Espanyol

Un fitxatge mediàtic

L’Espanyol ha aconseguit els serveis de Wu Lei. El davanter és el jugador estel·lar de la lliga xinesa de futbol i una aposta personal de Chen Yansheng

Una lesió a la clavícula el podria obligar a passar pel quiròfan

L’Espanyol ha aconseguit adjudicar-se els serveis de l’atacant xinès Wu Lei (Nanjing, 19 de novembre del 1991), procedent del Xangai SIPG FC. Wu Lei va guanyar la Bota d’Or de la lliga xinesa l’any 2018 i les cinc temporades anteriors va ser també el màxim golejador xinès de la competició. És una estrella mediàtica al seu país, el futbolista més reconegut del gegant asiàtic i el pitxitxi històric de la lliga xinesa. El nou futbolista blanc-i-blau lluirà el dorsal 24 a la samarreta, i el club, des d’ahir, ja ha començat a vendre les primeres unitats amb el seu dorsal. El futbolista signarà un contracte per dues temporades, amb una tercera d’opcional, i serà presentat aquesta tarda (16.30 h) a l’RCDE Stadium. L’expectació que ha generat el seu fitxatge a la Xina és brutal. El nou davanter blanc-i-blau servirà de pol d’atracció per seduir els 1.300 milions de xinesos que seguiran de ben a prop l’evolució del futbolista més important del país. L’Espanyol ha pagat una petita quantitat per fitxar el futbolista del Xangai SIPG FC, un equip que es va proclamar campió de la lliga xinesa el 2018 –va posar fi al monopoli del Guangzhou Evergrande– i Wu Lei va ser premiat com a millor jugador i com a màxim golejador, amb un balanç de 27 gols. Encara més: en els últims sis anys, Wu Lei ha marcat 102 gols en la lliga xinesa i cap dels quals de penal.

El futbolista té un salari de vuit milions d’euros anuals, però l’Espanyol no li pagarà aquesta quantitat. Tindrà un sou normal dins de l’escala que es mou a la plantilla blanc-i-blava. Per compensar la pèrdua de diners, l’Espanyol ha cedit els drets d’imatge de Wu Lei a la Xina. La nova incorporació arriba per reforçar la parcel·la ofensiva de l’equip. És un futbolista que es mou per totes les posicions d’atac, però no és un davanter referència, sinó que li agrada jugar més per les bandes aprofitant la seva velocitat. És un jugador ràpid i amb un bon xut, però no serà el substitut de Borja Iglesias, sinó el seu teòric acompanyant a la davantera.

Fitxatge de Chen

El fitxatge feia mesos que es cuinava en silenci. Ara caldrà veure com es produeix l’aterratge d’aquest jugador tan exòtic i que a molts ha recordat la incorporació frustrada de Nakamura. El japonès només va durar quatre mesos a l’Espanyol. Tot i això, el club assegura que l’un no té res a veure amb l’altre. Wu Lei arriba amb 27 anys i Nakamura estava en la fase crepuscular de la seva carrera. En tot cas, els tècnics volien un futbolista de rendiment immediat per a la davantera i Wu Lei s’haurà d’adaptar a una lliga, a una llengua i a uns costums que seran nous per a ell. El club, per facilitar l’aclimatació del crac xinès, ja li ha trobat un pis adaptat a les seves necessitats i també els serveis pertinents de traducció i un acompanyant per moure’s per la ciutat. Chen Yansheng, que ha portat personalment el fitxatge, ha cuidat al màxim tots els detalls per maximitzar la comoditat del futbolista. Tots els tècnics del club han donat el vistiplau a l’operació.

El futbolista explicava ahir a la televisió xinesa CCTV les seves sensacions amb vista al seu imminent aterratge a l’Espanyol. “És un somni que compleixo. Sempre vaig voler jugar a Europa. Vaig tenir altres ofertes, d’equips que juguen Champions, però per a mi era important jugar, sentir-me còmode en el sistema.” Wu Lei arriba convençut de les seves possibilitats per fer el salt a una lliga potent com l’espanyola. “Estic en el meu millor moment. Crec que tinc la maduresa ideal per anar-hi.” El davanter no podia amagar la importància de la figura del president, Chen Yansheng. “Conec Chen des de fa temps. Li estic agraït per haver fet realitat el meu somni.” I també va parlar de la seva adaptació. “La cultura i la llengua són molt diferents, és un món desconegut, però preciós.”

Ara el gran problema és la lesió que arrossega a la clavícula, que està parcialment trencada. El jugador va disputar tres partits de l’última copa d’Àsia infiltrat. El mateix futbolista ha assegurat a mitjans del seu país que li costa dormir pel dolor. Aquest matí el futbolista passarà la revisió mèdica pertinent i serà quan els metges i l’Espanyol hauran de valorar què cal fer: seguir amb un tractament conservador i esperar fins a finals de maig per operar-se o bé passar per la sala d’operacions de manera immediata. Si requereix cirurgia, podria estar fins a tres mesos de baixa. Aquesta hipotètica situació xocaria frontalment amb la necessitat de reforços immediats a la davantera. Rubi necessita futbolistes que li puguin donar un rendiment immediat i tot fa pensar que, si la lesió de Wu Lei és greu, no podrà complir amb les expectatives que el club tenia programades unes setmanes enrere. I és que en el moment d’aparaular-ne l’adquisició, el jugador no estava lesionat, i ara aquest contratemps podria ser un cop notable per al club. Caldrà veure què en diuen els metges.

LA GRAN INCÒGNITA

Caldrà veure com s’adaptarà a una nova lliga, a una nova llengua i al canvi de costums

DIA ATRAFEGAT

Al matí passarà la revisió mèdica i a la tarda serà presentat a l’RCDE Stadium (16.30 h)

PARLA WU LEI

“És un somni. Sempre vaig voler jugar a Europa. Estic molt agraït a Chen Yansheng”

Léo Baptistão, pendent de fer les maletes per anar-se’n a la Xina

Chen Yansheng va estar reunit ahir a la ciutat esportiva amb el director general esportiu, Òscar Perarnau; el director del futbol professional, Francisco Joaquín Pérez Rufete, i el tècnic, Joan Francesc Ferrer, Rubi. Sobre la taula hi havia els fitxatges a fer en els últims dies de mercat. La fotografia final de com quedarà la plantilla l’ 1 de febrer és ara una incògnita. El club blanc-i-blau està treballant la sortida de Léo Baptistão, que podria concretar en les properes hores la seva marxa a la Xina. El Xangai Shenhua, equip entrenat per Quique Sánchez Flores, està a punt de tancar la seva incorporació. El brasiler té acordat el seu sou amb l’entitat xinesa, que triplicaria el que cobra ara a l’Espanyol. Ara falta tancar la part del traspàs. El club blanc-i-blau va fitxar el davanter l’estiu del 2016, procedent de l’Atlético de Madrid. El club català va pagar 7 milions d’euros pel futbolista i ara vol recuperar part d’aquesta inversió. El valor de mercat del brasiler és de sis milions i aquesta és la quantitat que està reclamant l’Espanyol. Si es fa l’operació, el club blanc-i-blau tindrà més marge de maniobra per fitxar en aquest mercat, però també es veuria obligat a reforçar la davantera amb un futbolista titular per a Rubi. “Si marxa, el club haurà de portar un futbolista del seu perfil i que sigui titular”, recordava el preparador maresmenc la setmana passada. Els rumors de marxa de Baptistão han estat insistents en els últims mesos i ara es podria concretar la seva marxa si s’arriba a un acord entre clubs.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)