Espanyol

La muntanya russa del VAR

Anàlisi. L’Espanyol ha tastat, en aquest inici de lliga, les dues cares del videoarbitratge. Han viscut en carn pròpia com la nova tecnologia té un efecte directe en la ment dels futbolistes

El VAR s’està convertint en aquest inici de lliga en l’estrella invitada del campionat. Els futbolistes s’estan acostumant a conviure amb la nova tecnologia. En el cas concret de l’Espanyol, els seus futbolistes han viscut les dues cares de la moneda del videoarbitratge. Els jugadors blanc-i-blaus van tenir el privilegi de ser el primer equip de la lliga a qui donaven un gol després d’una revisió de l’àrbitre mitjançant la pantalla que té a peu de camp. Era la segona jornada de lliga a l’RCDE Stadium contra el València. Esteban Granero executava una falta magistral des de la frontal. La pilota picava al travesser i entrava dins de porteria per sortir poc després. El col·legiat Del Cerro Grande no ho veia clar i des del VAR el cridaven perquè revisés la jugada. Un minut de nervis i gol favorable a l’Espanyol. L’afició blanc-i-blava embogia amb un gol que els situava al davant. L’Espanyol va continuar sublimant el seu futbol aquella tarda de finals d’agost. Al València encara li augmentaven més els dubtes, fins que Borja Iglesias va fer el segon gol i va sentenciar el partit. L’afició era feliç amb l’aplicació del VAR, que evitava un gol fantasma. Punt anímic a favor dels blanc-i-blaus.

La influència del VAR es va evidenciar encara més en l’últim partit dels deixebles de Rubi a Mendizorrotza. L’Espanyol va veure com el VAR el propulsava dins del partit. Iglesias Villanueva veia com el cridaven des de la sala de visionament per revisar una jugada. Era un córner sense perill aparent i el col·legiat no havia vist res. Quan va veure les imatges, va observar com Laguardia agafava clarament David López. Penal claríssim que va xiular el gallec. Baptistão no va fallar des dels onze metres i l’Espanyol va marxar cap als vestidors amb un gol d’avantatge i la batalla psicològica guanyada.

L’alegria li va durar poc a l’Espanyol, que va comprovar com el factor VAR pot actuar com un bumerang perillós i letal. Inici de la segona part. Jugada deliciosa i coral de tota la davantera de l’Espanyol. Marca Sergio García. Els jugadors ho celebren a la gespa. Paeixen un avantatge de 0-2. L’Alavés es disposa a treure des de la medul·lar i Iglesias Villanueva anul·la el gol per fora de joc posicional de Borja Iglesias. Mendizorrotza ho celebra com un gol. Els jugadors de l’Alavés passen de veure el partit perdut a confiar en una remuntada. L’Espanyol fa el camí invers. El factor psicològic del VAR comença a fer els seus efectes. Tres minuts després l’Alavés capgira el partit en dues accions de gol consecutives. “Va ser una situació no habitual i després del gol que ens van anul·lar vam quedar una mica parats i adormits i van arribar els dos gols de l’Alavés”, va reconèixer ahir Óscar Melendo sobre el que van viure sobre la gespa. El davanter es va mostrar favorable a la implantació d’aquesta nova tecnologia. “Beneficia el futbol; l’altre dia ens va donar el penal i després ens va treure el gol de Sergio”.

El tècnic de l’Espanyol, Rubi, va definir diumenge el factor psicològic viscut a Vitòria: “Jugues amb l’estat d’ànim dels dos equips i a l’Alavés li va pujar l’adrenalina.” Ara caldrà que els entrenadors comencin a tenir cura, en els pròxims partits, per aïllar els seus futbolistes d’aquests canvis de guió sobtats que pot generar el VAR. Una nova tecnologia que et porta a celebrar un gol i al cap d’un minut et fa marxar l’alegria de cop. És una muntanya russa emocional difícil de pair.

LES OPINIONS

Jugues amb l’estat d’ànim dels dos equips, i a l’Alavés li va pujar l’adrenalina
J. Francesc Ferrer, ‘Rubi’
Entrenador de l’Espanyol
Va ser una situació no habitual i després del gol que ens van anul·lar vam quedar una mica parats i adormits i ens van fer els gols
Beneficia el futbol; l’altre dia ens va donar el penal i després ens va treure el gol de Sergio
Óscar Melendo
Davanter de l’Espanyol
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)