Espanyol

JOSÉ MANUEL JURADO

MIGCAMPISTA DE L’ESPANYOL

“Ara m’estic divertint molt i no em reservo res; tot surt bé”

“No em considero un jugador fred; tinc la meva forma de ser i d’entendre el futbol”

“Estic en un gran moment de forma, tinc confiança però potser la gent no ho veu així perquè es fixa, en gran part, en els gols o les assistències i tot queda en l’oblit”

És complicat sentir-se lliure completament en el futbol actual i has de buscar el teu espai per mostrar el teu joc
No m’havia passat mai jugar tants dilluns, i em fa mal per la gent; ells en són els grans perjudicats
Hem fet mèrits per estar més amunt en la classificació però ara cal mirar cap endavant i millorar la situació que tenim

José Manuel Jurado (Sanlúcar de Barrameda, 1986) és un futbolista de tracte exquisit amb la pilota però el seu joc, moltes vegades, ha topat amb la incomprensió de molts aficionats. Geni per uns i delirant per altres, en aquesta entrevista repassa el seu moment personal com a blanc-i-blau. Després d’un primer any difícil ara veu el present i el futur amb optimisme i mostra una confiança absoluta en les seves possibilitats.

Com és la seva relació amb Sergio Sánchez?
Ell és com un germà per a mi. Ens coneixem des que vam coincidir en la selecció sub-15. Des de llavors som inseparables. Ens hem retrobat aquí i tot i que feia molts anys que no ens vèiem, en només un dia ja semblava que haguéssim jugat tota la vida plegats.
Ell em va dir que vostè s’ha de sentir lliure per mostrar el seu potencial. S’hi sent, a l’Espanyol?
Tots tenim les nostres responsabilitats i obligacions dins del terreny de joc. En el futbol actual és complicat sentir-se completament lliure en un partit, però dins d’aquests paràmetres has de buscar el teu espai per mostrar el joc que portes a dins.
I ho està aconseguint o com a mínim ara nota una evolució respecte a l’any passat?
Aquesta temporada està sent millor que la passada. L’any passat no vaig jugar des de l’inici i ara sí que ho estic fent. Estic content amb el meu rendiment i crec que he fet uns partits molt bons. Les coses m’estan sortint bé. Em sento ràpid i tinc confiança en les meves capacitats. Però potser la gent no ho veu així perquè es fixa, en gran part, en els gols o les assistències, i pots fer un gran partit però tot queda en l’oblit.
Vostè té confiança?
Ara mateix sí. Estic en una fase del meu joc que no em reservo res. Intento fer i expressar-me al camp de la millor manera driblant, donant assistències i creant jugades i pràcticament tot em surt bé. Físicament estic bé, i mentalment també preparat per tenir la suficient pausa per aixecar el cap i llegir les jugades. M’estic divertint molt.
Què suposa tenir un futbolista com Darder darrere seu a la medul·lar?
La seva arribada ens ha anat molt de bé. És un futbolista de qualitat i quan tens jugadors d’aquesta mena al teu voltant tot és més fàcil perquè fan millors els jugadors que tenen al costat. És un cercle virtuós. Com més gent de qualitat tens en un equip més flueix el joc i més es creix en tots els aspectes. Darder és un futbolista que interpreta molt bé les jugades, i gràcies a la seva visió de joc sap generar espais i oportunitats on pocs els veuen.
Amb tanta qualitat com s’entén que l’equip només hagi fet nou gols en la lliga i només dos en els últims sis partits?
El que tinc clar és que de potencial en tenim i això no és per falta de qualitat però el futbol va per ratxes i ara es marquen menys gols. Però tots confiem que capgirarem aquesta dinàmica. Només que entri el primer tot canviarà i la confiança del grup augmentarà encara més, no ho dubti.
Fa uns dies va recordar en les seves xarxes socials l’efemèride del seu debut a primera. Li queden somnis per complir?
Ser futbolista i jugar a primera ja és un somni. De fet estic vivint el somni que tenia de petit i fins al dia que em retiri en gaudiré al màxim perquè no és fàcil arribar i mantenir-se a aquest nivell.
Va debutar, amb el Madrid, el mateix dia que Diego López. Vostè que fa tants anys que el coneix com el veu ara que és suplent?
Ell s’està entrenant com sempre i està demostrant que és un gran professional a tots nivells. Mai es guarda res i segueix sent molt competitiu. És un exemple per a tots nosaltres i, ni abans que era titular ni ara que és suplent, no ha canviat gens la seva mentalitat. Estar a la banqueta és una decisió de l’entrenador i una part de la nostra professió.
Què li sembla la renovació de Gerard Moreno fins al 2022?
És una gran notícia. És un futbolista molt important per a nosaltres i està demostrant tot el que aporta a l’Espanyol, no només amb gols sinó també amb esforç i compromís. És un davanter que dona molt i no és fàcil trobar en el mercat un futbolista com ell.
El proper rival és el València, un dels equips més en forma de la lliga. Un triomf, i més després de perdre a Mendizorrotza, seria un salt anímic?
El València no és el de l’any passat. Ara torna a ser un dels equips més potents de la lliga i estan fent molt bon joc, tenen gent de qualitat i fan moure molt ràpid la pilota. A més, estan molt fins davant de porteria. Serà un partit complicat perquè és un conjunt molt difícil d’aturar però nosaltres confiem en les nostres possibilitats i en el fet de jugar a casa.
La classificació reflecteix el joc de l’equip?
El joc que hem fet i demostrat no té un reflex en la nostra posició a la taula. Hem fet mèrits per estar amb quatre o cinc punts més però la classificació és la que és i més que mirar enrere i pensar en el que no hem pogut fer cal mirar cap endavant i millorar la situació.
Les sensacions de la plantilla en aquest punt de la lliga són millors que les de l’any passat en el mateix moment de la temporada?
Les sensacions ara són diferents i millors. L’any passat van venir molts jugadors nous i l’entrenador també ho era. Ara ja fa més temps que treballem junts i això es nota. El primer tram de lliga, la temporada anterior, ens va costar més trobar-nos a nosaltres mateixos i enguany és diferent. Podrem tenir un partit més encertat o menys però les sensacions són d’equip més sòlid.
Granero està passant pel calvari de la suplència que li va tocar viure a vostè l’any passat. Què li pot recomanar?
Vaig passar pel mateix la temporada passada i l’únic que li puc dir és el que vaig fer per capgirar aquesta situació: tenir paciència i entrenar-me al màxim, com sempre, en espera d’una oportunitat. I quan aquesta arribi aprofitar-la però sent un mateix, amb la seva manera de ser i mostrant el seu futbol.
Quantes vegades li han dit que és un jugador fred?
Un munt, però ja m’ho agafo a tall de broma [riu]. Cadascú té les seves opinions i les respecto. No em considero un jugador fred, tinc la meva forma de ser i d’entendre el futbol. Sempre intento fer-ho de la millor manera possible, mostrant actitud i ganes de guanyar tots els partits. Vull el millor per al meu equip. Però a qui no li agradi el meu joc potser és que té un altre concepte de futbol.
O agrada molt o gens. Nota que és un futbolista d’extrems?
No ho sé. El que sí que tinc clar és que jo faig el meu camí amb el màxim rigor i intentant divertir-me dins del camp. Tinc una màxima que és: si jo em diverteixo també faré gaudir l’aficionat. Així és com interpreto el futbol.
L’any passat deia que no li feia por ser un dels líders de l’equip i que venia a aportar gols. Segueix mantenint aquest propòsit de lideratge i d’actitud ofensiva?
Sí, per descomptat que ho segueixo pensant. Em considero un jugador important a l’Espanyol per les meves característiques i pel meu joc. I pel que fa als gols segueixo en la mateixa direcció. Per la qualitat que tinc he de fer més gols i és el que m’ocupa ara mateix en cada entrenament i partit. L’any passat van ser tres gols i algunes assistències i ara han de ser més.
Té una xifra al cap?
No, però han de ser més que l’any passat i han de permetre a l’Espanyol estar en les posicions altes de la lliga, que és el que tots volem.
Ha començat amb bon peu, mentre que l’any passat va anar de menys a més. Es veurà enguany el millor Jurado?
Crec que sí, i s’està veient. Els dos últims partits m’he trobat molt bé, el meu rendiment ha estat bo i es veu el que faig. El problema és que el meu joc no llueix més en aquests moments perquè no va acompanyat de gols i la gent pot arribar a pensar que no estic bé o no estic en forma. No ho penso, crec que per destacar no cal fer sempre gols, i més en el meu cas, que no soc davanter.
Acaba contracte el juny del 2019. Li agradaria renovar amb l’Espanyol més enllà d’aquesta data?
No endevino el futur però estic bé aquí i sempre és positiu renovar i seguir en un lloc on et trobes a gust però no és una cosa que em preocupi ara perquè encara tinc contracte fins al 2019 i em queda una mica lluny. Tot i això, seria positiu continuar perquè vol dir que ho estàs fent bé.
Li havia passat mai haver de jugar tants partits en dilluns i divendres? Afecta això el rendiment esportiu i l’afluència d’espectadors?
No ho havia viscut mai i es nota en l’afluència a l’estadi perquè ve menys gent a l’estadi. Els divendres i els dilluns van en contra de l’aficionat, són dies que la gent treballa i no s’ho pot combinar per venir. El rendiment esportiu? Nosaltres hem de jugar els dies que ens diguin. Som professionals i no està en la nostra mà canviar-ho. A mi em fa més mal per la gent que no pot venir. Els grans perjudicats pels horaris són ells i, de retruc, el públic infantil. Un dilluns, a les nou del vespre, cap pare porta el seu fill a l’estadi.
Es pot millorar aquesta vuitena posició o serà difícil perquè enguany la lliga és molt més disputada?
La lliga cada any és més igualada. Es fa cada cop més complicat guanyar qualsevol rival però el nostre objectiu és millorar els registres de l’any passat.
I millorar a la copa, amb l’eliminació la temporada passada a mans de l’Alcorcón?
Sí, aquella eliminació va ser un accident que ningú s’esperava. Enguany hem de fer-ho molt millor i ara toca eliminar el Tenerife per seguir endavant en la competició.
Com és l’ambient al vestidor tenint en compte que hi ha un onze titular molt definit i altres futbolistes que pràcticament no tenen minuts?
Això passa en tots els equips i tothom lluita per un lloc, però és el millor vestidor on he estat i l’ambient que hi ha no l’he viscut enlloc més.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)