Espanyol

espanyol

Primera divisió

Amb la pólvora mullada

L’Espanyol pateix per generar joc ofensiu i només ha marcat dos gols en els últims sis partits

Aquesta dinàmica ha ancorat l’equip en la classificació i ha fet que tingui números gairebé calcats als del curs passat

L’Espanyol no acaba de fer net en la lliga. La derrota contra l’Alavés va ser una concatenació d’errors que s’han anat repetint al llarg d’aquest inici de temporada. L’Espanyol 2.0 de l’era Quique veu com els seus problemes per generar joc ofensiu i, de retruc, marcant les diferències en els últims metres de l’àrea rival, està frenant les seves aspiracions. Aquest fet no és nou. L’any passat també era una de les assignatures pendents de l’equip. En aquest punt de lliga, el curs anterior els blanc-i-blaus havien marcat 13 gols, és a dir 1,18 de mitjana per partit. Aquesta estadística es va disparar pel partit de la primera jornada d’aquella temporada en què els periquitos van fer quatre gols al Sánchez Pizjuán. La resta de les jornades només van marcar nou gols, i el 33% es van fer en l’empat èpic contra l’Eibar al RCDE Stadium.

Ara la història es repeteix, però amb més virulència encara. L’Espanyol s’ha hagut de conformar amb nou gols en les onze primeres jornades. És a dir, quatre gols menys que fa un any en aquest mateix tram de competició. La mitjana és pírrica, i els deixebles de Quique Sánchez Flores surten a 0,81 gols per partit i podria ser pitjor, ja que gran part dels gols es van marcar en un sol partit: el 4-1 de la victòria contra el Deportivo. En la resta dels 10 partits de lliga l’Espanyol s’ha hagut de conformar amb 5 gols baixant la mitjana a mig gol per partit. Una dada terrorífica que explica el perquè de l’ancorament de l’equip en la classificació: 13ns i sense enllaçar dues victòries consecutives. Tot això, deixa palès un dels mals actuals. Si els blanc-i-blaus no mantenen la porteria a zero es fa gairebé impossible guanyar un partit. En els últims sis partits jugats (cinc de lliga i un de copa), els blanc-i-blaus només han estat capaços de fer dos gols. Amb aquesta retallada de potència ofensiva els números col·loquen els deixebles de Quique Sánchez Flores com a l’equip més dèbil en atac, juntament amb el Leganés, que no estan en zona vermella. Els equips en zona de descens sumen 6 gols el Màlaga; 8 Las Palmas i 5 l’Alavés. “Primer hem de mantenir la porteria a zero, ser segurs al darrere i tornar al que fèiem abans. Els gols arribaran perquè generem ocasions”, enraonava ahir Víctor Sánchez.

El gol, cosa de tres

L’aportació ofensiva de l’equip està molt determinada. En 11 partits de lliga només hi ha tres homes que han aconseguit foradar la xarxa contrària. Gerard Moreno acumula 4 gols, sent el pitxitxi, i el segueixen Leo Baptistão (3) i Pablo Piatti (1). La concentració del gol deixa en mal lloc la resta de l’equip i homes de segona línia o els suplents que han estat incapaços d’ampliar la quota anotadora.

Més hermètics

Un factor en què ha millorat l’Espanyol és la faceta defensiva. Fa un any havia encaixat 17 gols, i aquest curs ha reduït les dianes encaixades fins a 13. Però aquesta millora en defensa no ha tingut resultats ostensibles quant a punts, ja que només se suma un més que l’any passat i tot fonamentat per la falta de pólvora en atac. I és que, en molts partits, l’Espanyol ha generat joc. Ho va fer contra el Llevant o l’Alavés, però amb els primers va empatar i amb els segons va perdre per un gol inicial. Haurà de corregir aquesta deriva i part de la reacció ha de passar per revertir l’atonia ofensiva.

EL CURS ANTERIOR

Els blanc-i-blaus sumaven l’any passat 13 gols i enguany només han fet 9 dianes

ZONA BAIXA

És l’equip que menys gols ha marcat a excepció dels que estan en zona de descens

GOLEJADORS

Només tres futbolistes han marcat: Gerard (4), PIatti (1) i Baptistão (3)

Sergio García, l’últim gran davanter, en espera

Els gols a l’Espanyol són ara mateix cosa de tres. Gerard Moreno i Baptistão estiren un carro famèlic en què només hi ha pujat Pablo Piatti, que ha començat la temporada de manera més discreta que l’anterior (un gol i una assistència) i l’any passat, en onze partits, ja sumava tres gols. Més enllà de l’aportació minvant de l’argentí, que arrossega problemes en un genoll des de la pretemporada, també es troba a faltar l’aportació de més homes al flanc d’atac. Álvaro Vázquez, aposta del tècnic l’any passat quan el va rescatar del Getafe a canvi de tres milions d’euros de traspàs, encara no ha entrat en cap convocatòria i no ha jugat cap minut. La seva estrena va ser a la copa contra el Tenerife, en què no va lluir gaire com a gran part dels teòrics suplents. L’únic futbolista capacitat per aportar més mordent a la davantera és Sergio García. No és titular, però ha participat en tots els partits de lliga, a exempció del primer al Sánchez Pizjuán. El del Bon Pastor és l’últim gran davanter de l’Espanyol quan va signar en el seu darrer any (2014/15) 14 gols i 9 assistències. Un futbolista nuclear llavors que espera anar guanyant més de protagonisme amb el pas de les jornades i demostrar que el gol, tot i els seus 34 anys, no entén d’edat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)