Espanyol

Només tres supervivents

Canvi. L’Espanyol que es trobarà el Girona no tindrà res a veure amb el del curs passat, ni pel joc ni per les cares. De l’equip que va perdre fa un any, encara són titulars ara Darder, Hermoso i David López

L’Espanyol de Joan Francesc Ferrer, Rubi, concentra totes les mirades. El canvi d’estil respecte a la temporada anterior és evident. L’equip defensa amb pilota i es mou en diversos models de joc en funció del rival i del guió del partit. La coreografia de moviment és diversa i el ventall de cartes a jugar el fan un equip perillós per a qualsevol adversari. En el mirall, l’Espanyol de Quique Sánchez Flores, que tenia un patró clar: defensar bé i sortir al contraatac. Però aquest canvi de proposta futbolística també ha incidit molt en el protagonisme de certs jugadors: alguns n’han guanyat i d’altres n’han perdut. L’exemple més sòlid d’aquesta metamorfosi es pot veure en l’onze titular presentat pel conjunt blanc-i-blau l’11 de desembre de l’any passat al RCDE Stadium contra el Girona. Una nit de record trist i amarg per a tota l’afició blanc-i-blava, més que per la derrota, per la manera com es va produir. Amb un equip que va fer vergonya.

Quique Sánchez Flores va presentar aquell dia un equip amb Pau López, Víctor Sánchez, David López, Mario Hermoso, Aarón, Jurado, Javi Fuego, Sergi Darder, Piatti, Baptistão i Gerard Moreno. I, ja en la segona part, van entrar Hernán Pérez i Granero. Una alineació que ha experimentat força canvis en només un any. Ara mateix, només tres futbolistes d’aquell primer duel entre barcelonins i gironins són encara titulars habituals. El gros d’aquell equip ha fet les maletes: Pau López, Javi Fuego, Gerard Moreno, Jurado i Aarón Martín. D’altres com Víctor Sánchez, Baptistão i Piatti han perdut protagonisme i les seves aparicions en l’onze són irregulars. El canvi és prou important per a un Espanyol que només va fer dos fitxatges aquest estiu, amb l’arribada de Borja Iglesias i la cessió de Roberto Rosales. Una plantilla que s’ha completat amb el retorn de cedits i la promoció de joves del filial.

El nucli dur d’aquell Espanyol que va perdre fa un any contra el Girona el formen David López i Hermoso, a l’eix central, i Sergi Darder, a la medul·lar. Ells tres són els únics supervivents de la dolorosa derrota encaixada l’11 de desembre. L’equip ha canviat l’estil, però també la manera com interpreta la partitura, amb homes que estan sent clau per entendre l’evolució d’un Espanyol que diumenge es veurà les cares amb els gironins un any després. El paradigma més clar és quins jugadors hi ha a la medul·lar. Aquí apareix Sergi Darder, que ja hi era el curs anterior, però les seves funcions són totalment oposades a les que feia amb Quique Sánchez Flores. Ara el d’Artà està més pendent de les tasques de creació i de connectar amb els davanters. Al seu costat, s’hi afegeix Marc Roca. Oblidat per Quique el curs anterior, el de la Granada del Penedès és l’encarregat d’iniciar la construcció del joc en simbiosi amb Darder. I aquí és on entra en joc, al mig, l’altra aresta d’aquest triangle: Esteban Granero. Suplent habitual amb Quique, ara és un dels futbolistes essencials per a Rubi.

La carpeta dels oblidats

La remodelació de la plantilla blanc-i-blava respecte a l’últim derbi gironí no acaba pas aquí. L’Espanyol juga amb dos nous laterals: Javi López i Dídac Vilà. El curs anterior es van fer un fart de veure el futbol des de la banqueta o la grada. Ara són insubstituïbles per al tècnic maresmenc. La carpeta dels oblidats de Quique encara té més recorregut. Sergio García s’ha convertit en tota una referència a la davantera. El del Bon Pastor veu el futbol com ningú i s’ha reinventat als seus 34 anys a còpia d’un futbol de carrer, però amb dots de geni de saló. La seva màgia és una arma de destrucció massiva per a les defenses rivals, i la combina a la perfecció amb Borja Iglesias. El relleu de Gerard Moreno està en un moment dolç. El gallec acumula set gols i ningú troba a faltar la figura del punta de Santa Perpètua.

L’última baula dels oblidats és Hernán Pérez. Suplent en l’últim partit contra el Girona a casa, va marxar cedit a l’hivern a l’Alavés. Enguany té la confiança de Rubi i ha guanyat la partida a Baptistão, a qui ha tret la titularitat en els últims partits. Una lesió inoportuna el va frenar, però ara ja torna a estar disponible i s’entreveu com a titular diumenge.

Una defensa robusta que explica el fortí de Cornellà

La defensa de l’Espanyol només ha encaixat un gol en cinc partits a casa i n’ha materialitzat vuit. Aquesta dinàmica és la que explica, en bona part, el magnífic rendiment dels deixebles de Rubi al RCDE Stadium. Són el millor equip de primera com a local i l’únic que ha sumat tots els punts possibles. Aquí, hi té un gran pes la figura de la parella David López i Mario Hermoso. Són el cinturó de seguretat del tècnic maresmenc i sempre els ha triat si no hi ha hagut cap contratemps físic. Hermoso ho ha jugat tot i David López es va perdre tres partits per una lesió muscular. La comparació amb el curs anterior en aquest punt del campionat és eloqüent. Els blanc-i-blaus eren els setens millors locals en la dotzena jornada de lliga. Havien aconseguit deu punts en sis partits, amb un balanç de tres victòries, un empat i dues derrotes, amb set gols a favor i cinc en contra. Diumenge buscaran la sisena victòria a casa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)