Espanyol

Somriures continentals

L’Espanyol sentencia la classificació per a la segona eliminatòria amb una reacció colossal després del descans

Ferreyra i Borja Iglesias demostren una gran química i s’apunten un doblet cadascun

ESPANYOL 4 STJARNAN 0

ESPANYOL:Diego López; Javi López, Lluís López, Naldo, Pedrosa (Vilà, 74’); Melendo, Víctor Sánchez (Marc Roca, 54’), Darder, Granero (Wu Lei, 54’); Ferreyra i Borja Iglesias.STJARNAN:Bjornsson; Johan Laxdal, Rauschenberg, Gudjonsson, Aegisson; Hedisson, Hauksson (Fodilsson, 80’), Daniel Laxdal (Runarsson, 63’); Ragnarsson, Halldorsson i Hafsteinsson (Baldvinsson, 46’).GOLS:1-0 (49’) Ferreyra. 2-0 (56’) Ferreyra. 3-0 (59’) Borja Iglesias. 4-0 (67’) Borja Iglesias.ÀRBITRE:Durieux (Luxemburg).T.G.:cap.PÚBLIC:19.122 espectadors a l’RCDE Stadium.

L’opulència del resultat d’anada deixa l’Espanyol en una situació immillorable per passar a la segona eliminatòria de la fase de classificació de l’Europa League. El conjunt periquito, que tornava a jugar en competició continental dotze anys després de la final de Glasgow, s’havia imposat el deure de brillar des de l’inici en un escenari dificultós: amb un rival de tercera fila però rodat i amb la pretemporada iniciada fa vint dies. Tot plegat va costar, en un primer temps en què l’equip es va estavellar contra el mur defensiu plantat per l’Stjarnan islandès. Però tot es va girar en la sortida després del descans. Va emergir la qualitat dels dos davanters, Ferreyra i Borja Iglesias, que van ensenyar la superioritat davant una defensa formada per jugadors semiprofessionals, però també una química que desperta somriures i optimisme per al futur. La tornada (dijous, 21.15 h) serà un tràmit.

Gallego no va variar l’esquema que havia utilitzat en els dos partits de preparació, amb un mig del camp més avesat a jugar per dintre acompanyant els dos puntes. L’Espanyol va patir perquè va sentir la necessitat de solucionar el partit com més aviat millor i, a més, no trobava vies prou clares per atacar la robusta defensa de l’Stjarnan. Els islandesos plantaven una línia de cinc homes quan defensaven i acumulaven els seus onze jugadors en els trenta metres més propers a la seva línia de gol. Sorprenentment, la primera ocasió va ser per al conjunt visitant, que va vorejar la diana en un xut llunyà de Halldorson –el seu jugador referència– procedent d’una segona jugada. Després d’un xut de Darder massa desviat, la primera gran ocasió dels blanc-i-blaus no va arribar fins prop del minut 30, en una combinació a la banda dreta entre Melendo, Javi López i Víctor Sánchez que va acabar en una passada de la mort per a Ferreyra, desviada per Rauschenberg. Les bandes semblaven el millor flanc per obrir la llauna, però el marcatge als dos puntes era prou seriós perquè no donés un resultat immediat. Granero ho va provar en una falta lateral en l’última oportunitat de l’Espanyol abans que l’àrbitre xiulés –no va ser l’únic– el descans.

Reacció

El clima enrarit, amb part del públic enfadat i Gallego molest amb el que estava veient, va canviar en la sortida del descans. Just quan el tècnic preparava un doble canvi (que va acabar realitzant), Ferreyra va rematar una centrada de Pedrosa i va fer pujar el primer gol al marcador. L’Espanyol havia intentat elaborar, però la diana va acabar arribant en una jugada amb dos tocs en què el punta argentí es va avançar al marcatge. Veient que el rival començava a defallir i a cometre imprecisions defensives, els locals van continuar aprofitant les centrades laterals. Borja Iglesias es va situar a prop del gol, però la seva rematada va ser massa centrada. El Panda sí que va produir instants després en una pentinada que Ferreyra, alliberat a la frontal de l’àrea petita, va convertir en el gol que ho va canviar tot.

El partit s’acabava de trencar. L’Stjarnan va rebre dos cops durs i la seva resistència havia perdut tota la raó de ser. L’Espanyol es va aprofitar, de nou, amb una acció d’Iglesias, que va rebre la pilota a la frontal i va batre el porter. El gol de la sentència va arribar en una barreja excel·lent entre els dos puntes: Ferreyra va rebre una pilota dins l’àrea i la va deixar d’esperó, heterodoxament, per a la rematada del Panda, que, com és habitual, va complir amb els cànons de davanter golejador.

Xiulets en la primera meitat

Tot i ser el primer partit de la temporada i l’estrena de l’Espanyol en competició europea després de 12 anys, una part del públic de l’RCDE Stadium es va mostrar disconforme amb l’actuació del seu equip en el primer temps. Les dificultats que va tenir l’equip de David Gallego per atacar abans del descans van provocar alguns xiulets per part de l’afició, sobretot en l’execució d’algunes jugades d’atac que no van ser prou precises. Alguns jugadors de l’Espanyol, com ara Darder, van reaccionar als xiulets demanant més suport a l’afició. Després del primer gol de Ferreyra, l’ambient va canviar; el públic va animar i va dedicar càntics a favor de la continuïtat de Borja Iglesias, a més d’una gran ovació a Marc Roca, que en els darrers dies s’ha presentat com un objectiu prou ferm per al Bayern de Munic. L’RCDE Stadium va tenir una molt bona entrada, amb 19.122 espectadors, just en la mitjana del curs passat a la lliga (19.068 espectadors, un 47% del total de la capacitat).