NBA

Aturada pel racisme

La protesta d’equips de l’NBA contra l’abús policial i la desigualtat racial als Estats Units deixa dos dies sense partits, però la lliga s’acabarà

La WNBA, el tennis, el beisbol i el futbol també protagonitzen aturades

L’esport dels Estats Units s’ha aturat com a protesta contra la desigualtat racial, la injustícia social i l’abús policial. Els partits de l’NBA que s’havien de disputar dimecres i dijous estan ajornats, i la WNBA també ha aturat la competició. En el tennis, el Masters 1.000 de Cincinnati i el Western & Southern Open de Nova York també han suspès tota la jornada de dijous. L’aturada de la competició també ha arribat a la lliga de beisbol (MLB) i a la del futbol (MLS).

Els primers que han fet el pas i que han obert el camí han estat els Bucks de Milwaukee, que no es van presentar a jugar el cinquè partit contra els Orlando Magic de la primera eliminatòria de quarts de final de l’est de l’NBA, que dominen per 3-1. El detonant que ha fet vessar el got de la paciència és l’abús policial de dilluns passat contra el ciutadà negre Jacob Blake, a qui un policia va disparar set trets per l’esquena, a la localitat de Kenosha (Wisconsin), que és a només uns 50 quilòmetres del pavelló dels Bucks, i l’actuació policial per aturar les protestes dels dies posteriors, que ja ha causat dos morts.

Els directius i la plantilla dels Bucks van anar al recinte de joc però els jugadors es van negar a sortir del vestidor i més tard van emetre una nota de denúncia: “Hem vist l’horrible vídeo de Jacob Blake, que rebia set trets disparats per un oficial de la policia, i els tirotejos addicionals als manifestants. Tot i les peticions aclaparadores de canvi, no hi ha hagut acció, així que el nostre pensament no pot estar en el bàsquet. Estem demanant el mateix per als legisladors i oficials de la llei. Estem demanant justícia i exigim que els oficials retin comptes.”

Els Magic els van secundar i tampoc van comparèixer, de manera que el partit es va suspendre, igual com el Rockets-Thunder i el Lakers-Blazers (dimecres) i el Nuggets-Jazz i el Clippers-Mavericks (ahir).

L’NBA es jugarà

Ahir a la tarda, els jugadors de l’NBA van decidir que tornaran a la competició, tot i que els Clippers i els Lakers –amb LeBron James molt mobilitzat– havien fet front comú per cancel·lar-la. A l’NBA li ha costat 150 milions de dòlars organitzar la bombolla d’Orlando. Des de la represa hi ha hagut protestes de jugadors que posaven el genoll a terra.

La WNBA tampoc s’ha jugat i hi ha hagut protestes com la de les jugadores de les Washington Mystics, que s’han posat camisetes amb set forats d’impactes de bala a l’esquena. La jugadora Ariel Atkins ha recordat: “No som només jugadores de bàsquet. Som molt més que això.” En la lliga de beisbol, els Milwaukee Brewers tampoc han volgut jugar contra els Cincinnati Reds. En la lliga de futbol els primers a no disputar el seu partit han estat els jugadors de l’Inter Miami i de l’Atlanta United.

L’aturada del tennis l’ha desencadenat la jugadora Naomi Osaka –de mare japonesa i pare haitià–, que ha anunciat a les xarxes socials que no disputaria la semifinal del torneig ja que abans que esportista és una dona negra, i com a dona negra considera que ara hi ha assumptes més importants que necessiten més atenció que no pas veure-la a ella jugar. Hores més tard s’ha verificat quan la Federació de Tennis dels Estats Units (USTA), l’Associació de Tennistes Professionals (ATP) i l’Associació de Tennis Femení (WTA) han fet un comunicat conjunt en què han anunciat que aturaven la competició un dia. Finalment, Naomi Osaka, quarta cap de sèrie del torneig i guanyadora de dos Grand Slams, ha comunicat que després de llargues converses amb la WTA i la USTA ha accedit a jugar la semifinal. La PGA Tour, de golf, també ha donat suport públic a les lligues professionals que s’han aturat.

AL COSTAT DE CASA

El pavelló dels Bucks és a només uns 50 km de Kenosha, on va passar el tiroteig

A LA WNBA

Les jugadores de les Mystics s’han posat camisetes amb forats de bala a l’esquena

L’escrit del jugadors dels Bucks

Els jugadors dels Bucks han fet un comunicat on han explicat els motius per no jugar: “En els últims dies, a casa nostra, Wisconsin, hem vist l’horrible vídeo de Jacob Blake sent disparat set vegades per un oficial de la policia a Kenosha i els tirotejos addicionals als manifestants. Tot i les peticions aclaparadores de canvi, no hi ha hagut acció, així que el nostre pensament no pot estar en el bàsquet”. També han dit que quan ells surten a la pista representant Milwaukee s’espera que juguin a un alt nivell i facin el màxim esforç i han dit: “Estem demanant el mateix per als legisladors i oficials de la llei. Estem demanant justícia i exigim que els oficials rendeixin comptes”.

Naomi Osaka renuncia a jugar les semifinals d’un torneig

Després d’haver-se classificat per les semifinals del Western & Southern Open la japonesa Naomi Osaka ha fet servir les xarxes socials per comunicar que hi renunciava en protesta per la violència racista dels Estats Units. Naomi Osaka, de mare japonesa i pare haitià ha escrit: “Abans de ser una atleta soc una dona negra. I com a dona negra sento que hi ha assumptes molt més importants que necessiten atenció immediata en comptes de veurem jugar a tennis”. La japonesa també ha explicat que no espera que passi res dràstic si no juga, però ha manifestat: “Si puc iniciar un debat en un esport de majoria blanca, considero que és un pas en la direcció correcte”. Naomi Osaka ha posat en el seu compte de twitter que està cansada “del continuat genocidi de gent negre a mans de la policia”, ha recordat les últimes víctimes i s’ha preguntat. “Quan serà suficient?”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)