Més bàsquet

Amb la seva medecina

El Barça Regal es manté invicte després d'infligir un parcial de 16-4 a l'Unics en deu minuts

La victòria del Montepaschi a Istanbul fa que el primer lloc no sigui matemàtic

Vuitena victòria en vuit partits d'un Barça Regal que va haver de treballar més del que va reflectir el resultat final. Un parcial de 16-4 en deu minuts dels locals (del 44--41 a 2:06 del final del tercer període al 60-45 a 2:39 del final del matx) van sentenciar un triomf que manté invictes els blaugrana però que no els atorga matemàticament la primera posició del grup D, perquè el Montepaschi va guanyar a Istanbul i, quan encara falten dues jornades, té dues victòries menys que l'equip català, a qui s'haurà d'enfrontar la setmana que ve (92-75 en la primera volta al Palau). L'equip de Xavi Pascual va vèncer des de la defensa, precisament la principal virtut dels russos, i gràcies al seu treball en el quart període va guanyar el partit perquè no va permetre que l'Unics anotés fins passats 6 minuts de l'últim període (57-45).

Va quedar demostrat que la trajectòria de l'Unics en l'Eurolliga no era fruit de la casualitat. L'equip rus, que havia guanyat quatre partits de forma consecutiva en la màxima competició continental, va ser un os molt difícil de rosegar pel Barça Regal, i possiblement ha estat qui més problemes ha creat aquesta temporada al conjunt blaugrana a Europa. I és que l'Unics, tal com demostra l'estadística, va arribar al Palau com la segona millor defensa del campionat (69 punts de mitjana en contra) i ahir va demostrar per què. L'entramat defensiu plantejat per Paixutin va tornar el matx espès i, en una xarxa d'ajustaments constants, el Barça es va perdre a l'inici (23-20 a 5:52 del descans). I el problema era que la defensa, en individual, contenia moltes ajudes i, intel·ligentment, seguia els jugadors depenent de qui fossin i en quina situació. És a dir, si qui sortia al perímetre era Perovic i no per fer un bloqueig, el seu defensor es quedava prop del cèrcol. Sovint, la línia de fons era ocupada per tres jugadors que semblava que eren en zona depenent del moment i que, així, van tallar un munt de passades. Tant atents estaven. Els maldecaps del Barça, però, no haurien existit si hagués convertit en cistella els nombrosos tirs de tres punts que els seus jugadors van tirar completament sols (4/14, 29% al descans). En els primers vint minuts: Eidson (1/4), Navarro (1/3), Ingles i Wallace 0/2, per exemple.

L'entrada de Jawai pel bàndol contrari en el segon període va donar molts maldecaps al Barça. Aquest jugador gros, estil Schortsanitis –tot i que no es poden comparar en qualitat– va ser molt difícil d'aturar al pal baix, i Pascual va haver de substituir Ndong i Wallace per Lorbek i Perovic per buscar més contundència. Amb el canvi, Pascual va aconseguir que Jawai anés a la banqueta per Savrasenko, però els problemes els barcelonistes els tenien en l'atac. En el tercer període les coses es van posar més difícils. El Barça fallava massa (fins i tot dos tirs lliures de Navarro, 44-43 a 59 segons del final del període) i l'Unics semblava que tindria possibilitats de guanyar el partit, fins i tot. Però els blaugrana van decidir guanyar amb les armes del rival. Tot i que havien defensat molt bé durant tot el matx, van apujar encara més el nivell i van assecar completament el ja per si mateix eixut atac dels russos. Els visitants no van trobar el camí cap al cèrcol, i el Barça, a poc a poc i amb algunes sortides al contraatac, va sentenciar definitivament.

Les pilotes perdudes, la clau

El duel defensiu que es va viure ahir al Palau es va cobrar una víctima, la de les pilotes perdudes. En total, entre tots dos equips, es van perdre 38 pilotes. El Barça en va perdre 14, el segon partit en què n'ha perdut més després del que va vèncer a Polònia (15). L'Unics en va perdre 24; 8 en l'últim quart, en què la defensa del Barça va estar esplèndida. És el partit en què més pilotes ha perdut, l'anterior havia estat precisament també contra el Barça (17).