Espanyol

BORJA IGLESIAS

DAVANTER DE L’ESPANYOL

“Ara penso en l’onzè gol”

“Parlar de vint gols en una temporada és una barbaritat però tant de bo, no em poso cap límit”

“No sé què passarà demà per dir què succeirà d’aquí a uns mesos. Soc molt feliç a l’Espanyol i és difícil trobar un lloc així”

Ofertes al mercat l’hivern? M’agrada acabar les temporades i l’Espanyol ha fet un esforç gran per mi

Borja Iglesias (Santiago de Compostel·la, 1993) està vivint un moment dolç. Contra el Rayo va sumar el seu desè gol en la lliga, als quals cal sumar els tres que va fer en la copa. És, sense discussió, el gran fitxatge de l’Espanyol i el futbolista franquícia.

En la pretemporada em comentava que havia escollit el camí correcte. Ara més convençut?
La meva filosofia de vida és que quan prenc una decisió la defenso a mort. Això m’ha ajudat en moments complicats. He lluitat molt per venir a l’Espanyol i no m’equivocava.
Pensava que la seva adaptació a primera seria tan fàcil?
Soc de mentalitat positiva i ho creia, tot i que era conscient del salt de categoria i els dubtes que podia tenir la gent. He tingut una rebuda molt bona del club i això també ha facilitat les coses. Deia Wu Lei que això és una família i aquesta és la sensació que també he tingut jo.
Parla de Wu Lei, l’ha sorprès?
Sí, és un futbolista amb molt de talent i que té molts recursos en zona ofensiva, es mou bé dins de l’àrea i té facilitat per veure porteria. Assimila ràpidament els conceptes. Té una ment molt oberta, tot i el salt cultural, amb ell parlem en anglès tot i que tenim el Patrick (el traductor), que ens ajuda molt.
Fa referència a l’anglès. Va rebutjar una proposta de la Premier en el mercat d’hivern per marxar. Per què?
No és la primera vegada que hi ha possibilitats de marxar en un mercat d’hivern. Hi ha molt soroll i moltes vegades és una simple aproximació. Sempre m’he tancat a sortir perquè m’agrada acabar les temporades i l’Espanyol ha fet un esforç gran per mi. Van pensar que jo podia ser una persona important per al projecte i ho estic sent i vull seguir aportant.
És un home deu. Suma deu gols, més tres en copa. Li tocarà complir la promesa de fer el camí de Santiago.
Sí, i més jo que soc d’allà [riu]. Sempre he volgut fer algun tram i a l’estiu ja no tinc excusa. Si és per una cosa bona com aquesta no puc fallar i com a mínim fer el tram des del Monte Do Gozo fins a la catedral.
No sé si té una xifra de gols. Seria bonic arribar, com a mínim, als 16 del seu antecessor Gerard Moreno o als 20. L’any passat a aquestes altures sumava 10 gols en la lliga i va acabar amb 22 amb el Saragossa?
Parlar de 20 gols en un curs és una barbaritat però tant de bo. Jo ara només penso en l’onzè gol i no em poso cap límit. Així funciono millor i estic més relaxat. Que siguin molts i que donin molts punts per anar més amunt.
I ara la lliga. Aquests dos últims partits han estat com un guió de cine: patir i remuntar.
Sí, van ser dos dies increïbles. Era un moment difícil i hem pogut remuntar dos partits que poden marcar un punt d’inflexió. El golàs de Sergi Darder ho resumeix tot.
Li han signat la pilota pel ‘hat-trick’?
[Riu] Hi havia una pilota amb un retolador al vestidor però ningú es va atrevir a signar-la-hi. Sergi té una gran capacitat per fer gols. Té un colpeig brutal. Però a vegades sembla que no és conscient d’aquesta capacitat. Jo sempre li ho dic, i en el partit del Vila-real, de copa, també li ho vaig dir, que en faria dos. “No recordo quan vaig fer dos gols”, em va respondre. Doncs va estar a punt. El partit del Rayo li ha fet obrir els ulls i el veurem més vegades xutar. És una qüestió d’atrevir-se.
Es parla del gol de Darder, però vostè va fer l’empat de penal.
Anava amb total confiança per llançar-lo. Són moments molt bonics per viure des de dintre. No em passava pel cap fallar-lo. Al Saragossa vaig fallar tres penals seguits però això em va servir per aprendre.
Ja sabia com executar-lo?
Dissabte ho tenia clar, per on volia xutar-lo. Altres vegades potser analitzes més aspectes com ara què fa el porter, però tenia la convicció de per on havia d’anar abans d’agafar la pilota.
D’aquesta ratxa de mals resultats el que més m’ha cridat l’atenció és la rotunditat com la plantilla ha defensat el tècnic. No sol ser habitual.
Els resultats eren dolents però en la forma de treballar i la cohesió del grup res havia canviat. La realitat era que no es podia canviar de tècnic, encara que els resultats no ens acompanyessin.
Toca jugar a Mestalla. Una casa que coneix bé. Ha coincidit amb algun futbolista que ara és al primer equip?
No queda ningú. Hi ha Gayà, però no vam arribar a coincidir. Lato també hi era, però és més jove. Els únics que conec són Wass i Santi Mina, del Celta. Jaume el conec de Vila-real. Però és un partit especial per a mi. Vaig marxar amb 14 anys. Era la primera experiència fora de casa i em van tractar molt bé. Vaig créixer com a persona a una velocitat que no hauria fet a casa.
I a Vigo què deuen estar pensant i més després del seu debut a Balaídos la primera jornada?
Va ser un dia molt difícil per a mi. L’ambient que es va generar contra mi no em va agradar però vaig dir el que pensava. Que si marcava i era el meu primer gol a primera ho celebraria. No era en contra del Celta. Potser ara ho afrontaria amb altres matisos i no tan capficat.
A un davanter se’l mesura pels gols, però quin va ser el més important?
Miri, un dels meus millors partits amb l’Espanyol va ser a casa contra el Vila-real i no en vaig fer cap, però és evident que un davanter ha de marcar. El punt d’inflexió personal arriba amb el doblet a Osca. Allà tot començar a fluir i em començo a sentir com a mi m’agrada.
I des d’aquell partit a El Alcoraz cap victòria fora de casa i l’Espanyol és el pitjor visitant.
Fora de casa marquen molts els detalls i hem tingut molts triomfs a tocar. Crec que la victòria és a prop.
Li han portat competència amb Ferreyra. Poden jugar junts?
Ell és un gran rematador i penso que sí. El mateix Facundo ho va dir el dia de la seva presentació, que podem ser totalment compatibles.
Diuen que l’han portat per si vostè marxa a l’estiu.
No penso en el futur. Vull viure el dia a dia, i més en el meu cas, amb tot el que m’ha costat arribar a primera. No sé què passarà demà per dir què succeirà d’aquí a uns mesos. Soc molt feliç a l’Espanyol i és molt difícil viure una situació tan maca i trobar un lloc així.
I és de les samarretes més venudes del club amb permís de Wu Lei?
[Riu] Wu ens està matant! Però és una alegria veure tanta gent amb la teva samarreta o amb el Panda, em segueix fascinant.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)