Espanyol

futbol

Espanyol

El canvi d’estratègia

Els jugadors que es fitxin seran més joves i amb projecció, la intenció és crear un valor i una rendibilitat que no donen ara els veterans

Els contractes de futur seran revisats a la baixa per no tornar al llindar del límit salarial

L’Espanyol de Chen Yansheng tancarà aquest juny el segon any de projecte. D’ençà de l’arribada del xinès a la presidència, el gener del 2016, el jerarca ha pogut comprovar en primera persona la volatilitat del món del futbol. Fa unes setmanes el club anunciava l’alentiment del creixement del projecte tal com s’havia concebut en els seus inicis. Pel camí han jugat contra l’expansió de l’entitat elements com ara la restricció d’inversions de la Xina en els mercats estrangers. Una sortida de capital que tenia com a elements principals la indústria de l’entreteniment, el sector immobiliari i, per descomptat, el futbol. Una manera de contenir, des del govern xinès, les inversions lluny de les seves fronteres i així guanyar múscul econòmic dins del país en vista de la frenada del creixement del PIB.

És evident que tot el que passa a la Xina també afecta, de retruc, els moviments estructurals de l’Espanyol. L’entrada del director general esportiu, Òscar Perarnau, es començarà a fer visible en el proper mercat d’estiu. El maresmenc és la mà dreta de Chen Yansheng en el tema esportiu, i la seva principal missió de cara a l’any vinent és endreçar la massa salarial del club. L’objectiu és evitar que aquest estiu l’Espanyol torni a viure al límit i no tingui marge de maniobra per fitxar un futbolista perquè està al límit del que marca la lliga en qüestió de salaris. És a dir, el famós limit salarial. Els tècnics hauran de treballar de valent per corregir la deriva d’uns salaris que ens certs futbolistes eren d’equips que lluiten amb assiduïtat per anar a Europa i no pas per estar en el quinzè lloc com ara.

El tast, Javi Fuego

El primer moviment de club que demostra la intenció de reduir el pes dels salaris de la plantilla es va produir amb la marxa de Javi Fuego al Vila-real. L’Espanyol com a club estava satisfet amb el rendiment de l’asturià i, per descomptat, també Quique Sánchez Flores, però a les ganes del migcampista d’anar al conjunt groguet també s’hi van afegir les necessitats estratègiques d’un Espanyol que es treia de sobre una de les fitxes més elevades de la plantilla i que pujava encara més en el seu últim any de contracte. A més, l’edat de Fuego, 34 anys, feia impossible un traspàs, i pel camí l’Espanyol va aconseguir una contraprestació de 750.000 euros.

Aquest moviment anticipa el que passarà en el proper mercat. L’Espanyol vol corregir la deriva d’unes fitxes massa inflades i que han d’estar més lligades al rendiment progressiu dels futbolistes tant pel que fa als reptes personals com als col·lectius. A més, es vol apostar per una altra mena de jugadors. En els dos primers anys, l’aposta dels tècnics anava per un tipus de futbolista veterà i de rendiment immediat. Així van arribar Javi Fuego, Jurado, Reyes, Roberto Jiménez, Sergio García, Diego López i Granero. El rendiment de tots ells ha estat dispar. Alguns han marxat i altres estan oferint un rendiment espectacular, però tenen com a element comú una de les fitxes més altes de l’equip. Però el més preocupant d’aquesta política és la impossibilitat de treure’n un rendiment en el futur en forma de traspàs. I aquí rau el veritable problema, que es vol corregir de manera directa i radical. Els nous fitxatges seran més joves i amb projecció de futur. Es perdrà la immediatesa del rendiment, depenent del futbolista escollit, però es guanyarà a mitjà termini. I és que en aquesta política de futur radicarà el creixement del projecte. L’Espanyol només podrà fer un salt de qualitat a tots els nivells a partir d’un gran traspàs. I ara mateix només té tres futbolistes que responen a aquest perfil de venda important: David López, Gerard Moreno i Aarón Martín. Però al club saben que el nombre de futbolistes importants i amb pes en el mercat ha de ser molt més elevat i preponderant. Però no és així per l’actual configuració de la plantilla. A més, el rendiment de l’equip pel que fa a cost i posició en la taula està molt per sota de l’esperat i carrega d’arguments els directius. En aquest sentit, també es vol minimitzar la influència del tècnic en la confecció de la plantilla futura, continuï Quique Sánchez Flores o no. És a dir, podrà plantejar les exigències i el perfil d’homes que vol. Es buscarà el màxim consens possible, però la darrera paraula la tindrà el club.

En definitiva, els moviments dels tècnics del club van en la direcció de maximitzar les actuals possibilitats econòmiques de l’equip buscant talent emergent que es revalori a mitjà termini i no dependre tant dels veterans. I els contractes de futur seran revisats a la baixa per no tornar al llindar del límit salarial.

Evitar un nou cas Pau López

Els dies van passant i el futur de Pau López sembla cada cop més lluny de l’Espanyol. El club el dona per perdut des de fa un mes, però l’entorn del jugador encara no dona res per tancat en espera d’una reunió que s’ha de produir entre el seu agent i els dirigents blanc-i-blaus, però, qui més, qui menys, ja es va fent a la idea que el porter gironí no tornarà a jugar amb l’Espanyol. I més després de la informació que revelava Pericos online, on s’assegurava que el futbolista va rebutjar una oferta de la Premier que hauria deixat diners al club blanc-i-blau.

L’error estratègic de l’Espanyol ha estat total amb Pau López. El porter de només 23 anys ha fet tota la seva carrera de formació a l’Espanyol, tret d’un any al Tottenham, i en el moment clau de la seva evolució com a jugador l’entitat catalana veurà com el futbolista marxa sense cap possibilitat de treure’n un rèdit econòmic. Un problema de gestió que l’Espanyol haurà de corregir de cara al futur.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)