Espanyol

Entre el 4-3-3 i el 4-4-2

Variants. En els entrenaments i en els tres partits, Rubi ha treballat els dos sistemes; amb un davanter i amb dos. L’atreviment i el bon toc de pilota, qüestions innegociables

Passat l’equador de la pretemporada, l’Espanyol de Rubi ja comença a mostrar les seves principals línies d’actuació. Més enllà de les paraules del tècnic en roda de premsa, aquestes tres setmanes d’intenses sessions d’entrenament i de partits de preparació han servit per començar a intuir cap a quina direcció es dirigeix l’equip. Encara aviat per avaluar actuacions individuals, els tres amistosos sí que han servit per confirmar l’aposta de ser protagonistes a través de la pilota i per veure que el tècnic treballa a cavall d’un 4-3-3 i un 4-4-2.

Tant en els entrenaments com en els partits contra l’Olot, el Richmond Kickers i el Cincinnati, Rubi ha combinat la formació amb dos puntes amb la de tres migcampistes; en tots dos casos, però, la idea sembla clara: “Crec que els jugadors prefereixen passar-s’ho bé, tenir un joc combinatiu i ser un equip ambiciós i valent”, va dir el tècnic després del partit contra el Cincinnati en què els blanc-i-blaus van fer el duel més complet contra el rival més potent. Rubi va apostar per un sol punta i dos extrems oberts a les bandes, si bé és cert que, amb l’entrada de Borja Iglesias en el tram final, l’equip va acabar el duel amb dos puntes.

Mobilitat en atac

Ja sigui amb dos o tres davanters, el dinamisme dels jugadors ofensius ha estat una constant en els tres primers partits de la pretemporada. Amb una amplitud que molt sovint l’ofereixen els laterals, els homes de banda (sobretot en el 4-4-2) tenen llibertat per anar per dins. A més, la polivalència d’homes com ara Léo Baptistão, Álvaro i Javi Puado permet a l’equip ser menys rígid a partir de tres quarts de camp; fins i tot, un home com Borja Iglesias, que destaca per la seva corpulència però que se sent còmode trencant a l’espai, també se l’ha vist en moments puntuals entrant a zones de rematada des de carrils laterals.

Els laterals, importants

En el 4-4-2 pel qual va apostar Rubi, sobretot, en el primer partit contra l’Olot es va veure la importància que tindran els laterals en l’esquema blanc-i-blau. Amb els migcampistes de banda situant-se sempre per dins en atac, les pujades dels carrilers van ser una constant en el primer duel de pretemporada, una idea que s’ha repetit en els altres dos partits: en fase ofensiva, els dos laterals estiren i és un dels migcampistes qui fa funcions d’equilibri amb els dos centrals. En aquest sentit, la potència i la qualitat de Pipa, que sobresurten amb aquest sistema, han estat una de les sorpreses positives del primer tram de pretemporada.

Darder, protagonista

Es fa difícil treure conclusions de les tres alineacions que ha fet el tècnic, però sembla evident que Sergi Darder serà una de les pedres angulars de l’equip. El mallorquí, que a sobre és un dels màxims golejadors de la pretemporada amb dues dianes, ha tingut molt protagonisme en aquests primers partits, en els quals s’ha mostrat molt participatiu tant en la base de la jugada, ajudant en la sortida de la pilota, com en l’arribada a l’àrea rival. Altres jugadors fins amb la pilota, com ara Melendo i fins i tot el recent arribat Álex López, també han vist com la seva participació en el joc esdevenia cabdal en el pla dels partits.

La pressió, per millorar

Quan arribi la lliga ja hi haurà trams i partits sencers en què l’Espanyol s’haurà de replegar, però la idea és que, com més amunt es recuperi la pilota, millor. “Hi ha coses que cal encara millorar, com per exemple la pressió a dalt”, va dir Rubi, assenyalant un dels aspectes en què es treballarà els pròxims dies. Tot i això, en els tres partits disputats contra tres rivals teòricament inferiors s’ha vist un equip valent en la pressió de la sortida de la pilota rival.

Riscos en la sortida

“En la sortida de la pilota, les errades prefereixo que les tinguem ara. I és normal que n’hi hagi”, va confessar el tècnic, qüestionat per les pèrdues de pilota en defensa. Contra el Richmond va ser Roberto qui va fallar i en el darrer partit una mala passada de David López va acabar també en gol rival. A Diego López també se’l va veure patir en alguna acció i l’equip ha pres riscos que segurament no prendrà quan s’hi jugui les garrofes, però per mantenir l’equip junt, Rubi sap que cal intentar treure la pilota neta des del darrere.

Demà, sessió doble per tornar

Un cop acabada la gira americana, els homes entrenats per Rubi tornaran a la feina demà amb una doble sessió d’entrenament. L’equip s’entrenarà a la Ciutat Esportiva Dani Jarque, on ja restarà el que queda de pretemporada. El cap de setmana, això sí, els blanc-i-blaus es desplaçaran a Anglaterra per enfrontar-se al Burnley i, el cap de setmana següent, ho faran a Alemanya, on l’Espanyol tancarà la pretemporada contra el Borussia Mönchengladbach.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)