmana i la que ve.
Sense bàsquet a l’estiu
La mateixa reunió telemàtica va servir a la FIBA per acordar la suspensió dels setze europeus de seleccions en les categories de formació que s’havien de jugar aquest estiu. Els organitzadors els podran fer el 2021 si ho demanen, mentre que la classificació per als mundials sub-19 (masculí i femení) que s’hi havia de decidir s’establirà pel rànquing. La FIBA també va dir que, ajornats els Jocs per a l’any que ve, respecte als europeus absoluts del 2021 –el femení és a França i Espanya– discuteixen les opcions disponibles. El seleccionador estatal femení, Lucas Mondelo, ja deia aquesta setmana que els dos tornejos es poden jugar el mateix any.
I la Lliga Femenina?
La FEB té ajornades les seves competicions de clubs, de manera oficial, fins aquest cap de setmana. Avui, quan s’aprovi al Congrés dels Diputats prorrogar l’estat d’alarma fins al dia 26, la comissió de presidents territorials de la federació espanyola podrà allargar l’ajornament com ha fet en les anteriors pròrrogues del govern estatal. Ho farà quan s’havia de començar a disputar el play-off pel títol –la lliga regular s’acabava el cap de setmana passat–, amb el gruix dels equips aturats fa més d’un mes i, com en el cas de l’Spar Citylift o el Cadí la Seu, les estrangeres als seus països d’origen. I amb l’agreujant que la pandèmia no deixa de propagar-se, tot just, als Estats Units.