Espanyol

La rauxa del patiment

L’Espanyol es refà d’una primera part grisa i remunta el partit amb un segon acte de bon futbol, amb gols de Ferreyra, Javi López i Vargas

Marxarà a Ucraïna amb una bona renda per tornar a Europa 12 anys després

Espanyol 3 zorya 1

ZORYA:Txetxenko; Tymchyk, Abu Hanna (Bilyi, 80’), Cheberko, Mykhaylitxenko, Kochergin, Lednev, Ivanisenia (Arveladze, 90’), Lunov (Yuchenko, 63’), Kabayev, Gromov. ESPANYOL:Diego López, Javi López, Lluís López, Calero, Dídac (Víctor Sánchez, 46’) , Sergi Darder, Iturraspe (Marc Roca, 19’), Granero, Puado (Vargas, 70’), Wu Lei, Ferreyra. GOLS:0-1 (38’) Kochergin; 1-1 (57’) Ferreyra; 2-1 (79’) Javi López; 3-1 (81’) Vargas.ÀRBITRE:Tobias Stieler (alemany) va mostrar targeta groga a Ferreyra (20’); Hanna (24’); Gromov (45’).PÚBLIC:Partit d’anada del ‘play-off’ final de la prèvia de l’Europa League. RCDE Stadium. 13.686 espectadors van veure el partit en directe.
Javi López, el capità, va marcar un gol carregat de justícia poètica

L’Espanyol afrontava el partit més important de la seva història al RCDE Stadium. Una eliminatòria per estar a Europa. El club blanc-i-blau fa dotze anys que no trepitja el Vell Continent. El guió del partit va ser d’aquells que fan afició i que fomenten les taquicàrdies. Un equip ciclotímic que va iniciar el partit de manera grisa contra un rival valent. L’Espanyol va capgirar la seva fisonomia de joc amb un segon acte de traca i mocador. El pes històric del partit va ser la millor vitamina per remuntar un duel en què l’Espanyol va marxar al descans amb un gol en contra i que va remuntar amb gols de Ferreyra, Javi López i Vargas. Però va marxar amb un cert regust, ja que la renda podia haver estat molt més gran, després d’una rematada al pal i un penal fallat per Granero. Un dolç patiment coronat amb la rauxa d’un tram final que va dibuixar un somriure a l’afició.

Tot i això, el Zorya va sorprendre l’Espanyol. Més que esperar-se al darrere, es va plantar a dalt amb una pressió alta que a l’Espanyol se li va ennuegar. El full de ruta dels ucraïnesos era semblant a l’utilitzat pel Sevilla en la lliga. El primer avís va arribar amb una jugada al cor de l’àrea que no va trobar rematador. La resposta de l’Espanyol arribava amb una acció per la banda esquerre de Dídac que rematava de cap Ferreyra. Era la millor jugada de l’Espanyol en atac de tota la primera part. No rutllaven bé, les coses, per a l’Espanyol, i David Gallego es veia obligat a fer entrar Marc Roca per Iturraspe. El jugador basc abandonava el terreny de joc lesionat a l’espatlla esquerra per una topada amb Gromov. Només havien passat 18 minuts de rellotge. La intensitat del Zorya anava empetitint l’Espanyol, que no aconseguia espolsar-se la incomoditat a què el sotmetia l’equip ucraïnès. El guió del Zorya es va sublimar amb un gran contraatac culminat per Kabaiev que feia un toc d’esperó per deixar la pilota a Kochergin. Rematada seca i ajustada al pal que acabava al fons de la xarxa. El Zorya posava llum al seu domini territorial. Galleda d’aigua freda per a un Espanyol que havia navegat, per l’Europa League, amb el marcador sempre a favor, i ara es veia abocat a remuntar el duel per no veure’s més contra les cordes. L’afició acomiadava el seu equip amb xiulets.

Més problemes per a l’Espanyol. Gallego tornava a moure la banqueta per lesió de Dídac Vilà. Víctor Sánchez entrava al terreny de joc com a improvisat lateral esquerre. L’Espanyol necessitava reaccionar. La llum va arribar amb una rematada de cap de Wu Lei al travesser. L’Espanyol mostrava una nova fisonomia de joc: més afilat en atac i més agressiu en les seves accions. El premi no va trigar a arribar. Internada de Puado per l’esquerra, la seva centrada xut s’enverina en tocar un defensa del Zorya. Ferreyra, atent al segon pal, marcava de cap. Cinquè gol en Europa League de l’argentí. L’Espanyol, absent, entrava en el partit i l’afició també, animant els seus jugadors, conscients de la importància d’un segon gol. Els blanc-i-blaus eren un equip totalment diferent. Havia mudat la pell. Un canvi camaleònic que sacsejava els nervis del rival. El duel es tornava a il·luminar després d’unes mans d’un jugador del Zorya. Granero era l’encarregat de xutar la pena màxima però veia com Txetxenko l’aturava. Nou cop psicològic per als locals que tenia a la mà la remuntada però que obligava a remar més i més. El penal errat va ser la palanca del canvi definitiu. Els blanc-i-blaus encara van accelerar més. El dinamisme, amb un Marc Roca estel·lar a la sala de màquines, va redimensionar el joc dels catalans. L’Espanyol va passar per sobre del Zorya com una piconadora. Darder oferia una deliciosa assistència per a Javi López, que certificava la remuntada. Gol del capità. Una diana amb missatge i carregat de justícia poètica. El jugador més veterà de la plantilla feia una diana clau per desendollar un partit. El futbolista de les crítiques i dels retrets de part de l’entorn brindava de joia amb tot l’estadi. El futbolista metal·lúrgic, el de les penúries prèvies de l’era Chen, es trobava amb el millor regal: fer un gol que pot valer tornar a Europa després de dotze anys. Un altre veterà, Víctor Sánchez, també va excel·lir pel lateral esquerre signant un gran partit en un lloc del camp que li és totalment aliè. I dels vells rockers als acabats d’aterrar. Matías Vargas va tancar la remuntada amb un tercer gol que encarrilava el retorn de l’Espanyol a Europa només pendent de certificar la classificació. Una segona part de traca i mocador. Un partit de patiment per mantenir el somni europeu. El 29 d’agost se segella el passaport definitiu a Ucraïna. L’Espanyol marxa a Ucraïna amb la lliçó apresa per evitar sorpreses.

No hem de pensar i fer càlculs; a la tornada cal anar a buscar la victòria, i serà la nostra actitud
Lluís López
defensa de l’Espanyol
No tenim res fet, a la tornada hem de fer un gran partit; la llàstima és no haver fet quatre o cinc gols
David Gallego
entrenador de l’Espanyol
Hem jugat bé durant la primera part, però en la segona se’ns han acabat les forces
Viktor Skripnik
entrenador del zorya
Hem fet un pas important però l’eliminatòria encara no està tancada, i ho hem fer en el partit de tornada
En la primera part ens han pressionat bé però en la segona hem tingut més frescor per jugar