Espanyol

futbol

Espanyol

David i la catarsi d’Anoeta

El santcugatenc tornarà a l’estadi de la Real Sociedad, on es va estrenar en el paper de central

La seva ubicació a l’eix semblava una cosa puntual però des de llavors s’ha convertit en el líder de la defensa blanc-i-blava

9 de setembre del 2016. Estadi d’Anoeta. Tercera jornada de lliga del curs 16/17. Quique Sánchez Flores estava escarmentat veient com el seu equip es desfeia en defensa tot i ser letal en atac. La derrota al Sánchez Pizjuán (6-4) en la jornada inaugural de lliga i l’empat agre davant del Màlaga en la jornada següent a casa (2-2) després de dilapidar un clar avantatge de dos gols en els últims minuts, l’obligaven a prendre mesures contundents. Demichelis i Diego Reyes, convocats per les seves respectives seleccions, no tenien prou entrenaments tàctics a les cames. L’afegit del partit, en divendres, encara complicava més la recuperació dels dos centrals que venien de viatges transoceànics. Sánchez Flores començava a fer cabòries alternatives per cobrir les baixes per esgotament físic del mexicà i l’argentí. L’aturada per seleccions li permetia treballar a fons les diverses opcions que tenia al cap, però totes van anar a la paperera quan va posar David López de central. La seva bona sortida de pilota combinada amb una magnífica interpretació tàctica del joc van il·luminar la cara al tècnic. Eureka!

Sense vacil·lar, el tècnic blanc-i-blau va posar David López com a improvisat central. Era la seva estrena en el seu retorn a l’Espanyol després del pas pel Nàpols, i no ho feia en la seva posició original: la medul·lar i com a migcampista defensiu on havia desenvolupat tota la seva carrera professional de futbolista. La prova va sortir prou bé. David López va fer parella amb Óscar Duarte i l’Espanyol va treure un bon empat del feu basc. La solució d’emergència es va anar convertint en rutinària i habitual amb el pas de les jornades. David López va anar creixent fins a convertir-se en el líder de la defensa. Un Espanyol coix de centrals i amb problemes a la rereguarda des del curs 15/16 va respirar amb la presència imponent i la seguretat que desprenia el santcugatenc.

La temptació de veure de nou David López a la medul·lar va ser un assumpte recurrent en les jornades següents a la seva estrena a Anoeta. Un assumpte motivat, en part, pel futbolista, que mirava de perfil tornar a la seva posició originària. “Al mig és on puc rendir més, però m’adapto”, deia amb diplomàcia el nostre protagonista. Quique va fer un intent de recol·locar el futbolista al mig sis partits després de la seva estrena a Anoeta. La tornada als orígens va ser davant l’Eibar. L’Espanyol va marxar al descans perdent per 0-3. Després de la represa, tot i l’expulsió de Caicedo, els blanc-i-blaus van remuntar per signar un empat agònic. D’aquell dia, al tècnic madrileny li va quedar clar que no faria més experiments en defensa i que David López era el seu home de referència. I així va ser fins a final de temporada, on David López va jugar la resta de partits de central a excepció del Bernabéu, on ho va fer de lateral dret per les lesions que arrossegava l’equip.

Al final va acabar la temporada jugant un total de 36 partits de titular, 34 dels quals de central.

Futbolista més complet

Tretze mesos després del seu bateig a Anoeta, David López tornarà a l’estadi que el va veure néixer com a central. Dels inicis neguitosos i recels normals per adaptar-se a una nova posició, ha vist com aquesta polivalència l’ha convertit en un futbolista més complet i versàtil. “Ara em veig tant de central com de mig. M’és igual on jugo”, manifestava fa dues setmanes deixant clar que ja té assumides aquestes dues facetes del joc com a naturals. Ara és el lider de la defensa de l’Espanyol i un futbolista essencial per a Quique. Enguany ha iniciat el curs disputant tots els minuts possibles. És un fix.

REFERENT

El curs passat va jugar 34 partits a l’eix tot i ser un migcampista de formació

ALTERNATIVA

Quique va fer de la necessitat virtut i ha trobat en David un home de jerarquia

Un nou rol del qual està molt pendent Lopetegui

David López s’ha fet imprescindible a l’eix de la defensa de l’Espanyol. Entre la temporada passada i la present ha sumat 42 partits com a central. Les seves bones prestacions no han passat desapercebudes per molts equips de la Premier, que fa temps que veuen la seva bona evolució en aquesta posició. El santcugatenc té una bona sortida de pilota des del darrere, la seva condició de migcampista d’origen el fa ser un privilegiat en aquestes tasques. A això hi afegeix una lectura nítida en el posicionament tàctic. Sap sempre on col·locar-se per llegir els moviments dels davanters i això li fa guanyar en seguretat en l’anticipació. Unes arts que va aprendre en els seus dos anys al Nàpols. Els entrenaments extres amb Maurizio Sarri, el seu tècnic al conjunt italià, van potenciar totes aquestes facetes, que ara l’han fet un dels millors centrals de primera.

Tots aquests detalls tampoc han passat desapercebuts per Julen Lopetegui. El seleccionador espanyol està molt atent a les seves evolucions i el té molt present de cara a una convocatòria futura per debutar amb el combinat estatal. Qui li havia de dir a David López que el seu pas fugaç, ara fa tretze mesos, com a central a Anoeta, l’acabaria situant com un dels millors centrals i excel·lint en la seva professió. Són els misteris del futbol.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)