ACB

Amb 19 equips i sense públic?

El fitxatge de l’ídol blaugrana Jasikevicius i de Calathes ha de servir per canviar el cicle triomfant del Madrid

Molts equips amb possibilitats de disputar la copa i el ‘play-off’, i el dubte de saber fins quan deixarà jugar la Covid-19

1a jornada

Obradoiro - Fuenlabrada

18 h (ds.)

Joventut - Unicaja

18 h (ds.)

Gran Canària - Bilbao

20.45 h (ds.)

Guipúscoa - Madrid

20.45 h (ds.)

Estudiantes -Manresa

12.30 h (dg.)

Tenerife-Saragossa

12.45 h (dg.)

MoraBanc - Múrcia

17 h (dg.)

Baskonia - València

18.30 h (dg.)

Barça - Burgos

20 h (dg.)

Betis

Descansa

L’ACB arrenca dissabte amb una competició marcada pels controls PCR, per l’absència inicial de públic a les graderies i pel dubte de saber fins quan respectarà el coronavirus la competició. Sempre amb les famoses bombolles –com la de la final a 12 de València– planant com a opció alternativa.

Barça, Saragossa, Gran Canària, Burgos, Tenerife, MoraBanc, Madrid, Baskonia, Unicaja, València, Múrcia, Bilbao o Joventut. Una llarga llista de 13 equips i caldrà veure quins no compleixen el repte de disputar la copa o el play-off. Només hi ha lloc per a vuit i l’ACB d’enguany ha pujat molt de nivell. Com a mínim sobre el paper. La lliga del 19 equips –en baixen dos i només en pujarà un de la LEB Or per ser-ne 18 un altre cop el curs vinent– farà que hi hagi un equip que cada jornada descansi.

El Barça, amb una nova injecció econòmica, ha fet moviments de primera magnitud europea per intentar, per fi, trencar el cicle triomfal del Madrid. Les bases hi són, ara falta temps per consolidar-les. Sempre amb la sensació que tot canviarà molt, sobretot si el Madrid acaba perdent, com sembla segur, Campazzo, perquè sense l’argentí els blancs són un altre equip. També caldrà veure qui fitxa el Madrid perquè si al Barça li falta un 5 els de Laso tampoc tenen la plantilla tancada. El campió Baskonia ha perdut peces clau com Shengelia, però segur que competirà pel títol i qui sembla que és clar candidat al títol és el València de Ponsarnau, que ha armat un equip espectacular amb jugadors top com Kalinic o Derrick Williams.

Falten tècnics catalans

I l’ACB d’enguany tindrà menys catalans a les banquetes. Estan sense equip entrenadors de nivell com Plaza, Maldonado, Alfred i Agustí Julbe, Izquierdo, Aleix Duran, Berrocal, Poch o Riera. Debut del director esportiu del Manresa Xevi Pujol, el més jove de l’ACB.

COMPETICIÓ

Tot i l’augment del nombre d’equips, en baixaran dos com sempre i només en pujarà un de la LEB Or

Rafa torna a casa per la permanència

El Baxi Manresa engega un nou curs amb un únic objectiu: la permanència. Pocs equips semblen tenir pitjor nivell que el Manresa, a excepció, segurament, del Guipúscoa, però el tècnic Pedro Martínez és conscient del repte que té al davant i intentarà repetir l’èxit de fa un any. L’estiu ha estat marcat pel retorn d’un símbol com Rafa Martínez, que torna 12 anys després. Ho fa amb la convicció d’ajudar un equip inexpert, amb set cares noves i en el qual segurament el punt més dèbil és dins la pintura, on Eatherton està massa sol. La inspiració ofensiva de Mason serà determinant perquè és un canoner, però és irregular, mentre que Tabú ha d’aportar l’experiència i Vaulet fer un pas endavant. Tot això en un curs en què no podrà tenir el Nou Congost com a sisè jugador. El Manresa és un dels clubs més perjudicats per no haver-hi públic perquè no hi haurà pressió.

Tomic, la cirereta d’un pastís deliciós

Les incorporacions del Joventut aquest estiu, sobretot amb l’encara sorprenent fitxatge de Tomic, el retorn de Ribas –màxima expectació– i de Bassas, i el fitxatge del comodí Brodziansky, han fet que la Penya hagi fet un pas endavant per competir entre els millors. Els reptes ja no són de permanència. Ara se li demana copa, play-off i arribar lluny a l’Eurocup. I el tècnic, Carles Duran, assumeix el repte però amb condicionants perquè a hores d’ara hi ha com a mínim deu equips amb nivell de play-off. El hàndicap és saber el rendiment que tindran Dawson i Birgander després de dos anys lesionats, l’eclosió dels joves Zagars i Parra, la consolidació de Morgan i el pas endavant que han de fer López-Arostegui i Dimitrijevic. El macedoni, després d’un estiu mogut pel traspàs a València, ha de centrar-se en el present. Ofensivament és una peça clau.

Superar el llistó del curs passat

Les lesions no han de marcar l’inici de curs per no entrar en dinàmica negativa. Ibon Navarro no disposarà de Diagné, Jelinek ni Paulí, i és per això que han fitxat Kloof, amb qui el tècnic havia coincidit a Múrcia. El MoraBanc té el repte de superar el llistó del curs passat, arribar més lluny en la copa, en què el curs passat va fer història assolint la seva primera semifinal, entrant a play-off i amb la il·lusió de fer alguna cosa gran a l’Eurocup, ja amb coneixement de la competició després de ser-hi els últims anys. Senglin i Hannah tornaran a ser puntals mantenint una estructura amb Llovet, Tyson Pérez, Sy, Jelinek, Colom i Diagné. Apostes com Sergi Garcia, que vol fer eclosió per fi a l’ACB, la renovació d’Olumuyiwa i el retorn a l’ACB de l’ex-Manresa Palsson de l’Unics. Un MoraBanc amb segell propi que es vol consolidar entre els grans de l’ACB.

Esperant el “5” per al triangle màgic

Si alguna cosa és indiscutible és que el Barça d’enguany no té excuses: ha de guanyar algun títol. I el club ho té clar; per això ha fet apostes de nivell top a Europa. L’arribada de Jasikevicius, un ídol de l’afició, ha anat acompanyada d’una de les estrelles del Vell Continent com és Calathes, màxim en assistències de l’Eurolliga. Els blaugrana, però, estan en espera de l’arribada del cinc titular, després de no fructificar el fitxatge de Vesely. Calathes, Mirotic i un “5” de referència faran un triangle únic. Al seu costat un Abrines que ha fet el salt, el nou capità Oriola i Davies, que es retroba amb Saras després de la seva eclosió a Kaunas. La qualitat i experiència de Hanga i Claver i la incògnita de com s’adaptarà Heurtel, que segurament estarà més en la posició de 2, i el paper de Bolmaro i Smits. No sembla que tingui continuïtat Pustovyi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)