Eurolliga

Fa vint anys que tinc vint anys

Bàsquet. Pau Gasol torna al Barça a fer un últim servei a la causa dues dècades després de la seva eclosió en la copa i en l’ACB (2001)

Pau Gasol torna finalment a Barcelona. Fa vint anys, el 18 de març del 2001, va demostrar en aquella memorable final de la copa contra el Madrid d’Herreros i companyia que no era un jugador qualsevol. En una exhibició de fonaments, força bruta i talent que recordava descaradament el seu ídol Kevin Garnett, va passar per sobre dels pivots blancs jugant d’esquenes i de cares, fet que va deixar els headhunters de l’NBA amb els ulls com taronges. L’explosió es va allargar fins al final de la lliga, quan els seus companys –Saras inclòs– ja sabien a qui havien de donar la pilota. L’eclosió de Pau Gasol va tenir, amb tot, un dany col·lateral que el club no va calcular, el salt immediat a l’NBA com a número 3 del draft. El club no havia reaccionat a temps per oferir-li un contracte que temptés el jugador per continuar a Barcelona alguna temporada més i la joia de la corona, amb permís de Navarro, va volar cap a Tennessee.

Al llarg de la seva carrera Pau Gasol sempre va deixar la porta oberta per acabar la seva carrera a Barcelona, però quan semblava que això ja no seria possible el destí ha ofert una nova oportunitat a les dues parts. El pivot, que torna a casa amb dos anells amb els Lakers (2009 i 2010), ho fa no només com un últim servei a la causa sinó per pura necessitat pròpia, ja que té un parell de reptes pendents per arrodonir una trajectòria inigualable: disputar els seus cinquens Jocs Olímpics, per la qual cosa necessita posar-se en forma i fer-ho en un equip d’alt nivell, i conquerir un dels títols que li falten en el seu formidable palmarès, l’Eurolliga.

Aquests cinc mesos que queden de temporada Gasol vindrà sense cobrar una fitxa convencional. De fet, ja treballa en certa manera per al club des de fa uns mesos. L’any passat va ser nomenat per Bartomeu assessor estratègic i ambaixador global del club als EUA. Els tres candidats (Laporta, Font i Freixa) van avalar l’operació per la significança del jugador i perquè ell mateix es va oferir sense cap cost addicional. El jugador i Bartomeu ja havien negociat, abans de la moció de censura, el seu retorn al Barça però el pivot, que s’entrenava en solitari, va preferir esperar.

L’encaix esportiu

Gasol només va jugar tres partits amb els Bucks en la seva última temporada a l’NBA (2018/19) abans de trencar-se l’escafoides del peu esquerre. Hi va arribar dels Spurs. En total va jugar trenta partits en les dues franquícies amb números discrets: 12 minuts, 4,2 punts i 3,9 rebots. La lesió el va obligar a passar per la sala d’operacions i va posar en dubte el seu futur sobretot per l’edat i pel joc cada vegada més físic de la lliga. Amb l’horitzó olímpic, però, va decidir anar a totes en la recuperació per arribar als Jocs, encara que fos només entrenant-se i essent convocat directament per Scariolo, que deu bona part del seu palmarès amb l’equip espanyol a l’aportació del jugador més determinant dels últims vint anys.

L’ajornament dels Jocs li ha donat una segona oportunitat perquè difícilment hauria arribat a la cita del 2020. Les últimes setmanes ha penjat a les xarxes imatges dels seus entrenaments als EUA, cada vegada més forts. Físicament la seva recuperació sembla total, tot i que haurà de passar un reconeixement a Barcelona abans de signar.

Ahir a la nit va fer una piulada assegurant que està centrat en la seva recuperació i que no està encara “preparat” per tornar a jugar. Quan ho estigui vindrà la segona part de tot plegat, com s’encaixa un jugador com Gasol al millor equip d’Europa i líder de l’Eurolliga. D’entrada en les posicions interiors. tindrà una competència extraordinària: Mirotic –bon amic seu dels anys a Chicago–, Smits, Oriola, Davies i fins i tot Pustovii, que ha anat guanyant protagonisme. El jugador, amb tot, el que vol és posar-se a punt i això amb aquests companys ho té garantit.

LA XIFRA

1.226
partits
ha disputat Pau Gasol en divuit temporades i cinc equips a l’NBA

SENSE COST

Gasol torna per interès propi i no cobrarà els mesos que queden de temporada
Pau Gasol i Sáez
Pivot 2,15 m
Sant Boi de Llobregat
6/7/1980 40 anys
Trajectòria
1998-2001 FC Barcelona
2001-2008 Memphis Grizzlies
2008-2014 Los Angeles Lakers
2014-2016 Chicago Bulls
2016-2019 San Antonio Spurs
2018/19 Milwaukee Bucks
Palmarès
2 lligues ACB 1998/99 i 2000/01
1 copa 2000/01
2 NBA 2009 i 2010
3 conferència oest NBA 2008, 2009 i 2010
1 mundial 2006
3 europeus 2009, 2011 i 2015
2 plates Jocs 2008 i 2012
Individual
MVP copa 2001
MVP final ACB 2001
Rookie de l’any 2002
Millor jugador europeu 2008 i 2009
Màxim anotador història Eurobàsquet
All-Star Game 2006, 2009, 2010, 2011, 2015 i 2016.

REPTES PENDENTS

Vol disputar els seus cinquens Jocs Olímpics i guanyar l’Eurolliga

Saras i Pau, companys de doblet

Jasikevicius va admetre a principi de temporada davant la premsa que no seria una mala idea reforçar el joc interior amb Pau Gasol. El lituà va viure en directe, en la seva primera temporada a Barcelona, l’eclosió del jugador a les ordres d’Aíto García Reneses. El tècnic el va fer debutar en posició de tres, ja que creia que el seu perfil s’adaptava al de Kukoc. A principi de temporada també va arribar Seikaly, però va durar poc i Gasol ràpidament va evolucionar a posicions interiors, en què es va mostrar imparable.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)