Més bàsquet

Arbitratge

Ara ja no fa “falta personal”

El comitè d'arbitratge de la federació catalana cobreix les 2.000 places d'àrbitres i auxiliars uns set anys després d'engegar un programa de captació de gent per xiular

Falta personal. Aquest era el lema que va utilitzar la Federació Catalana de Bàsquet ara fa unes set temporades per intentar incentivar l'interès perquè la gent arbitrés partits. Es va anar a les escoles, es van fer xerrades, es va potenciar que els jugadors, a banda, també arbitressin, es van fer i es fan cursets... i l'èxit ha estat total, com comenta el director tècnic del comitè d'arbitratge, Joan Carles Mitjana: “Haurem de tancar perquè ja hem cobert i volem estabilitzar la gent que tenim, hi ha molt nivell i tot ha estat gràcies a les eines que tenim.” La federació va posar en marxa el Canal Àrbitre, on es pot consultar per internet tota la documentació de regles, formació en línia i Àrbitre TV. L'apartat d'Àrbitre TV fa un accés al canal de Youtube, on hi ha jugades comentades. L'Àrea Privada és una intranet que permet als àrbitres descarregar les seves designacions des de casa (i en alguns casos els rebuts dels partits) i accedir a tota una sèrie d'informacions relacionades amb els seus partits. També disposa d'una eina per entregar els resultats, que es pot fer servir mitjançant un Smart Phone. En aquest enllaç hi ha més informació sobre l'entrega de resultats. Per exemple, els àrbitres poden accedir a les fitxes dels partits que xiulen per saber els companys, i poder comprovar adreces, horaris... Aula Virtual Arbitral (AVA). L'AVA és una plataforma de formació en línia basada en el sistema Moodle, i que ha estat actualitzada per tal d'encabir dins d'aquesta eina tots els aspectes del seguiment tècnic dels àrbitres. A més, ofereix la possibilitat de realitzar activitats (test, videotest...) oen línia (amb el conseqüent estalvi de desplaçaments dels àrbitres) i de disposar d'històrics del seguiment tècnic dels àrbitres. Mitjana és clar quan parla de l'organització de la federació catalana: “És la tècnicament millor organitzada del món, ningú ho té com nosaltres, ni els nord-americans, el nivell de l'arbitratge català és el millor perquè les competicions també ho són.”

Mitjana, 28 temporades ACB

L'arbitratge català és una referència a l'Estat espanyol. A la lliga ACB set dels seus àrbitres són catalans: Mitjana, Martín Beltran, Amorós, Cardús, Perea, Guirao i Munar. Joan Carles Mitjana és el director tècnic del comitè d'arbitratge de la federació i també de l'escola d'arbitratge des del 1992. La normativa FIBA prohibeix als àrbitres de més de 50 anys continuar dirigint, i és per això que no xiula a l'Eurolliga, però forma part de la comissió tècnica, juntament amb quatre persones més. A l'ACB s'ha canviat la normativa i ara sí que es pot xiular si superes els 50 anys.

2.000
àrbitres auxiliar.
hi ha actualment a Catalunya, el nombre màxim que es pot utilitzar per cada cap de setmana.
1.000
partits
es juguen cada cap de setmana a les pistes de bàsquet de Catalunya.
7
àrbitres ACB
són catalans: Mitjana, Martín Beltran, Amorós, Cardús, Perea, Guirao i Munar.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)