Espanyol

Chen busca comprador

Crisi institucional. El mandatari xinès s’està reunint amb diversos empresaris per intentar desfer-se de l’Espanyol. L’actual president va aconseguir el control de l’entitat a finals del 2015

Chen Yansheng està decidit a vendre l’Espanyol en un termini curt de temps. Ara mateix el mandatari xinès controla el club amb un 99,25% de les accions. És l’amo de l’entitat sense cap oposició i encara més després de l’ampliació de capital que va executar el 2016. La primera opció del president de l’Espanyol era trobar un soci que es fes càrrec del 49% de les accions. Chen seguiria controlant el club però tindria la liquiditat necessària per evitar les tensions de tresoreria amb el Grup Rastar. El conglomerat xinès, propietari de l’Espanyol, està en una delicada situació financera per la conjuntura econòmica xinesa. El govern, des de fa més d’un any, ha obligat els empresaris a desinvertir en actius com ara el futbol, els negocis immobiliaris o audiovisuals, que eren la delícia de molts magnats del gegant asiàtic. Al president de l’Espanyol el va agafar a contrapeu aquest moviment, que, de retruc, també afecta la seva matriu. Els accionistes de Rastar volen recuperar la seva inversió, els bancs creditors amb els quals van comprar les seves accions del club també volen que es compleixin els terminis de pagament i acontentar les autoritats xineses també és sumament important en una economia com la xinesa pilotada per les autoritats governamentals. La venda parcial era l’element més còmode per a Chen Yansheng. Tindria la liquiditat necessària per evitar tensions de tresoreria amb el Grup Rastar i rebre el vistiplau del seu govern.

Chen Yansheng va mantenir diverses reunions en la seva última visita a Barcelona a principis d’aquest mes. La seva intenció va quedar clara quan va fer dues entrevistes a La Vanguardia i el diari econòmic Expansión. Una exposició pública que tenia com a únic propòsit reforçar el missatge de l’entitat en uns rotatius orientats a les elits financeres. Es buscava comprador i aquests dos rotatius eren un bon aparador. Rastar Group ha situat en 300 milions d’euros el valor de l’Espanyol: 160 milions corresponent al que ha invertit Chen Yansheng, deute inclòs, i 140 en concepte d’actius (estadi, ciutat esportiva i jugadors).

Fins ara l’opció de vendre un 49% de les accions de l’Espanyol no ha trobat els seus fruits. És l’opció que més li agradava a Chen Yansheng. Primer pel seu compromís quan va agafar la presidència de fer un club gran i la paraula que li va donar a l’expresident, Daniel Sánchez Llibre, de quedar-se molts anys a l’entitat i no ser un simple especulador. Precisament, un dels raonaments de Dani per vendre les seves accions a Rastar Group va ser la voluntat de permanència.

En poc menys de tres anys la situació ha fet un gir copernicà. Chen Yansheng s’ha vist desbordat pel món del futbol i en recents entrevistes ho ha admès. El problema és que cap dels compradors interessats que s’han reunit amb Chen Yansheng estan disposats a posar sobre la taula 155 milions d’euros per quedar-se només un 49% de l’entitat. Les ofertes estrangeres que han arribat sempre s’han decantat per aconseguir la totalitat del club, o, si més no, un percentatge superior al 50% per quedar-se amb el control de l’entitat i crear el seu model propi.

La venda parcial o total de l’Espanyol no és imminent però ningú, dins del club, ja no pot assegurar que a finals de temporada el repartiment accionarial continuï sent el mateix. El que eren rumors o especulacions fa només dues setmanes sobre una possible venda o canvi d’accionariat és ara una situació real que ja admeten des del club. Les dues opcions de venda: traspàs d’una part de les accions o la totalitat continuen sobre la taula de Chen Yansheng. El mandatari xinès és qui ha de prendre la decisió final però el nivell de desafecció i distanciament amb el club sembla evident. De fet, el jerarca no ha fet cap declaració pública ni roda de premsa als mitjans de comunicació i ha trencat la norma amb dues entrevistes fa quinze dies per fomentar la visibilitat d’una venda.

Ara la incògnita és veure què farà Chen. De moment, des del club diuen que estan descartats els fons voltors o fons d’inversió. Es busquen empreses serioses i amb projecte de continuïtat. Chen venia per quedar-se però el seu idil·li amb el club sembla que durarà com un amor d’estiu.

LA RESPOSTA

Vol vendre el 49% per continuar controlant l’Espanyol o bé la seva totalitat
Totes les ofertes han anat dirigides a la compra total del club. La venda no és imminent

LES OPCIONS

El mandatari xinès s’ha reunit amb inversors però ho ha arribat a cap acord
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)