Espanyol

La teranyina del VAR

L’Espanyol, marcat pel videoarbitratge, encaixa la primera derrota del curs, contra l’Alavés

Les revisions del col·legiat van atorgar un penal i van anul·lar un gol als blanc-i-blaus, que van acabar descol·locats mentalment

alavés 2 Espanyol 1

ESPANYOL:Diego López, Javi López (Hernán, 78’), David López, Dídac Vilà, Marc Roca (Piatti, 83’), Sergi Darder, Granero (Melendo, 66’), Baptistão, Sergio García, Borja Iglesias, Hermoso. ALAVÉS:Pacheco, Martín, Laguardia, Maripán, Rubén Duarte, Wakaso, Manu García, Ibai (Navarro, 85’), Jony (Adrián, 81’), Sobrino, Borja Bastón (Guidetti, 63’). GOLS:0-1 (41’) Baptistão, de penal; 1-1 (57’) Borja Bastón; 1-2 (59’) Sobrino.ÀRBITRE:Iglesias Villanueva (col·legia gallec) va mostrar targetes grogues a Wakaso (17’), Manu García (19’), Laguardia (39’), Pacheco (39’), Darder (43’), Borja Iglesias (45’) i Baptistão (90’).PÚBLIC:Tercera jornada de lliga a l’estadi de Mendizorrotza. Van veure el partit en directe 18.042 espectadors.
L’Alavés, perdut, va agafar impuls per capgirar el guió en dos minuts
La desconnexió mental es va pagar cara amb una derrota dolorosa

El VAR ha entrat en les nostres vides aquest estiu. Ho va fer de manera llunyana en la copa del món de Rússia, però el seu impacte ja és total en el campionat domèstic. L’Espanyol ja va tastar l’energia positiva d’aquesta nova tecnologia fa una setmana, contra el València: Granera va marcar de falta però l’àrbitre no va concedir el gol fins a veure la jugada repetida i veient amb precisió que havia entrat. El VAR està variant la dinàmica dels partits. Ho fa en l’aspecte mental d’una manera severa i radical. L’Espanyol ho va experimentar ahir en doble ració. Primer amb un penal de Laguardia sobre David López i més tard amb un gol anul·lat a Sergio García. Era el 0-2 momentani que va il·luminar el marcador durant prop de dos minuts. Un temps que els futbolistes de l’Espanyol van tenir per abraçar-se i celebrar el gol amb entusiasme i col·locar-se en camp propi tot esperant que el col·legiat donés les instruccions per seguir el partit. Després de gaudir d’un dels moments més sublims del futbol, la clatellada. És com si per dos minuts et diguessin que has guanyat la loteria i després et traguessin el premi. Així es va quedar l’Espanyol: mentalment estabornit. L’efecte per als deixebles de Rubi va ser com rebre un gol en contra. L’Alavés va sentir un efecte antagònic: el VAR va actuar com a pura vitamina i punt d’inflexió, fins a capgirar el partit en dos minuts. Un aspecte més, de segur, que a partir d’ara hauran de treballar els entrenadors.

L’Espanyol havia encetat la lliga contra el Celta i el València, dos equips més programats per portar el pes del partit, i havia sortit viu de tots dos duels. Ara era el moment de calibrar quin posat presentaria l’equip de Rubi davant un equip incòmode com l’Alavés, conjunt arquetípic dels molts que hi ha a primera que busquen més l’error del rival sense arriscar-se. L’Espanyol necessitava mutar de pell o, com a mínim, gestionar els tempos del partit. Rubi va repetir el mateix onze de fa una jornada contra el València. Buscava el mateix, però l’Alavés va plantejar un partit d’aquells de mastegar sorra i de cocció lenta als catalans. La pressió alta va ser la denominació d’origen dels primers compassos. Els bascos intentaven trencar les transicions ofensives dels periquitos amb un marcatge a l’home. La benzina va ser un joc pirotècnic de curt voltatge. Un cop es va esvair la pólvora, l’Espanyol va començar a circular en una autovia sense peatge. Només les incursions de Sobrino per la banda dreta portaven calfreds. El triangle medul·lar format per Marc Roca, Darder i Granero va començar a carburar i l’Alavés només podia trencar la màgia geomètrica periquita amb constants faltes i interrupcions. Baptistão va posar llum al domini visitant amb un bon xut que va obligar Pacheco a lluir-se. Jugant els catalans en camp contrari, Sergio García es va treure una fuetada que va obligar el porter local a posar una nova mà providencial. El córner va ser la gènesi del gol periquito. Penal de VAR xiulat per Iglesias Villanueva en veure com Laguardia agafava David López. Baptistão no va fallar des dels onze metres i va posar al davant els blanc-i-blaus. Cridòria i xiulets a Mendizorrotza, que, com moltes aficions, no acaba de digerir la nova normativa. Un futbol modern en què els gols s’han de celebrar amb el cap fred i amb un temps prudencial.

El videoarbitratge va tornar a l’escena a la represa i aquest cop en detriment de l’Espanyol. Jugada trenada de tota la davantera que va culminar Sergio García fent el segon. L’Alavés es disposava a treure la pilota des del punt de la medul·lar i l’àrbitre va demanar el VAR. Després d’uns segons, va decretar el gol anul·lat per fora de joc posicional de Borja Iglesias. Mendizorrotza va esclatar d’alegria. Aquesta acció va ser el punt d’inflexió del partit. L’Espanyol es va veure per un moment amb el 0-2 al marcador i el partit mig a la butxaca i l’Alavés estabornit a la gespa. L’estat anímic es va capgirar amb aquesta decisió arbitral. L’Alavés va agafar aire i en dos minuts va capgirar el marcador. Primer amb Borja Bastón, que va aprofitar un refús defectuós de Marc Roca, i després amb Rubén Sobrino, que va signar el segon fent una gran jugada per la banda dreta. Entre els dos gols dels locals, Baptistão va acaronar el segon de la tarda, però, de nou, Pacheco, molt encertat, va posar el genoll per evitar el gol.

Ho va intentar fins al final, l’Espanyol, sense perdre la cara al partit, però l’Alavés no volia deixar escapar els tres primers punts a casa. L’Espanyol marxa a l’aturada de lliga per seleccions amb un balanç de 4 punts. No és un mal bagatge d’inici però la sensació és que ahir, a Mendizorrotza, es va quedar amb la mel al llavis.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)