Espanyol

No se li pot demanar més

Reacció. David Gallego tancarà l’etapa en el primer equip amb els millors números d’un nou entrenador en cinc partits en els últims 25 anys i una millora palpable en atac i en defensa

L’Espanyol va optar per un canvi de rumb radical fa un mes amb la destitució de Quique Sánchez Flores i el director esportiu Jordi Lardín. David Gallego va fer-se càrrec de l’equip blanc-i-blau, a cavall del filial i amb el desencís en l’ambient de veure que el somni europeu no havia estat mai ni tan sols una possibilitat factible durant la temporada. L’herència era una plantilla que havia sumat un punt de 15, amb tan sols dues victòries en 15 partits. Un repte ben complicat, però l’entrenador de Súria ha sumat 13 punts de 15, guanyant els tres partits lluny de casa i amb una millora palpable en el joc, tant en defensa com en atac.

“Potser no donem per a més.” La frase va ajudar a empènyer Quique Sánchez Flores cap a la destitució. Era un doble dard, que atiava la tensió amb un club que no li havia ofert els fitxatges promesos i una plantilla de la qual qüestionava la qualitat. Ha fet falta ben poc temps per deixar-lo en evidència. La victòria inicial en un camp tan complicat com Montilivi va tenir continuïtat amb gestes com ser el primer a conquerir el Wanda Metropolitano amb el 0-2 a l’Atlético. La millora s’ha vist en tots els aspectes. Si ens fixem en l’atac, cal admetre que el duel a Girona va ser una lliçó d’efectivitat, amb un únic entrenament de marge per conèixer els jugadors, però amb uns dies de treball es va veure detalls d’un Gallego que des del primer dia ha deixat clar que volia tenir la pilota, allunyant-se de l’anterior inquilí a la banqueta. L’1-1 amb Las Palmas va ser decebedor, però es va dominar tant la possessió com les rematades a porteria (11-6) amb ocasions clares al final per endur-se els tres punts. Un dies més tard sortien victoriosos de la visita al subcampió, de nou tenint més la pilota.

La progressió ha estat evident i el partit amb el cuer es va cloure amb golejada. 4-1 al Màlaga i una evident superioritat en la possessió (61-39%), prèvia a l’últim enfrontament, en què San Mamés va dedicar xiulets i mocadors a la inferioritat de l’Athletic. El 0-1 va ser més que curt i tan sols la falta de punteria va evitar un marcador d’escàndol. La victòria va permetre escalar posicions, amb premi econòmic.

Amb pes del planter

La millora ofensiva, amb un alt rendiment del trio de davanters format per Gerard Moreno, Baptistão i Sergio García, s’ha vist acompanyat d’una solidesa defensiva que no té res a envejar a un entrenador més conservador com Quique. L’Espanyol va deixar el marcador a zero a San Mamés i va ser el tercer cop en cinc partits amb Gallego, amb qui tan sols s’ha encaixat dos gols, tots dos de penal per mans.

Els 13 punts de 15 en cinc partits són la millor marca en un canvi d’entrenador en els últims 25 anys, superant els 10 de Javier Clemente en la temporada 2003/04 i Paco Flores en la 1998/99. El basc té el següent millor registre amb els 9 de la 1992/93 i Xabier Azkargorta en la 1983/84. Les reaccions més positives arriben de tècnics que coneixen la casa. Com Gallego, que no només ha aportat bons resultats, sinó que ha mantingut l’aposta per la gent de la casa. Melendo ha guanyat protagonisme amb el canvi a la banqueta i fins i tot Marc Roca ha abandonat un rol totalment marginal fins al punt de ser titular a San Mamés diumenge passat, per segon cop en tota la lliga i trencant una ratxa que durava des del mes d’octubre. Arguments que reforcen la candidatura del de Súria per a la pròxima temporada, si bé ara mateix és una opció pràcticament descartada.

SOLIDESA

2
goles encaixats
en cinc partits només amb David Gallego, i tots dos des del punt de penal.

El malestar de David López

La banqueta no és l’únic maldecap ara mateix a les oficines de la ciutat esportiva Dani Jarque. La planificació de la plantilla tampoc és gens fàcil, un cop assumit que caldrà dir adeu a peces clau. L’empitjorament del projecte de Chen Yansheng no ha agradat a alguns membres del vestidor, que no han dubtat a fer-ho públic, com és el cas de David López, que tindrà possibilitats de canviar d’aires i s’haurà de veure quin camí prendrà. “Ja he dit moltes vegades que aquí hi estic molt a gust i vull continuar, però la situació del club és la que és i té les necessitats que té. S’han fet errors i s’hauran de corregir venent jugadors, així que quan arribin ofertes, que crec que vindran, caldrà veure què diu o fa el club. No és el projecte que em van vendre, i si fos un altre club estaria molt empipat”, va assegurar el de Sant Cugat.

Rubi és el principal candidat

El bon rendiment de Gallego ha obert el debat de si ha de continuar, avalat pels jugadors i malgrat no ser el pla de la direcció esportiva. En les travesses d’Òscar Perarnau el nom de Rubi segueix en lloc destacat, ajudat pel fet que alternatives com ara Garitano, Paulo Sousa o Berizzo han anat caient en les últimes setmanes per falta de pressupost o perquè han preferit anar per un altre camí. L’entrenador català va demanar que no surti res mentre estigui immers en la lluita per l’ascens amb l’Osca, però veu amb molt bons ulls l’opció de tornar a casa, al primer club que li va donar l’oportunitat de seure en una banqueta. El ventall de possibilitat es va reduint i el nom del nou tècnic és una de les prioritats de Chen Yansheng, que ha posposat la roda de premsa de balanç fins a tenir més informació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)