Espanyol

La lliga es nega a mirar endavant

Enrere. L’equip blanc-i-blau inicia la competició formant part dels perjudicats per la negativa a emprar la tecnologia en un cap de setmana en què el VAR ha destacat a Alemanya i a Itàlia

Hi ha qui diu que la polèmica és la salsa del futbol. Sobre gustos no hi ha res escrit, però Quique Sánchez Flores i els jugadors de l’Espanyol haurien preferit dissabte que algú els assegurés que la pilota havia entrat del tot al Sánchez Pizjuán en lloc de trobar-se amb un gol en contra i la necessitat de remuntar. La lliga espanyola manté l’aposta per no emprar la tecnologia, a diferència de les altres grans lligues. La jornada deixa el dubte de si la pilota va creuar la línia en dos partits i la desfeta del Celta per un penal fora l’àrea. Tot evitable, com mostra un cap de setmana en què el videoarbitratge (VAR) ha estat protagonista a Itàlia i Alemanya.

“Anem tard”, es queixava Quique Sánchez Flores després de l’1-1 a Sevilla. El tècnic de l’Espanyol sempre s’ha mostrat partidari de l’ús de la tecnologia i els jugadors hi coincidien. Pau va intentar explicar a Hernández Hernández que la pilota no havia creuat la línia, que el seu cos ho havia evitat, però el col·legiat canari no havia vist res i s’havia refiat de la vista de l’auxiliar. Les diverses repeticions de televisió feien impossible determinar-ho, així que fiar-ho a algú que està a molts metres de distància i tapat és difícil de justificar. El porter gironí recordava que a Anglaterra hi ha un sensor que envia un senyal vibratori al canell de l’àrbitre si la pilota entra del tot. Fa anys que funciona i en un esport en què el gol va car, saber si ho és o no és el mínim. Tant l’entrenador com el porter ho han viscut en el pas per la Premier League.

Conflicte LFP vs. RFEF

L’Espanyol no és l’únic equip perjudicat del cap de setmana. L’Athletic-Getafe va acabar sense gols, però si la lliga no es mostrés sempre d’esquena a la tecnologia, el públic s’hauria divertit més. Els bascos haurien vist com el seu onze havia de remuntar un gol en contra, ja que en les imatges de televisió sembla clar que la pilota havia creuat del tot la línia quan Kepa va treure la rematada de cap de Molina. L’enuig de l’entrenador madrileny, Bordalás, era equiparable al de Juan Carlos Unzué, que va veure com li volava un empat a casa dos minuts abans del final quan l’àrbitre Mateu Lahoz va indicar el punt de penal en una falta a mig metre de l’àrea. El VAR ho hauria arreglat i la LFP fa més d’un any que advoca per l’ús de la tecnologia, però la federació espanyola no ho veu clar. En el conflicte continuat que mantenen els dos organismes des de fa anys hi ha guanyat l’immobilisme.

Una jornada de lliga i polèmica en tres partits, que no hauria estat així amb l’ús de la tecnologia. Això ho tenen clar en la majoria de lligues. La Bundesliga va arrencar amb el VAR apareixent en el Bayern-Bayer que encetava la competició. Allà la consulta és externa, però es fa ràpid i l’àrbitre va indicar els onze metres en una agafada a Lewandoswki que li havia passat per alt. El polonès va fer el tercer gol dels bavaresos des del punt del penal. “Estic content, perquè m’havia equivocat. Amb la centrada estava pendent de la pilota i no he vist el penal. Era una errada i gràcies a la tecnologia l’hem corregida”, deia l’àrbitre Tobias Stieler.

En la Serie A també ha aparegut el VAR en la primera jornada. A Itàlia és l’àrbitre qui va a consultar el monitor de televisió, que està al costat de la gespa, i també en el primer partit ja va fer acte de presència amb un penal contra el Juventus, que en aquest cas Buffon va aturar. El Milan i l’Inter sí que van fer els deures i van marcar de pena màxima, que els col·legiats tampoc havien vist i la tecnologia sí.

Cal dir que no tot són flors i violes, perquè en el Bolonya-Torí el VAR es va espatllar i van haver d’advertir al públic que no hi hauria videoarbitratge. Després d’uns minuts sense cop de mà tecnològic, es va arreglar i l’àrbitre va anul·lar un gol per un fora de joc inexistent. Les imatges van assenyalar l’errada, però no es podia esmenar perquè havia xiulat abans que marqués. Un contrast negatiu mínim si es compara amb el pes de les espifiades en la lliga espanyola, entestada a viure en el passat.

ELS PROTAGONISTES

És una acció molt ràpida, difícil de veure. En la Premier tenen un sensor que ho indica
Pau
porter de l’espanyol
Sabem que la seva feina no és fàcil i estaria bé ajudar-los una mica amb la tecnologia
Quique Sánchez Flores
entrenador de l’espanyol
Estava mirant la pilota i no he vist l’agafada. Estic content perquè ha evitat un error
Tobias Stieler
àrbitre de la bundesliga
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)