Espanyol

‘El Panda’, la gran troballa

Arribat aquest estiu com un fitxatge menor, en mig any s’ha erigit en el gran referent ofensiu de l’Espanyol i ja ningú discuteix la seva incorporació

El seu bon rendiment l’ha convertit en un dels grans actius del club

Borja Iglesias (Santiago de Compostel·la, 1993) és el gran fitxatge de l’Espanyol d’aquesta temporada. De fet, és l’única adquisició que va fer en el mercat d’estiu, sense comptar la cessió de Roberto Rosales. El gallec va arribar a l’estiu com un fitxatge menor. A molts no els inspirava confiança el seu currículum. El punta arribava després d’un gran any al Saragossa, amb el qual havia signat 22 gols en la lliga regular. Era segona divisió, i això marcava la diferència per a molts. No havia jugat mai en l’elit, tret de deu minuts mal comptats amb el Celta. Era una aposta arriscada als ulls dels més crítics. La sensació de dèjá-vu recorria l’espina dorsal de molts aficionats blanc-i-blaus, que veien com l’entitat es tornava a abocar al mercat low cost de la categoria d’argent del futbol estatal. Els noms de Fuentes, Lanzarote i Abraham tornaven a planar sobre l’imaginari col·lectiu dels parroquians periquitos. Una situació que es feia encara més feixuga mirant qui venia a substituir: Gerard Moreno. El davanter de Santa Perpètua era l’home franquícia dels últims anys i va enfilar el camí de sortida a canvi de 20 milions d’euros. La necessitat de vendre de l’Espanyol i la progressió del futbolista es van ajuntar per deixar marxar l’últim ídol del RCDE Stadium.

La situació es tornava encara més costeruda per a Borja Iglesias veient el preu que havien pagat per ell: 10 milions d’euros. Una quantitat que el convertia en el futbolista més car de la història del club. Una suma important, però irrisòria comparada amb les xifres que es mouen en els equips que estan en l’escalafó europeu. Una taula en la qual l’Espanyol vol menjar de manera habitual o, com a mínim, aquest és el desig de l’entitat a mitjà termini. Però l’import que es va pagar per ell era un altre pes a la motxilla d’El Panda.

A l’altre cantó de la balança, hi havia la fe cega dels tècnics de l’Espanyol en la seva contractació. No tenien cap mena de dubte que el futbolista seria un home important en el projecte que iniciava Joan Francesc Ferrer, Rubi, des de la banqueta. El maresmenc el coneixia a la perfecció. Un any abans, ja li va seguir la pista per fitxar-lo a l’Osca, però el gallec va triar el Saragossa. Els camins de tots dos es tornaven a encreuar i el gallec no s’ho va pensar dues vegades: va fer les maletes i va apostar per l’Espanyol per sobre d’altres equips que li oferien més diners i un projecte esportiu a Europa. El gallec només tenia un desig: ser important i tenir minuts. I aquí és on el conjunt blanc-i-blau va apostar fort i va deixar clar al gallec que seria un dels homes clau de l’equip. Dolça música per a les orelles de Borja. No calia més. L’Espanyol tenia el sí del futbolista i va treballar de valent fins a pagar la clàusula total de 10 milions al Celta de Vigo, tot i que li quedava un any de contracte amb els celestes. La clàusula de 28 milions també va ser un punt de fricció entre el club blanc-i-blau i els seus agents, que la volien situar només en 20 milions i els catalans, en 40, com el gros de la plantilla. Al final es va arribar a un punt intermedi.

Els dubtes de l’estiu han donat pas a les certeses de l’hivern. El Panda era una aposta estratègica de l’Espanyol i ara s’ha convertit en un dels actius més importants del club. És la gran troballa. És el tercer amb més minuts de la plantilla (1.395) i ha participat en tots els partits. Només en un ha estat suplent. Unes xifres arrodonides amb vuit gols en la lliga, que el converteixen en pitxitxi, i ampliades amb dues assistències, faceta en què també és dels més prolífics. A més, dels vuit gols que ha fet, sis han servit per inaugurar el marcador de l’equip. Un futbolista que creix en cada partit i que s’ha convertit en indispensable, fins al punt que ja ningú es recorda de Gerard Moreno. Bon senyal.

ESTRATÈGIC

El club va apostar fort per ell pagant 10 milions d’euros, el fitxatge més car que havia fet mai

PES A LA MOTXILLA

Ha fet oblidar el seu predecessor, Gerard, el gran ídol de l’afició blanc-i-blava

Hermoso, una progressió frenada per una lesió

Borja Iglesias ha agafat gran part del protagonisme mediàtic des que va arribar. I no és casual: els gols i el preu que es va pagar per ell el convertien en el focus de totes les mirades. En un segon pla es troba Mario Hermoso. El central ha fet un salt de qualitat des que va arribar, la temporada passada, fitxat del Madrid Castella. El seu futbol ha evolucionat d’una manera notable i s’ha convertit en un dels futbolistes més en forma de l’equip. Ràpid, esquerrà, amb un desplaçament llarg de pilota i un caràcter indomable, ha esdevingut un dels centrals de referència per a Rubi. El tècnic ha confiat sempre en ell fins que una lesió li ha barrat el pas. El futbolista es va lesionar el 8 de desembre de manera fortuïta. Un esquinç de grau dos al lligament lateral extern del turmell esquerre li ha tallat la fantàstica progressió que acreditava. Una baixa sensible per al tècnic maresmenc, que no podrà disposar del jugador fins ben entrat el gener. De moment, el madrileny tampoc participarà en la tornada de la lliga contra el Leganés ni en el partit de copa contra el Vila-real. Tampoc es preveu que jugui el dia 14 de gener a Anoeta contra la Real Sociedad. Una mala notícia que Rubi està gestionant des de fa dues setmanes.

El madrileny estava en un gran moment de forma. Una situació que li va valer anar a la llista del seleccionador espanyol, Luis Enrique, en l’última convocatòria de l’asturià. Hermoso és un altre dels futbolistes que figuren en les llistes de clubs europeus. Sense anar més lluny, l’estiu passat va tenir una oferta del Zenit de Sant Petersburg. El club la va desestimar i va ser el moment en què Rufete, acabat d’aterrar com a nou director del futbol professional, el va convèncer que aquí tenia marge per créixer i plasmar sobre el terreny de joc tot el potencial que porta a dins. El temps li està donant la raó, i ben segur que aquest 2019 que està a punt de començar tornarà amb forces per recuperar tot el seu potencial.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)