Espanyol

Espanyol

Obsolescència perica

La derrota amb l’Alavés és la mostra més fefaent de la poca fiabilitat d’un Espanyol incapaç d’enllaçar dues victòries

Només té un punt més que l’any passat i els mateixos que fa dos cursos

L’Espanyol no acaba d’arrencar en la lliga. La derrota d’ahir és la mostra més fefaent de la poca fiabilitat de l’equip en aquest inici de campionat. En onze jornades, els blanc-i-blaus han estat incapaços d’enllaçar dues victòries. Això penalitza, i molt, un equip que per pressupost i jerarquia dels seus homes ha d’aspirar a estar més amunt en la taula. La irregularitat s’ha convertit en la bandera d’un equip que va fent tombs. Arribat el moment de fer un salt important, per instal·lar-se en la zona noble de la taula, veu com les circumstàncies i el plom que té a les ales l’envien cap a la grisor més absoluta. Un desencís massa recurrent en els últims temps i que ens torna a advertir que els vicis del passat, els de la darrera dècada, són una pesada pedra que costa d’aixecar. L’Espanyol es comporta com Sísif. Quan està a punt de fer el cim, la pedra torna a rodolar cap avall en un cercle viciós sense fi. Sembla que el conjunt perico tingui instaurada en el seu ADN una obsolescència programada amb una data de caducitat concreta per evitar estirabots d’il·lusió.

A Mendizorrotza es va repetir aquell ritual. El conjunt de Quique Sánchez Flores ho tenia tot a favor per canviar la tendència. Jugava al camp del cuer, que no havia guanyat cap partit a casa. Un adversari mort que en va tenir prou a fer un gol en els primers 45 segons per emportar-se els tres punts. L’Espanyol va remar fins al final, tot digerint la condemna de l’expulsió d’Hermoso, però sense sort. L’equip aspirina, l’ONG, va fer el seu acte de presència per ajudar el més dèbil. El nous temps es disfressaven de vells.

“És una derrota que ens fa mal perquè no hem pogut donar el salt de qualitat que volíem”, reflexionava Pau López sobre l’ensopegada a Mendizorrotza. Idèntic camí d’amargor traçava Víctor Sánchez: “Aquest és el partit de fora que ens fa més mal perquè havíem jugat al Bernabéu i al Camp Nou, on vam perdre, però havíem tret tres empats en camps difícils com el Sánchez Pizjuán, la Ceràmica i Anoeta”, i va recordar: “Si volem estar en la zona mitjana alta de la taula, hem de guanyar aquesta mena de partits per lluitar per coses maques que tots volem.” L’únic consol que els queda als blanc-i-blaus és viure pendents del seu joc. El futbol desplegat acaba posant els equips al seu lloc. I les maneres de l’Espanyol són d’un alumne aplicat i força disciplinat però que no acaba de trobar el premi al seu esforç. “Estem empipats i dolguts per la derrota. Quan perds i ets inferior, ho assumeixes, però no va ser així”, apuntava com a mesura profilàctica Pau López, que també entonava l’autocrítica. “És un resultat molt dolent per nosaltres. No sé si és falta de concentració o una consecució de situacions de mala sort, però el partit es va acabar en la primera jugada.” I és que el futbol de l’Espanyol va tornar a patir davant un equip que s’avança en el marcador i que s’acaba emmurallant en defensa. L’Espanyol va ser víctima del seu propi pla de joc a Vitòria. A part de totes aquestes adversitats que va viure (gol matiner i expulsió), també va patir per la manca de profunditat en atac. L’Espanyol genera futbol però no ho trasllada al marcador, on l’aportació de gols només es redueix a tres jugadors: Léo Baptistão (3 gols), Gerard Moreno (4) i Pablo Piatti (1).

Un punt més

Aquest context fa que l’Espanyol no surti gaire bé de la comparativa amb l’any anterior. La primera temporada amb Quique a la banqueta era d’adaptació. L’equip va anar de menys a més al llarg de la lliga. A aquestes altures de campionat, jornada 11, els blanc-i-blaus només tenien un punt menys, 12, que en l’actualitat, però van poder fer el salt en la següent jornada guanyant per la mínima l’Alavés a Mendizorrotza. Ara s’hauran de veure les cares amb el València a casa el diumenge 19 de novembre. Mal rival per recuperar el pols a la lliga. Els de Mestalla són un dels equips més endollats del campionat, segon classificat, amb vuit victòries i tres empats. Caminen de manera ferma de la mà de Marcelino García Toral.

Posant la vista més enrere, fa dos anys, amb Sergio González a la banqueta, l’Espanyol tenia els mateixos punts: 13 i també era el 13è classificat, com ara. Tot i això, aquell equip tenia més resultats que futbol però una plantilla inferior a l’actual. El riberenc va acabar sent acomiadat al desembre pels mals resultats.

LES FRASES

Aquest és el partit de fora que ens fa més mal perquè havíem aconseguit bons resultats en camps més complicats
Estem empipats i dolguts per la derrota. Quan perds i ets inferior, ho assumeixes, però no va ser així
Pau López
porter de l’espanyol
És un resultat molt dolent per a nosaltres. No sé si és falta de concentració o una consecució de situacions de mala sort
Si volem estar en la zona mitjana alta de la taula, hem de guanyar aquesta mena de partits
Víctor Sánchez
DEFENSA DE L’ESPANYOL

Les aturades, sinònim de derrota

L’Espanyol tornarà a marxar cap a una nova aturada de la lliga amb una derrota a la butxaca. És un cercle viciós recurrent aquesta temporada. En la primera aturada per seleccions, els blanc-i-blaus van perdre davant del Leganés a Cornellà per la mínima. Una dolorosa derrota i on es va veure la pitjor imatge de la temporada dels deixebles de Quique. La història es va repetir el passat 1 d’octubre al Bernabéu, on els pericos van perdre per 2-0 davant del Real Madrid. A Mendizorrotza es va signar una nova derrota abans de l’aturada perdent davant de l’Alavés. Una desfeta dolorosa i de les mateixes dimensions que la de casa davant el Leganés. Toca millorar i ràpid.

Cap victòria a fora de casa

L’Espanyol tenia un inici de lliga força complicat a domicili visitant el Camp Nou i el Bernabéu, on va perdre, però va donar la talla davant el Sevilla, el Vila-real i la Real Sociedad, amb els quals va aconseguir tres empats. Mendizorrotza era el terreny propici per sumar el primer triomf a domicili, però no va poder ser. L’Espanyol suma sis visites sense guanyar lluny de casa i s’apropa als pitjors registres d’aquest segle en aquest apartat. Fins ara les temporades recents més nefastes a domicili van ser la 2006/07 i la 2014/15, on els blanc-i-blaus van sumar vuit sortides sense guanyar. Ara les properes sortides davant de l’Eibar i Las Palmas són clau per millorar aquesta estadística.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)