Espanyol

Espanyol

Els ‘rockers’ periquitos

El gruix dels fitxatges de l’Espanyol, en els dos últims cursos, està en la trentena. Sergio (34) i Granero (30) en són l’exemple més recent

Les noves metodologies de treball allarguen les carreres de manera decisiva

No fa gaire un futbolista que entrava en la trentena era un esportista proper a la retirada o, si més no, la seva fi estava a tocar. S’olorava l’ocàs. El món de l’esport en general està ple d’exemples que trenquen aquesta teoria. Ara mateix els millors tennistes que encapçalen el rànquing de l’ATP superen els 30 anys: Federer (35), Nadal (31) i Djokovic (30) en són els millors exemples, o recentment Ruth Beita, amb 37 anys, va guanyar un or olímpic en salt d’altura en els darrers Jocs Olímpics. És una evidència que les carreres esportives s’han allargat de manera clara i notable en les dues darreres dècades. L’Espanyol no és aliè a aquest fenomen i gran part dels seus fitxatges, en els últims estius, ha anat enfocat a aquesta tipologia de futbolistes. Jugadors de rendiment immediat, amb experiència contrastada, i a un preu assequible per a l’economia en construcció del club blanc-i-blau. És això sinònim d’equip caduc?, es preguntaran molts. L’any passat va contradir en gran part aquest axioma. El curs anterior Diego López, amb 35 anys, es va convertir en un dels porters més resolutius de la lliga signant una gran temporada. “Estic en el millor moment. Ho vaig dir quan vaig arribar i ho segueixo pensant”, assegurava el gallec en la seva presentació de renovació fins al 2020, quan arribarà als 38 anys. No són els únics futbolistes que van acompanyar el de Paradela. L’Espanyol també va fitxar Javi Fuego (33); Reyes (34) que ja ha marxat, o José Manuel Jurado (31). Tots ells amb un paper destacat al llarg de la temporada passada. Sense oblidar les renovacions de Javi López (31) o Víctor Sánchez, que entrarà en la trentena el proper 8 de setembre. Ara les dues cares noves que es van presentar per al curs 2017/18 també han respost a aquest patró de jugadors: Sergio García (34) i Esteban Granero (30). “Quan vaig marxar, fa dos anys, físicament em trobava molt bé, però ara mateix no sé què dir. Em trobo molt bé, estic al mateix nivell o intentaré millorar-lo”, relatava dilluns en la seva presentació el davanter del Bon Pastor, confiat que tot i el seu pas per la lliga del Qatar encara li queda molt futbol a les cames. Un pronòstic que ahir corroborava Javi López. “Sergio García? L’he vist molt bé, sembla que no hagin passat els anys per a ell. Està preparat i amb molta il·lusió”, assenyalava el capità.

“L’edat en els futbolistes ara és relativa. Ara els jugadors es cuiden molt més que fa 20 anys i això fa que la carrera esportiva s’allargui al més alt nivell”, explicava un dels fisioterapeutes del primer equip, que considera que ara un futbolista, als 30 anys, no està en el seu ocàs i té encara “més anys de futbol” i “de millora esportiva”. En tot aquests canvis hi han ajudat de manera important els nous mètodes de recuperació i de prevenció de les lesions. Ara els fisioterapeutes i els metges treballen amb tècniques que eren inimaginables fa 15 anys. “Hi ha un estudi detallat de la morfologia física del jugador i es fan entrenaments més individualitzats”, explicava el fisioterapeuta. Totes aquestes noves metodologies de treball es tradueixen en un coneixement més exhaustiu i al detall del jugador. Això s’arrodoneix amb una acurada preparació física per evitar lesions. Es treballa molt en el terreny de la prevenció i el futbolista, de retruc, també coneix més el seu cos.

Sense anar gaire lluny, el treball invisible que s’està fent aquests dies amb controls mèdics individualitzats i d’entrenament amb proves d’esforços i de càrrega serà clau per fer un pla individualitzat per a tots els futbolistes al llarg de la temporada. El club també ha incrementat més la seva preparació en aquesta parcel·la de mimar els futbolistes amb la introducció d’un nutricionista en plantilla per millorar l’alimentació. I és que en definitiva, els vells rockers tenen corda per estona.

JAVI LÓPEZ

“Sergio García? L’he vist molt bé, sembla que no hagin passat els anys per a ell”

SERGIO GARCÍA

“Quan vaig marxar, em trobava molt bé i ara estic en el mateix nivell”

METODOLOGIA

És la clau de volta per entendre la major longevitat, per les tècniques individualitzades

Molts jugadors de referència de la lliga, a la trentena

Fent una ullada als equips de la lliga tots tenen futbolistes essencials que estan en la trentena. Cristiano Ronaldo (32) o Sergio Ramos (31) són l’exemple més fefaent al Madrid. Davanter i defensa han estat claus per entendre els èxits dels blancs en el darrer any. Hi han més casos com els blaugrana Iniesta (33), Mascherano (33); Messi (30) o Luis Suárez (30). A l’altético el pes defensiu de l’equip passa per le cames dels Gabi (34); Juanfran (32); Filipe Luis (31) i Godín (31). L’eix central del Sevilla l’últim curs estava format per Nico Pareja (33) i Rami (31). El pes de la medul·lar del Vila-real és per Bruno (33) i a la Real Xabi Prieto (33) és un futbolista determinant per Eusebio com també ho és Zurutuza (30). I és casos més espectaculars es trobem a l’Athletic Club on Aduriz (36) va marcar 16 gols sent, de nou, el pitxitix. El millor rendiment d’Aduriz ha arribat a partir dels 30 anys i té en . Raúl García (31) i Beñat (30) els seus escuders. Rubén Castro (36) va marcar 13 gols la passada temporada al Betis, un cas paral·lel a fet per Aduriz.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)