Espanyol

DIEGO LÓPEZ

PAU BARGALLÓ · RAÜL ROMEVA · LAURA ESTER / DANI LÓPEZ · DELFÍ GELI · JÈSSICA VALL · ROBERT MARTÍNEZ · · LAIA PALAU · SVETISLAV PESIC · ERIKA VILLAÉCIJA

PROTAGONISTES 2018 “Ara no és el moment de dubtar”

“Hem de tenir tranquil·litat, i el tècnic ens ho transmet. I en això hem de ser coherents. Confiem en la idea de joc i el que estem fent. Tornarem a ser els d’abans aviat”

Rebaixar-me el sou? No m’ho he plantejat. Aquí som 25 jugadors i de fet l’esforç l’hauríem de fer entre tots
Desitjo per al 2019 la unió de tots. Aquest és un club amb un sentiment molt fort i els jugadors ens hi hem d’involucrar
Tinc experiència i caràcter per ser un líder. Jo a mi mateix m’exigeixo el màxim i vull ser un mirall per a la resta de l’equip

Diego López (Paradela, Lugo, 1981) passa la seva tercera temporada a l’Espanyol. El porter, de llarga trajectòria, sap el que costa mantenir-se en l’elit del futbol. No és dels que es relaxen i el 2018 ha hagut de superar turbulències i obstacles: debut a la banqueta i, quan va recuperar la titularitat, un fort cop al Ciutat de València el va deixar fora dels terrenys de joc durant dos mesos i mig. En total, el curs 2017/18 O Pulpo va disputar només 10 partits de lliga, sumant 854 minuts. De fet, ha tingut més protagonisme en aquest inici de lliga (1.530 minuts) que tot el curs passat. Ara és el porter titular sense cap mena de discussió per a Rubi i, quant a participació, va pel camí de repetir les estadístiques del seu primer any de blanc-i-blau, en què va disputar un total de 3.113 minuts repartits en 35 encontres. El gallec s’encara a aquest estrenat 2019 amb il·lusió i convençut que l’Espanyol volarà molt alt. Ell és la veu de l’experiència del vestidor blanc-i-blau i aquí hi ha les reflexions que ha compartit amb L’Esportiu.

Li agrada el Nadal?
Sí, és una època de l’any que m’agrada moltíssim, i més una persona com jo, que porta molts anys lluny de la família i de casa per la meva professió de futbolista. Aquests moments són ideals per retrobar-te amb els teus. Hem aprofitat aquests dies per estar amb els meus pares i els meus sogres a Galícia. Les nenes (té tres filles petites) també han disfrutat moltíssim dels seus avis, tiets i cosins. Per mi és un moment de l’any molt especial perquè em considero una persona molt familiar.
És més de Reis o del Pare Noel?
Ara que tinc filles, has de ser de tots [riu]. Per mi, els Reis trobo que tenen més màgia i estan més relacionats amb la nostra tradició, però el Pare Noel arriba abans i això per als nens fa molt, ja que comencen les vacances i els més petits tenen més temps per jugar amb les joguines. A mi de petit és el que em passava. I ja es pot imaginar com queda la casa amb tres nenes petites. Al final ho celebres tot. Quan hi ha canalla, estàs com obligat a fer-ho!
Ja han enviat la carta als Reis o són dels que s’esperen a última hora?
Sí, ja va venir el patge a recollir-la fa uns dies. No s’han deixat res, i per escriure la carta no cal anar-los gaire al darrere com amb altres coses [riu].
Ara és temps de desitjos. Si hagués de demanar un regal per a l’afició de l’Espanyol, quin seria el més preuat?
La unió de tots. Aquest és un club d’un sentiment molt fort i la gent ho viu d’una manera molt profunda. Tenim una massa social molt fidel i els jugadors ens hem d’involucrar en aquest sentiment i, de retruc, fer que segueixin confiant en nosaltres per donar-los alegries aquest 2019. Aquest club creixerà molt en els propers anys i els necessitem al nostre costat, als socis que hi ha i als que vindran i han de venir. S’ha de crear un gran Espanyol i situar-lo on es mereix per història i per tradició.
Com es troba personalment?
Molt bé, com sempre, amb moltes ganes i il·lusionat. Quan un fa el que més li agrada, que és jugar a futbol, i gaudeix amb la seva professió, poca cosa es pot demanar més. Potser només que les lesions et respectin.
I a l’equip, què li ha passat que hagi entrat en un moment esportiu tan advers pel que fa a resultats?
Tots estem capficats i motivats per canviar la dinàmica que portem. Estem animats malgrat la ratxa negativa que acumulem. Sabem que canviarà perquè som conscients que amb la bona feina diària que estem fent tornaran els resultats positius. N’estic convençut.
Vostè és el veterà d’aquest equip i en els 13 anys que porta a l’elit ha vist situacions de tota mena. Quin missatge pot enviar a l’aficionat més trist?
Hem jugat bé en un gran tram de la temporada i això no és casualitat. Podem i hem de tornar a aquell nivell i tenim la determinació de fer-ho. Sabem que la ratxa és molt negativa i hem fet partits dolents, com el derbi contra del Barça. A la gent li va fer mal i a nosaltres també, que som els primers responsables. Però l’equip es deixarà la vida per tornar a la dinàmica de l’inici de la temporada i tornar a engrescar els nostres seguidors. El nostre objectiu és que l’afició se senti orgullosa d’aquest equip i que remem tots en la mateixa direcció.
Quins objectius té per a aquest nou any que comença?
Doncs fer una gran temporada i acabar el més amunt possible en la classificació. I en l’aspecte personal, posar el meu granet de sorra perquè els objectius col·lectius de l’entitat es compleixin.
El 2018 ha estat un any dur per a vostè, sobretot en el primer tram. No era titular, aquell cop al cap al Ciutat de València... Com veu tot allò amb la perspectiva que dona el temps?
Va ser un any marcat per les lesions principalment, però és un aspecte amb què has de conviure, i a mi em va demostrar, un cop més, que davant les adversitats, sigui quina sigui, no has d’abaixar els braços, sinó aixecar el cap i mirar endavant. Van ser moments durs, però l’inici d’aquesta temporada ha estat bo i tinc molta il·lusió i ganes de seguir lluitant i disfrutant d’aquest gran club que és l’Espanyol.
Vostè ha compartit vestidor amb Pau López. L’altre dia l’afició va ser molt crítica amb ell. Què en pensa?
No era un partit fàcil per a ell i més quan has crescut en aquesta casa i has marxat. Però ell no ha de tenir rancúnia amb el club, perquè ell va decidir sortir i va ser la seva elecció personal. Va decidir marxar i la gent ha de respectar la seva decisió. Al final està en un altre equip i l’afició ha de donar suport a la seva gent i oblidar la resta que no aporta res.
Acaba de fer 37 anys i segueix sumant partits. Quantes vegades s’ha volgut retirar?
De moment cap [riu]. Jo espero aguantar i el meu estat físic és molt bo. La meva mentalitat, les ganes de seguir competint dia a dia, estan intactes i al màxim.
El secret és aquest?
Sí, però és tota una trajectòria. No arribes a aquesta edat i al màxim nivell si no t’has cuidat els anys anteriors. Has de tenir unes condicions físiques i mentals per competir al màxim cada dia. Això és un esport molt exigent i sempre tens gent darrere que està pressionat perquè no t’adormis. Cal ser molt constant cada dia i no et pots relaxar, i més a la meva edat. Seguir a primera és un regal, però cal treballar-ho per prolongar-ho uns anyets més.
En els moments complicats és quan ha de sortir la personalitat dels jugadors, això deia Rubi l’altre dia. El tècnic busca líders. Es sent com un dels líders naturals d’aquest equip?
Tinc experiència i caràcter per ser-ho. Jo a mi mateix m’exigeixo el màxim i el meu treball vull que sigui un mirall per als més joves i per a la resta que em veuen entrenar i que es contagiïn també exigint-se el màxim cada dia. Aquest és el camí per fer un gran grup, compromès i unit, per sortir d’aquesta situació. Hem d’ajudar-nos entre tots i parlar amb els més joves, que són el que més malament ho poden passar en aquesta situació. Crec que estem treballant molt bé tot i els mals resultats.
I per què aquesta mala dinàmica de sis derrotes seguides?
Hem perdut partits per detalls que ens han fet perdre punts i a vegades per mala sort. Ara hem de revertir això. El futbol sempre et dona una altra oportunitat. Això no para i tornarà el nostre moment.
Personalment ha encaixat tres gols de falta directa. Això fa molta ràbia i més aturant un penal?
No sé quants gols de falta he rebut en tota la meva carrera, però he passat temporades sense encaixar-ne cap i ara n’he rebut tres en dos partits. Haig d’assumir la meva responsabilitat i intentar fer més. Però a vegades, quan la pilota passa per damunt de la barrera, amb potència i col·locació en un escaire, és complicat. També cal donar mèrit al rival quan ho fa bé, perquè molts cops no pots fer res. Tot i això, ho he de corregir i veure què puc fer per millorar.
Com s’explica aquesta mala ratxa: crisi de resultats, de joc, baix rendiment de molts futbolistes...?
Són moltes coses. El primer són els jugadors. Tots nosaltres hem d’exigir-nos molt més i recapitular sobre què estem fent i com podem millorar individualment i col·lectivament. I com a bloc hem d’estar molt més atents perquè els petits detalls no ens facin perdre el treball de tota una setmana. Com a mínim els detalls que són controlables per part nostra, perquè els adversaris també juguen. És una mala ratxa que hem de tallar el més aviat possible, però sense tornar-nos bojos. Hem de tenir tranquil·litat, i el tècnic ens ho està transmetent. I en això hem de ser coherents amb la feina que hem fet fins ara.
Quan parla de coherència, a què es refereix?
Em refereixo a la idea de joc que hem aplicat des del principi de la temporada. Tothom hi està ficat i convençut del que fem, i hem de seguir per aquesta línia. No hi ha dubtes. Aquest no és el problema. Ens hem desviat per petites circumstàncies que s’han ajuntat i al final han donat lloc a aquesta mala ratxa. No cal aprofundir gaire més en tot això. Amb poca cosa que fem bé, tornarem a ser els d’abans.
I mantenir el cap net?
Exacte. Ara no és moment per als dubtes. No s’ha de dubtar. Confiem en la idea de joc i el que estem fent. Així és com tornaran els bons resultats, i serà més aviat del que la gent es pensa.
Com és la relació amb Rufete?
Molt bona. És una persona que ha aportat molt al club i té experiència. El fet que hagi jugat aquí també hi ajuda, perquè entén el tarannà d’aquest club i el que significa ser perico. Està fent un gran treball. Està posant les bases per fer un club més gran.
Vostè ja porta tres anys aquí i a més la seva dona també fa molt proselitisme del club a les xarxes socials.
Ens sentim molt periquitos. Cal ser agraït a un club que ha dipositat la confiança en tu, i per descomptat lluitarem a mort fins a vessar l’última gota de sang per ajudar l’Espanyol. Per treball i constància no serà.
Es veu penjant els guants de blanc-i-blau?
Tant de bo pugui allargar el meu contracte i seguir aquí. Em trobo molt a gust i l’afició sempre m’ha mostrat la seva estima, i això és molt important.
El molesta que a l’estiu es parlés que s’havia de rebaixar el salari per continuar?
No hi he donat gaire importància perquè és una cosa que mai m’he plantejat i tampoc és una cosa que sigui únicament per mi. Aquí som 25 jugadors i l’esforç l’hauríem de fer tots. Crec que cadascú en el seu moment fa un contracte i el signa.
Entendria que es portés algun reforç en el mercat d’hivern?
Això no és una qüestió meva, sinó que s’hauria de preguntar a Rufete i l’entrenador. Els que som aquí hem de donar el màxim cada dia i si en un moment el club vol prescindir dels teus serveis doncs caldrà entendre-ho, però cal pensar en el present i lluitar molt perquè millori la nostra situació.
Per acabar, què li sembla el rendiment del seu paisà gallec?
Ha estat una gran incorporació per a nosaltres tant en l’aspecte esportiu com en el personal. Ha fet molts gols i en farà molts més. És un gran jugador i esperem que el puguem tenir aquí molts anys més.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)