Espanyol

Futbol

Primera divisió

La temporada del canvi

L'Espanyol tanca el primer any amb Sánchez Flores signant la quarta millor puntuació històrica, amb 56 punts

Són uns números de fiabilitat que han de servir per fer el salt a Europa el curs vinent

Els jugadors de l'Espanyol ja han marxat de vacances i toca fer balanç de la temporada que acaba. La sensació que deixa el curs 2016/17 per als blanc-i-blaus és força positiva. El primer any de projecte de Quique Sánchez Flores presenta uns números prou bons. El tècnic madrileny ha signat la quarta millor temporada de l'entitat sumant 56 punts, només per sota de la temporada 95/96, quan es van assolir 74 punts amb José Antonio Camacho –una lliga, tot s'ha de dir, que estava formada per 22 equips–. El registre històric el tanquen amb 61 punts Miguel Ángel Brindisi (98/99) i Lotina (04/05). Precisament, aquesta última temporada és la millor del segle XXI i aquí és on vol arribar l'Espanyol la propera temporada. El tècnic de Meñaka va ser l'últim tècnic que va classificar l'Espanyol per a Europa signant un cinquè lloc, i a un punt de la Champions. Ara l'Espanyol busca treballar de valent per assolir l'objectiu continental i trencar una travessia pel desert que fa deu anys que dura. Fa uns dies es va celebrar l'efemèride de la final de la UEFA perduda a Glasgow. En l'imaginari blanc-i-blau hi ha el repte de repetir dies de glòria i l'Espanyol d'enguany ha posar la primera pedra del camí per assolir aquest valuós objectiu.

Aquesta temporada que s'acaba va ser batejada a l'estiu com “la temporada de la il·lusió”. L'Espanyol iniciava amb pas ferm el primer any de mandat de Chen Yansheng amb el rumb ficat per acabar classificats per a la Champions al final d'aquesta dècada. El primer tast era el present curs. Des de les altes esferes de club es tenia consciència que aquest primer any era el més complicat. Calia canviar la mentalitat del grup i fer-lo més exigent i impermeable a la irregularitat dels últims temps. L'Espanyol s'havia mogut en les últimes lligues en constants muntanyes russes emocionals, capaç de fer grans primeres o segones voltes però caure a l'abisme de la mediocritat. Això ha llastat el club, com també ho va fer els problemes econòmics recents. L'economia de guerra és cosa del passat i ara amb Chen Yansheng hi ha prou múscul financer per creure i confiar que el millor encara ha d'arribar. De moment, el canvi de registre s'ha solidificat. L'Espanyol ha anat creixent al llarg de la present temporada de manera gradual i mai s'ha passat més de dues jornades sense puntuar, fet que destaca la fiabilitat i regularitat de l'equip al llarg del curs. El moment més crític va ser a l'inici de la temporada, en què l'Espanyol només va guanyar un partit en les primeres nou jornades. I encara hi ha més. L'Espanyol va trigar set partits a sumar la primera victòria a l'RCDE Stadium, que va tenir com a víctima el Leganés (3-0). Aquest mal inici a casa ha afectat el rendiment global dels periquitos al seu feu, on han aconseguit 29 punts amb un balanç de vuit victòries, cinc empats i sis derrotes. És evident que un dels grans punts de millora que tindrà l'Espanyol en el futur serà millorar els seus números a Cornellà.

Un corcó a fora

“Vull un equip que tingui la mateixa personalitat a casa que a fora”, deia Quique Sánchez Flores a l'inici de temporada. Vistos els números de l'equip ho ha aconseguit. Els registres a Cornellà i a fora són pràcticament calcats: set victòries, sis empats i sis derrotes amb un total de 27 punts sumats lluny de Cornellà, només dos menys que els 29 sumats com a local. Una estadística que posa l'Espanyol d'aquest any com el segon més resolutiu de la seva història a domicili. Amb el triomf de divendres a Granada es va superar el registre de Brindisi de la temporada 98/99 on es van aconseguir 26 punts i, de retruc, s'ha empatat a victòries, amb set. Més lluny queda la millor marca del curs 95/96, quan es van sumar nou victòries i es van assolir 33 punts.

El pes de la lògica

L'Espanyol s'ha convertit aquest curs en un equip pragmàtic en forma i discurs. Bona defensa adobada amb una transició de pilota ràpida cap a l'atac. Amant dels contracops i amb una tenacitat admirable per viure de l'error del rival. Amb aquestes armes s'ha fet fort contra equips inferiors a ell. I és que l'Espanyol ha sumat davant dels últims 7 classificats 36 dels seus 56 punts en lliga amb 11 victòries i tres empats. Aquesta tendència ha fet que contra rivals de zona europea fes figa i només ha aconseguit un triomf contra el Sevilla (3-1). És l'únic equip classificat entre els set primers a qui ha aconseguit guanyar. Aquesta és una de les assignatures pendents que haurà de corregir de cara al pròxim curs i Quique vol i desitja incidir-hi més amb els reforços que portarà de cara a la temporada vinent. I és que l'Espanyol necessita fer un salt de qualitat important per ficar-se en el grup d'elit de la lliga i lluitar, com és la seva intenció, per estar entre els set primers i tornar a una competició continental després d'un dècada.

L'únic forat negre de la temporada va ser la prematura eliminació en la copa contra l'Alcorcón. “En la copa ho vam fer molt malament però en la lliga hem fet un gran temporada tant pel que fa a punts com en joc”, explicava el capità Víctor Sánchez, que afegia: “Se'ns ha exigit no abaixar els braços fins al final i ho hem fet.” David López també es mostrava molt cofoi amb el rendiment de l'equip. “L'Espanyol venia d'anys de patiment i enguany hem fet un curs molt regular i que ha de servir per afrontar amb més il·lusió el pròxim.” El defensa ha estat un dels homes més destacats del curs i molts clubs s'han fixat en les seves grans prestacions en una temporada en què ha jugat reconvertit a l'eix de la defensa. “No vull marxar i no és la meva intenció però mai es pot dir al cent per cent. Al Nàpols vaig marxar l'últim dia de mercat”, va indicar el futbolista en declaracions a Tiempo de Espanyol. Veurem com evoluciona tot plegat els propers dies i setmanes en què l'Espanyol haurà d'anunciar la llista de baixes on figuren els noms de Salva Sevilla, Víctor Álvarez i José Antonio Reyes com a més destacades i les vendes de Rubén Duarte i Roberto Jiménez per manca de minuts. Més pressa hi haurà per tancar les compres de Diego Reyes i Diego López. Ahir el porter va deixar un missatge a Instagram. “Acaba una temporada amb moments inoblidables. Gràcies a l'Espanyol, al cos tècnic, als companys i a la gran família periquita. No tinc paraules per descriure tota l'estima que he rebut aquest any. Només espero que això sigui un punt i seguit.”

LES FRASES

En la copa ho vam fer molt malament, però en lliga hem fet un gran temporada
Víctor Sánchez
CAPITÀ DE L'ESPANYOL
Hem fet un curs molt regular que ha de servir per afrontar amb més il·lusió el pròxim
David López
central de l'espanyol
No tinc paraules per descriure tota l'estima que he rebut aquest any. Només espero que això sigui un punt i seguit
Diego López
porter de l'espanyol

El vuitè lloc depèn de l'Eibar

L'Espanyol es va assegurar ahir, com a mínim, acabar novè en la lliga després de l'empat d'ahir de l'Alavés contra el Leganés (1-1). Els vitorians van tenir a prop el triomf gràcies a un gol de Krsticic però a dos minuts del final Timor va fer un gran gol per l'escaire. Així, l'Alavés acaba la lliga amb 55 punts, un per sota de l'Espanyol. Els blanc-i-blaus, però, depenen del que faci avui l'Eibar al Camp Nou. Una derrota o un empat dels bascos contra el Barça seria suficient perquè els de Quique acabessin vuitens.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)