Més bàsquet

Rússia s’acarnissa i condemna a 9 anys a la figura del bàsquet Brittney Griner

La Justícia russa ha condemnat avui a 9 anys de presó a la jugadora de bàsquet nord-americana Brittney Griner per possessió i contraban de drogues. La jutgessa, Anna Sotnikova, considera a l’esportista “culpable de cometre el delicte” estipulat pels articles 228 i 229.1 del codi penal rus (tinença i tràfic de drogues). Sotnikova va considerar un atenuant tant l’admissió de culpa de la ciutadana nord-americana com els seus èxits com a jugadora de bàsquet, campiona mundial i olímpica. Griner, que va ser detinguda el febrer passat en un aeroport de Moscou amb oli de cànnabis a la maleta, ha dit que entén la sentència i amb prou feines ha mostrat cap emoció, malgrat la seva severitat.

Els seus advocats, que aquesta setmana van posar en dubte com a prova les mostres de cànnabis preses per la policia russa després de la seva detenció, van avançar que recorreran la sentència.

Mentre el fiscal va considerar que “la culpa de Brittney Griner ha estat provada completament”, la defensa havia demanat la seva absolució o, si no, la menor pena de presó possible. La legislació russa castiga amb un màxim de deu anys de presó el delicte comès per la nord-americana, de 2,06 metres i que milita a l’equip rus UMMC de Iekaterinburg. Prèviament, la condemnada havia admès avui el seu “error”, però també ha demanat clemència durant la vista celebrada al tribunal urbà de Jimki, a la regió de Moscou.

“Vaig cometre un error sense mala intenció i espero que la decisió no acabi amb la meva vida”, va dir.El govern nord-americà considera que la detenció de la bàsquet en creuar la frontera amb oli de cànnabis va ser “errònia” i demana el seu immediat alliberament, igual que moltes estrelles de la NBA i WNBA, mentre el Kremlin va negar que el procés tingui un “rerefons” polític”, que, de fet, és més que evident ateses les tensions entre els dos països arran de la invasió a Ucraïna.

El secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken, va proposar la setmana passada al seu col·lega rus, Serguei Lavrov, el canvi de Griner i Paul Whelan, condemnat a 16 anys per espionatge, pel “mercader de la mort”, Victor But, que serveix 25 anys de presó en una presó nord-americana.

Recentment, la Casa Blanca va rebutjar la “contraproposta” de Rússia, que volia incloure un segon pres rus en l’intercanvi, el txetxè Vadím Kràsikov, segons va informar la CNN.

Biden exigeix l’alliberament

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha exigit aquest dijous a Rússia que alliberi “immediatament” Griner. “Això és inacceptable, i demano a Rússia que l’alliberi immediatament perquè ella pugui estar amb la seva esposa, els seus sers estimats, els seus amics i els seus companys d’equip”, ha dit el mandatari en un comunicat distribuït per la Casa Blanca. Biden ha promés que el seu govern continuarà treballant “sense descans” i “buscant totes les vies possibles” perquè Brittney i el exinfant de marina Paul Whelan “tornin a casa i estiguin fora de perill”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)