Lliga femenina

El retrobament, part I

L’Uni lliura el trofeu de copa a les institucions de la ciutat i a l’afició i anuncia la reobertura parcial de Fontajau pel partit contra l’Avenida del dia 27, l’últim de la fase regular

Gabriel García Márquez ja va escriure com era de difícil estimar en els temps del còlera. La refotuda Covid-19 tampoc ajuda a practicar l’amor en cap de les seves vessants. Això no vol dir que no hi sigui. La relació de l’Uni amb Girona no deixa de ser una història d’amor llaurada al llarg dels anys i que ara viu un dels seus períodes més complicats, i no per culpa d’una de les dues parts, sinó per l’aparició d’un papu xinès que ens ha trasbalsat a tots. Per això ahir es van viure i conèixer unes quantes bones notícies per al club i la ciutat aprofitant, és clar, l’èxit, inesperat per molts, de l’equip en la final de la copa de diumenge.

El lliurament tradicional del trofeu a la ciutat i a les seves institucions va permetre, finalment, un petit retrobament entre les jugadores i un centenar d’aficionats i aficionades que no van poder tocar-les ni encara menys abraçar-les, però sí donar-los el seu escalf i rebre-les a la plaça del Vi amb una sonora ovació. Els somriures còmplices i les cares de felicitat de les jugadores i els membres del cos tècnic parlaven per ells mateixos. Havien enllaçat tres actes institucionals –subdelegació del govern espanyol, delegació de la Generalitat i Diputació– sense haver pogut tenir aquesta sensació d’agraïment de la ciutat també com a organisme viu.

Fontajau

La bona nova del dia, que ja es coneixia des del matí, la va anunciar el president, Cayetano Pérez, des de la tarima que es va instal·lar a la plaça per a les jugadores. “Tornarem a obrir Fontajau i ho farem contra l’Avenida perquè a Salamanca s’emportin un bon record de Girona.” El partit es jugarà el 27 de març i serà l’últim de la fase regular, abans dels del play-off que també es podran jugar amb aficionats –un 30% de l’aforament– si el Procicat no introdueix canvis en les mesures que va anunciar ahir. “Feia molt de temps que lluitàvem per això, per nosaltres era una cosa incomprensible no poder tenir públic, perquè teníem un pla aprovat i s’havia demostrat que funcionava. El problema és que el públic tornarà però ho farà a l’última jornada”, es queixa el president.

Abans, la setmana vinent es jugaran els dos partits de Salamanca corresponents als quarts de final l’Eurolliga. “Ho tenim aquí mateix i parlar-ne sembla irreal ara, a la Diputació ho he comentat. Si veieu Girona cremant és que ens hem classificat per a la final four. Seria molt bèstia”, remarca la capitana, Laia Palau, que es va desfogar amb un clàssic dels clàssics quan va aixecar el trofeu: “Ja la tenim aquí!”

Present i futur

La visita a la delegació territorial d’esports, la Diputació i l’Ajuntament té un valor més rellevant aquest any. Tothom és conscient que el club necessitarà més suport que mai al final de la temporada per fer front als efectes econòmics de la pandèmia. “Tots estan disposats a ajudar-nos i ens han donat el seu suport; ara falta que quan arribi el moment això es materialitzi i que realment puguem tirar endavant el projecte, perquè aquest últim any ha estat molt dur”, assenyala el president, que fa una crida perquè les empreses de la ciutat també ajudin el club. El representant del principal patrocinador del club (Spar), Eduard Vidal, també va participar en la minigira per la ciutat.

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, en sostenir la copa que li va lliurar Palau, es va dirigir a les jugadores i amb veu ferma les va advertir: “No es tracta de posar-vos pressió, però vull que torneu aquí mateix aquesta temporada amb el títol de lliga.” Ja en la tarima i davant de l’afició, Madrenas va reclamar més suport, no només econòmic, sinó també mediàtic per a l’esport femení, que considera encara maltractat en tots els àmbits. Al balcó hi va sortir la capitana per alçar la copa acompanyada del president abans que tots baixessin a la plaça per gaudir una estona més amb la gent que s’hi havia congregat. Palau va voler deixar una idea ben clara, la rellevància de viure una alegria com aquesta després d’un any de tantes dificultats en tots els sentits: “Avui tocava un dia com aquest, en un any en què la gent no ha pogut venir al pavelló, i almenys fer una petita celebració plegats.” També considera clau el retorn de l’afició a Fontajau: “Les emocions sí que importen i partits que se’t compliquen sabem que amb la pressió del públic són més fàcils de tirar endavant.”

Totes les jugadores van pujar al petit escenari una per una, amb ovació especial per a l’MVP Chelsea Gray. Alfred Julbe s’ho va mirar tot des d’un racó, sobretot quan les seves jugadores van exhibir una coreografia que ja tenien ben entrenada.

La copa, amb tot, passarà avui ja un segon pla després de les diferents celebracions, que van començar en el viatge de tornada de València el mateix diumenge: cinc hores de certa disbauxa que trigaran a oblidar. Ahir també van organitzar un dinar de germanor i ara el que desitgen, més enllà de tornar a la competició, és jugar amb públic. “Poder-ho fer contra l’Avenida serà molt bo, perquè és un partit gran, tindrem una motivació doble i sobretot ens fa falta per donar les gràcies a tots els que ens acompanyen sempre”, ressalta María Araújo.

PROTAGONISTES

13
partits
són els que ha jugat l’Uni a Fontajau sense públic des del novembre.

LA XIFRA

Les institucions estan totes disposades a ajudar-nos, ara falta veure com això es materialitza quan arribi el moment
No vull posar pressió a ningú, però esperem celebrar aquí mateix el títol de la lliga
Marta Madrenas
alcaldessa de girona
Era incomprensible que el públic no pogués entrar a Fontajau, ara ho podrà fer.
Cayetano Pérez
president de l’un
Avui tocava un dia com aquest, perquè ha estat un any molt difícil i una alegria ens ajuda a tots
Laia Palau
jugadora de l’spar girona
A partir d’ara tornem a la rutina habitual i sabem que el partit contra l’Araski serà dur
Júlia Soler
Jugadora de l’Spar girona
Això ja no para fins al final i ara ja ens hem de centrar en el partit contra l’Araski; estem preparades
María Araújo
jugadora de l’spar girona
Patrocini

Retorn a la lliga contra l’Araski (19.30 h)

L’últim acte de celebració de la copa serà probablement el passadís de les jugadores de l’Araski a les de l’Uni abans de saltar al parquet aquest vespre (19.30 h) a Fontajau, en l’últim partit sense públic. Les mesures del Procicat no es comencen a aplicar fins dilluns. Pot ser un partit complicat per la situació mental de les gironines, que han viscut una setmana de grans emocions. L’equip basc, a més, ja va fer patir l’Uni en la primera volta (54-62), en què van destacar les internacionals Quevedo i Abalde, amb un gran pes en l’esquema de joc de Madelen Urieta. En la direcció destaca una altra jugadora de gran experiència, Asurmendi, i en el joc interior ho fa Seda (9,3 punts i 7 rebots). En aquell partit el conjunt basc encara disposava d’Anna Cruz, que posteriorment va rescindir el contracte i va signar pel Casademont.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)