Espanyol

Un esglaó per sota

El somni europeu del conjunt blanc-i-blau s'esvaeix per la incapacitat de derrotar els equips de mitja taula cap amunt

En les dotze jornades que resten, tan sols quatre rivals formen part del ‘top 10' de la lliga

El somni europeu de l'Espanyol ha rebut dues rebregades recentment. La primera, en forma de derrota de mans de la Real Sociedad a l'estadi de Cornellà (1-2) veient com la distància amb la cinquena plaça s'incrementava de manera gairebé irremuntable, i tres quarts del mateix amb la sisena en sumar un punt de sis a Vigo i Vila-real. Sis partits contra aquests rivals i ni una victòria. No és un cas excepcional, sinó la tendència de la temporada. Els anhels continentals s'esvaeixen per l'escassa collita contra el top 10. Nou punts de 42 possibles, clar contrast amb la gran trajectòria contra els de mitja taula cap avall: 27 de 36.

Quique Sánchez Flores no s'altera quan se li recorda que el botí de l'Espanyol contra els deu primers classificats és més aviat escàs. El tècnic blanc-iblau sempre insisteix que el preocupant seria el contrari, no donar la talla davant dels rivals en teoria iguals o inferiors. No li falta raó. Segurament per això, si el projecte periquito ha d'anar pas a pas, sense pausa però sense pressa, el primer any l'objectiu fixat és quedar entre els deu primers. S'està aconseguint per l'efectivitat contra els classificats de l'onze cap avall. S'han sumat tots els punts possibles contra els tres en descens, Granada, Sporting i Osasuna, mentre que el València és l'únic contra el qual el botí és inexistent després del nefast partit a Mestalla, segurament la pitjor actuació de la temporada. L'excepció perquè els 20 gols a favor i 7 en contra són una bona mostra de la superioritat exhibida, tot recordant que la ratxa sense encaixar gols, de set de vuit enfrontaments, va tenir quatre rivals d'aquesta zona i tres del top 10, dos dels quals (Athletic i Vila-real) amb Cornellà d'escenari.

Així, el balanç és clar. L'Espanyol ha estat incapaç de derrotar els rivals de la zona alta, amb una única excepció: el Sevilla. I amb una singularitat, el penal i expulsió de Pareja en el minut dos, que va ser determinant. Cal afegir-hi sis empats, la meitat a casa i la meitat a fora (Atlético, Celta i Real Sociedad) per un total de 15 gols (set vs. Sevilla) a favor i 27 en contra. La voluntat de convertir l'estadi de Cornellà i el Prat en un fortí ha topat amb la qualitat dels integrants del top 10. Real Madrid, Real Sociedad i Celta se n'han endut la victòria, i la resta, un empat, inclòs l'Eibar, a qui es va haver d'igualar un 0-3 en 45 minuts.

Els pròxims

Amb tot, hi ha motius per a l'esperança. La sisena plaça ha quedat a nou punts després de la desfeta a l'estadi de la ceràmica dissabte passat i sembla inabastable, però la setena, que comporta el passaport europeu si el Barça s'imposa en la final de la copa del Rei a l'Alavés, queda un xic més a prop. La té ara l'Athletic, amb un coixí de cinc punts, si bé cal recordar que hi ha pendent encara la visita a San Mamés. El marge a creure en la remuntada arriba si es fa un cop d'ull al calendari pendent. L'Espanyol encara té per davant un terç pràcticament de la competició, 12 jornades, de les quals tan sols quatre tenen com a rival un dels deu primers classificats de la lliga. L'onze de Quique Sánchez Flores ha d'anar a Eibar, Bilbao i al Camp Nou, així com rebre a casa l'Atlético de Madrid. La resta, de mitja taula cap avall. L'estadi de Cornellà rebrà demà Las Palmas i després encara hi han de passar l'Alavés, el València i el Betis, amb desplaçament a banda als camps del Leganés, la Corunya, Gijón i el Granada.

Els jugadors i l'entrenador de l'Espanyol s'aferren al discurs d'anar partit a partit. Doncs d'entrada toca Las Palmas i una setmana més tard, l'Eibar. La lliga s'aturarà de nou una setmana després dels dos duels i la posició de l'Espanyol se seguirà definint de manera progressiva. Els bascos són un rival directe, ja que són vuitens amb tres punts més. Després, el Betis i el viatge a Bilbao. Un tram de calendari que marcarà el tarannà fins a final de temporada, en què caldrà millorar el rendiment contra els de dalt si es vol aspirar a més que el top 10.

EFECTIVITAT

12
punts
de 12 possibles ha sumat l'Espanyol contra els tres pitjors classificats de la competició.

SENSE VICTÒRIES

Els blanc-i-blaus tan sols han derrotat un Sevilla amb un jugador menys

DECEPCIONS

Real Madrid, Real Sociedad i Celta han assaltat l'estadi de Cornellà i el Prat

Gerard Moreno: “De mica en mica serem més forts, comparat amb equips que fa anys que estan junts”

Els jugadors no acostumen a tenir una explicació clara sobre què li falta a l'Espanyol per tenir millors resultats contra equips de la zona alta. No cal anar gaire lluny, perquè fa pocs dies es va poder comprovar la facilitat per golejar el cuer i com després se sumava un punt de sis en visitar el camp del Celta i el Vila-real. Els blanc-i-blaus, per exemple, han estat incapaços de fer un gol als castellonencs en els dos duels disputats, així que la sisena plaça s'ha escapat aparentment de forma definitiva. Gerard Moreno ho atribuïa a la manca de fortuna, si bé demanava temps tot recordant que el nou projecte només té uns mesos de vida. “Està faltant una mica de sort o una mica que ells tenen projectes consolidats, que fa anys que estan junts. Nosaltres fa mig any, només. De mica en mica serem més forts, comparat amb equips com el Vila-real o la Real Sociedad, que fa anys que tenen un projecte i les idees fixes. És qüestió de temps.”

El pitxitxi de l'Espanyol no vol parlar d'aspiracions europees, sinó que prefereix celebrar que l'equip és cada cop més respectat pels rivals. Gerard Moreno va instar a seguir acumulant punts, gaudir el màxim possible i en el tram final de la competició ja es veurà quin és l'objectiu final. “Són dos partits molt importants, però quan quedin cinc jornades veurem on som. No m'agrada parlar d'objectius ara mateix perquè queda molt. Ens distrauria i no ho volem. Treballem al màxim setmana a setmana, ja veurem on acabem, però només pensem en Las Palmas, que serà un partit difícil davant la nostra gent. Si es parla d'Europa és perquè estem fent bé les coses. Fa un any estàvem on no volíem estar i ara a una zona bona, estem contents i la gent periquita s'il·lusiona.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)