FEB

El Segle XXI, un més de la família

Cristina Sánchez (15 anys) va estar a punt de jugar contra la seva mare, ‘Peque’ Cerqueira (46)

Totes dues, becades i jugant al Segle XXI però amb 31 anys de diferència

Maria Concepción Cerqueira (Vigo, 18/11/1974), coneguda per tothom com a Peque, acaba de renovar pel Raca de Granada de la Lliga Femenina-2 als seus 46 anys. A 846 quilòmetres, a la residència Blume d’Esplugues de Llobregat, hi ha la Cristina Sánchez (30/5/2005), la seva filla. Comparteixen la mateixa passió, el bàsquet, però també una circumstància que és difícil de trobar: totes dues han estat becades per jugar en el Segle XXI, el programa d’alt rendiment, però amb 31 anys de diferència. El Segle XXI va néixer a Manresa el 1985 dins l’operació Segle XXI, pensant a millorar el nivell del bàsquet femení formant talents amb l’objectiu posat en els Jocs de Barcelona 1992. Era la temporada 1988/89.

El curs passat es van enfrontar els dos equips però en el partit a la pista del Raca la jove Cristina estava concentrada amb la selecció d’Andalusia en el campionat de seleccions autonòmiques i en la segona volta a la pista del Segle XXI estava lesionada. El que sí que recorda la Peque, la mare, és el seu passat a la Blume: “Va ser una experiència única, de fet quan ens van trucar perquè la Cristina tindria la beca vaig ser molt feliç, però també vaig saber el que representava, perquè jo vaig marxar de casa, de Vigo, molt jove, per anar al Segle XXI, i ja no hi he tornat mai.”

La seva filla, que només té 15 anys i juga amb el júnior –les cadets disputen la competició júnior i les júniors, la competició sènior per competir millor– explica com viu el dia a dia: “És bàsquet 100x100, és una família amb majúscules i he compartit habitació amb la Marina Mata, de Barbastre, i la Blau Tor, de Barcelona; quan els meus pares em van dir que m’havien proposat becar-me acabava de sortir enfadada d’un partit amb l’Unicaja, equip en què jugava, i estava fent un batut amb els meus pares. Em van dir que potser no ho feia tan malament si m’havien dit d’anar al Segle XXI.”

La història de la família és curiosa perquè el seu pare havia estat també jugador professional, ex-Estudiantes, Félix Sánchez. Tenen un altre fill, que és mini de segon any i juga en el Raca. La mare, que va ser bronze en un mundial de clubs, va guanyar una lliga, dues copes i té un subcampionat d’Eurolliga amb el ja desaparegut BEX Argentaria. Es va retirar durant deu anys, quan va tenir els dos fills: “Va ser per casualitat que vaig tornar a jugar, volia que els meus fills s’enganxessin al bàsquet i vaig portar-los a fer un 3x3, però resulta que només era per a sèniors. Em van dir de jugar, vaig fer-ho i vam guanyar. Vam anar a les finals a Madrid i el president del Raca Alberto Pérez, ara delegat de la selecció espanyola absoluta masculina, em va dir de jugar, i fins avui.”

La seva filla diu que ho recorda com si fos avui: “Tenia ballet i mai me’l saltava, però aquell dia sí, per anar al 3x3. El bàsquet em va enganxar.” Peque Cerqueira està en forma perquè amb el seu marit tenen el gimnàs CTC (Cuida Tu Cuerpo). El responsable del programa del Segle XXI, Javi Torralba, diu que va arribar amb molta feina feta: “Ha mamat el bàsquet, té referent, un mirall a seguir i té clars valors com el sacrifici i la constància.”

21
tècnics
dels 24 que han dirigit a la Lliga Femenina-2 aquest curs eren més joves que Cerqueira (46).
31
anys
separen la mare i la filla.
4
anys
és la beca que donen al Segle XXI per jugar els dos anys de cadet i els dos de júnior.
10
anys
va estar ‘Peque’ Cerqueira sense jugar.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)