Espanyol

Rivalitat tensada

El club blanc-i-blau denuncia a la comissió antiviolència les declaracions de Busquets i Piqué i els insults de la graderia d’animació

L’Ajuntament de Cornellà se suma a les crítiques al central blaugrana

L’Espanyol va plantar cara fins a l’últim minut a un rival superior i va viure a l’anada l’èxtasi de derrotar el Barça per primer cop des del trasllat a l’estadi de Cornellà-el Prat. A un sol gol de les semifinals de copa del Rei. Però el club blanc-i-blau va contribuir ahir a fer que l’atenció abandonés el rendiment damunt la gespa per traslladar-se a les declaracions dels protagonistes en denunciar al comitè antiviolència les paraules de Gerard Piqué i Sergio Busquets perquè “inciten a la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància en l’esport”, segons el comunicat emès, i també els insults de la graderia d’animació del Camp Nou.

“Sí, Espanyol de Cornellà. Són de Cornellà, no?”, Gerard Piqué va voler deixar ben clar davant la premsa que no era cap lapsus, sinó que hi havia intenció a remarcar la ciutat. El central té una tensa relació amb l’Espanyol i la seva afició i ahir es va viure un nou capítol quan el club blanc-i-blau va aferrar-se a les paraules del central per dur-les a antiviolència i demanar-ne una investigació, entenent que hi ha un tic despectiu i que “flirtegen molt perillosament amb actituds xenòfobes i que, en tot cas, generen clarament violència i intolerància al voltant del nostre esport”. Cal recordar que l’entitat periquita va ser sancionada amb 24.000 euros l’abril del 2016 per les pancartes i els cants contra la dona del futbolista, la cantant Shakira, càstig contra el qual no va recórrer. En els derbis posteriors també s’han escoltat insults i després del partit d’anada el barceloní va criticar els seguidors pel comportament i el llançament d’objectes.

“Supèrbia grollera”

Unes hores més tard, l’Ajuntament de Cornellà se sumava a la polèmica a través d’un comunicat destinat a puntualitzar aspectes després d’escoltar les paraules de Piqué. Per una banda, el consistori va lamentar veure’s enmig de la “polèmica gratuïta” quan l’esport “ha de ser una eina per educar i cohesionar”. Però l’escrit tenia tres punts i els altres dos eren una clatellada pública al central del Barça en indicar que “la supèrbia pot ser grollera” abans d’aprofundir-hi més: “Lamentem que persones amb un gran poder d’influència en la societat, i sobretot els joves, caiguin en provocacions i alimentin rivalitats i confrontacions.”

Cornellà estirant les orelles a Piqué, però la llista de l’Espanyol era més llarga. “Semblava que l’eliminatòria s’acabava a Cornellà, van celebrar-ho com si haguessin passat l’eliminatòria, però les eliminatòries duren 180 minuts. Hem posat les coses a lloc.” Sergio Busquets és, com Piqué, un dels que més viu la rivalitat del derbi, però les declaracions no van agradar a la seu blanc-i-blava, que el denuncia perquè “són totalment contràries als valors de respecte en el futbol i poden ser generadores de violència i intolerància, censurant incomprensiblement després de la seva classificació a semifinals que el nostre equip celebrés un triomf i l’avantatge parcial davant, ni més ni menys, de la plantilla de futbol amb major dotació salarial del planeta”.

Des de l’Espanyol indicaven que el Barça no s’hi havia posat en contacte. I, curiosament, li va tocar a un jugador format al Madrid, Mario Hermoso, valorar després de l’entrenament la denúncia a antiviolència. El central va mirar de no entrar-hi, però al final va considerar una errada les declaracions de Piqué i Busquets. “No són paraules adequades. No és agradable, i això engloba molta gent. És molt més fàcil parlar quan les coses van bé. La vida i el futbol fan moltes voltes. Ens mantenim al marge i sempre amb respecte cap al futbolista. No són paraules correctes i no entrarem en aquest joc. El pròxim derbi? La tensió serà la mateixa, som rivals i hi ha tres punts en joc. Si ho portéssim a la part personal seríem rucs.”

La tercera pota de la denúncia de l’Espanyol va ser la grada d’animació del Camp Nou. Des del xiulet inicial s’hi van poder escoltar insults i cants contra el rival i el club blanc-i-blau en va recopilar uns quants: “Odio al Espanyol”, “Muerte al Espanyol”, “Periquitos bastardos”, “Pericos, sois de los chinos”, “Perico, recuerda, eres una mierda” o “Hijos de puta del Espanyol” En poc més d’una setmana, el tercer derbi en un tres i no res. L’estadi de Cornellà-el Prat serà l’escenari i sembla que la tensió està garantida.

VEUS ENCREUADES

Jugar contra l’Espanyol de Cornellà sempre és especial. Allà van guanyar 1-0 i van tenir la setmana de glòria
Gerard Piqué
Un dia li toca a un company de feina, un dia a un altre. A mi no m’ofèn, això sí, caldria preguntar als de Cornellà
Joan Collet
expresident de l’espanyol

EL PRECEDENT

No són paraules correctes i no entrarem en aquest joc. Si ho portéssim a la part personal seríem rucs
Mario Hermoso
Semblava que s’acabava a Cornellà, van celebrar-ho com si haguessin passat i hem posat les coses a lloc
Sergio Busquets
Les pancartes i els insults a Shakira van comportar una multa de 24.000 euros

Lamenten la llibertat de moviments dels radicals

L’Espanyol es va trobar ahir entre dos aigües amb els seus seguidors. Per un costat, es tractava majoritàriament d’ultres que es van dedicar a ensenyar banderes espanyoles, fer gestos feixistes i provocar fins que van ser expulsats del Camp Nou. El club blanc-i-blau no vol tenir res a veure amb aquest tipus de gent. Però, per l’altra banda, també volien que quedés constància que els radicals del Barça, integrats a la graderia d’animació, van gaudir de llibertat per acostar-se a la zona dels periquitos a respondre a les provocacions, sortir del recinte per barallar-s’hi al carrer i tornar a entrar després com si res. L’ex-president de l’Espanyol, Joan Collet, ho va criticar. “Ahir va passar una cosa que fa temps que no es veia: que dins del mateix estadi un sector de gent sortís i anés a buscar l’afició contrària. He de dir que la gent que estava a dalt m’avergonyeix, no els defensaré perquè són indesitjables i no es pot quantificar el mal que ens fan, però a veure si se’n parla tant com de nosaltres, que ens titllen de violents. A veure què es dirà.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)