Espanyol

futbol

Espanyol

Marejats a domicili

L’Espanyol no sap guanyar lluny de Cornellà, on només ha aconseguit 3 punts dels 21 possibles. L’any passat, en aquest tram de temporada, hi havia assolit el quàdruple de punts, 12. Aquesta sagnia està llastrant els de Quique

La darrera derrota contra l’Eibar ha estat un nou cop per a la delicada moral blanc-i-blava. Les il·lusions en la prèvia del partit eren clares: guanyar suposava catapultar l’esperança d’agafar una bona ratxa i sumar la tercera victòria consecutiva de la setmana. Una manera de certificar que els bioritmes de l’equip eren alts i consistents. El full de ruta inicial es va esquerdar aviat amb un gol en el minut 9. Un gol d’estratègia i que diu molt de com està l’equip. La desatenció defensiva en el refús de Pau López va propiciar que Kike García rematés tot sol a porta buida. Un déjà-vu constant que recorda altres accions defensives que s’han vist aquest curs, com el gol de l’Alavés a Mendizorrotza. No cal fer una enumeració de tots els errors defensius de l’Espanyol, però és evident que, amb 14 jornades disputades, ja no podem parlar de casualitat, sinó d’un problema conjuntural. La tendència és clara. L’Espanyol està pagant cara la seva falta de fiabilitat a les dues àrees. Un fet que es consuma amb una irregularitat galopant d’un equip que no sap enllaçar dues jornades de lliga guanyant. “Tenim massa desatenció en els partits fora de casa. Hem de canviar. L’any passat no ens passava”, recordava diumenge Quique.

Ara mateix sembla que el tècnic s’hagi quedat sense brúixola. Fa només 48 hores assegurava que el seu equip sabia competir fora de casa: “No miro les estadístiques.” Després del matx a Ipurua, el discurs ha fet un gir copernicà. Els números són clars. De set partits lluny de Cornellà, l’Espanyol només ha sumat tres punts contra el Sevilla, la Real Sociedad i el Vila-real i cap victòria en set sortides. És el segon pitjor equip a domicili de la lliga, només superat pel Màlaga, que compta tots els seus desplaçaments per derrota. La situació encara es fa més evident si comparem els números amb les de l’anterior temporada. Llavors l’Espanyol sumava 12 punts a fora, quatre vegades més que ara, gràcies a tres victòries, tres empats i només una derrota en la jornada inaugural contra el Sevilla.

El problema és que les jornades van passant i l’Espanyol més que evolucionar cap a una versió 2.0 va involucionant i perdent atributs que el feien ser un equip incòmode per als seus rivals. Perd o es deixa punts contra equips inferiors i de menys pressupost. Les deficiències es van eixamplant a mesura que avança el calendari.

Tebiesa defensiva

Els dubtes defensius són evidents. No es té la fortalesa d’abans. Fa just un any, l’Espanyol vivia una dolçor infinita en la seva línia de contenció. Quique va fer de la fortalesa al darrere el seu segell personal. L’hermetisme era un fet, com també ho era la contundència a l’àrea rival. Els blanc-i-blaus no necessitaven gaire cosa per foradar la porteria contrària. Ara necessita déu i ajuda per trobar el camí del gol. El registre és eloqüent: 11 gols en 14 jornades. Per sota d’un gol per partit –i, a més, s’han de descomptar dos gols en pròpia porta, l’últim fet per Sergi Enrich diumenge–. El gol és cosa de tres: Gerard Moreno (5), Baptistão (3) i Piatti (1). Curiós és el cas de l’argentí, va impactar en el seu primer any de blanc-i-blau, en què va participar en el 70% dels gols de l’equip. Enguany s’ha diluït fins a l’extrem que la seva titularitat ja comença a estar en dubte des de fa setmanes. Aquesta situació enllaça amb un altre problema dels blanc-i-blaus. ¿On és el seu fons d’armari? ¿Per què Quique Sánchez Flores no comença a recórrer a la segona unitat per apaivagar el mal moment d’un onze titular que gairebé no s’ha mogut en tota la lliga. ¿Si no recorre als suplents, per què es va apostar per fer una plantilla tan llarga amb 25 homes? Moltes preguntes que només tenen la resposta al cap del tècnic, que està vivint un moment delicat. I és que tots els indicis, si res no canvia, és que l’Espanyol camina cap a una crisi profunda que només s’ha alleujat en els últims dies per la classificació cosmètica per als vuitens de copa. Però al segon projecte de Quique Sánchez Flores li surten esquerdes per tots els cantons i això que, a priori, té més equip que l’any passat i més rodatge per la consistència del primer any. I tot això passa en un context en què la lluita per Europa està més barata que mai. Un fet que també es sinònim d’igualtat a la part baixa de la taula. Només així s’entén que els blanc-i-blaus, tot i el seu camí irregular, sigui el 15è classificat, i encara està més a prop de les posicions de privilegi, que marca el Vila-real –sisè amb 21 punts– i que avantatja només de cinc punts els catalans. El descens està a sis.

Fa un any, els blanc-i-blaus sumaven tres punts més. Tenien Europa a quatre punts i la zona baixa, a set. I fa dos anys, Sergio González, abans de ser acomiadat, tenia un punt més, 17 que els de Quique ara. Estadístiques fredes que poden dir molt o res. Tot depèn de com es mirin, però és evident que l’Espanyol necessita reaccionar, i ràpid, perquè té plantilla i prou qualitat per rendir tant a domicili com a fora amb més garanties de tirar els partits endavant.

LA DADA

19
punts
acumulava l’Espanyol l’any passat en la 14a jornada, tres menys que actualment.
Els blanc-i-blaus són els segons pitjors visitants de la lliga, després del Màlaga

Al·legacions a la groga de David López

L’Espanyol recorrerà la targeta groga que David López va veure a Ipurua quan Undiano Mallenco va assenyalar penal del defensor de Sant Cugat sobre Sergi Enrich. Aquesta amonestació suposa la cinquena targeta groga i complir el cicle de sanció. Un fet que impossibilitaria al jugador blanc-i-blau jugar el proper dilluns al RCDE Stadium contra del Girona. El club blanc-i-blau al·legarà al comitè de competició que el futbolista balear va simular el penal i que en cap cas David López va tocar el futbolista objecte de penal. El club confia que les al·legacions fructifiquin i que retirin la groga al futbolista de Sant Cugat.

Sergio García, quinze dies de baixa

Les proves mèdiques que es van practicar ahir a Sergio García van confirmar que el capità té una lesió muscular de grau 1 a l’adductor de la cama dreta. El davanter estarà de baixa de deu a quinze dies, segons les estimacions mèdiques després de confirmar-se el diagnòstic inicial. El futbolista va notar una punxada a la cuixa tot just començar el partit a Ipurua, i va demanar el canvi immediatament. Una baixa important per a Quique, que l’havia alineat de titular en els últims tres partits de lliga. El davanter ja va començar ahir tractament mèdic i de fisioteràpia, però serà complicat que pugui jugar abans de Nadal.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)