Espanyol

Òscar Perarnau

Director general esportiu de l'Espanyol

“La temporada encara està per escriure”

“Machín era la millor opció. Té un bon cos tècnic, fam per créixer i ajudarà a evolucionar l’equip” “La situació és delicada. La lliga és la nostra responsabilitat i la il·lusió és l’Europa League i la copa”

No tinc por de parlar. Cadascú té el seu rol. Tinc molt clar el que vaig dir al president, que no seria un portaveu del club
La plantilla és digna i versàtil; és bastant completa, tot i que creiem que alguna posició s’hauria pogut millorar
Gallego? Tots estàvem convençuts de la seva tria i ho tornaria a fer, però al final els resultats et marquen la realitat

Òscar Perarnau (Barcelona, 1974) és el màxim executiu de l’Espanyol en la parcel·la esportiva. La seva condició de director general esportiu, un càrrec que va agafar el juny del 2017, l’obliga a tenir una visió global de tota l’estructura esportiva: des del primer equip fins a l’últim jugador dels Specials passant pel femení i els serveis mèdics. En aquesta entrevista parla de l’actualitat de l’Espanyol, en plena efervescència, després del canvi d’entrenador.

Com està?
La situació és trista, i que hi hagi un canvi d’entrenador és dolent per a l’entitat. Però una vegada s’ha pres la decisió, ara hem d’estar units perquè queda molt de temps. Tenim 90 punts per jugar en la lliga i estem vius a Europa. La temporada està per escriure. La lliga és la nostra responsabilitat, i Europa i la copa, la nostra il·lusió.
Qui va posar Gallego?
El que fa la proposta és Rufete i té el meu suport des del primer moment. És una aposta amb molt de convenciment perquè el David, en el juvenil i el B, havia demostrat una proposta de joc molt bona i havia evolucionat com a entrenador. A més, havia tingut una experiència de cinc jornades amb el primer equip. Coneixia la plantilla i la base. Ens semblava un encert total. Ho vam traslladar al consell i a Chen, i tots estàvem convençuts d’aquesta aposta.
Ara faria marxa enrere?
No, ho tornaríem a fer. En aquell moment tots estàvem convençuts i hi havia unanimitat en el que fèiem. A més, ens feia molta il·lusió potenciar un tècnic de la casa. És la nostra manera de fer. No només per jugadors del planter, sinó creure en els tècnics que tenim a casa. Per a mi va ser una il·lusió especial veure Gallego en el primer equip. Ens donava identitat i valor a la gent de casa.
Es va donar prou suport a Gallego?
El dia a dia del primer equip ho porta Rufete (director del futbol professional), i el que em consta és que s’hi ha deixat la pell. Hi ha dedicat moltíssim temps. Tots, des del nostre rol, hem ajudat al màxim Gallego. Però ell i el seu cos tècnic també han posat molt de la seva part perquè tot sortís bé i buscant alternatives.
Llavors, què ha fallat?
Al final, els resultats i la classificació són la realitat. Ara és un moment delicat, i després el joc et porta a encerts o errades. A nosaltres ens han penalitzat molt les errades, siguin col·lectives o individuals. Nosaltres, des de la part directiva, també hem d’assumir la nostra part de responsabilitat.
En pocs mesos han passat Rubi, Gallego i, ara, Machín. Com es prepara una direcció esportiva per a crisis d’aquesta magnitud?
Hem de tenir equilibri mental, i això ens obliga a estar, permanentment, fent una anàlisi diària de la situació. Ara, en uns moments delicats, encara hi hem de posar més feina per part nostra. Fins i tot, a vegades, per sobre de la família. Les decisions que es prenen, deixant els sentimentalismes i les emocions, han d’anar enfocades a millorar el rendiment de l’escut que portem i defensem.
I Rubi, li va fer mal?
Tenim molt bona relació. Em va saber greu, no ho puc amagar, però no m’ho prenc en l’aspecte personal. Ell va decidir el que pensava que era millor per a ell, i en aquell moment em va sorprendre la seva marxa.
I com està el projecte?
Seguim el full de ruta marcat amb un equilibri entre l’aspecte esportiu i l’econòmic. El nostre objectiu és continuar amb el creixement que tenim pautat, però sabem que en una temporada hi ha diversos moments.
Quan parla de diferents moments, a què es refereix?
A rendiment. Tots els equips tenen pujades i baixades. I per això és important que ara mateix estiguem tots units. Aquest club és més complet i fort quan caminem tots junts.
Té por de parlar? S’amaga?
Gens. No tinc por de parlar. Cadascú té el seu rol. Reconec que m’agrada més escoltar i aprendre. També tinc molt clar el que vaig dir al president i al consell d’administració quan vaig tornar: no seria portaveu del club, i és una cosa que no m’agrada. El que m’engresca i faig són línies de treball i d’actuació. Aportar i fer créixer l’Espanyol des de moltes vessants; ajudar els meus companys i construir club.
O sigui, no parlarà?
Quan pertoqui sí, però en determinats moments fer-ho seria desmerèixer els meus companys, a qui tinc molta confiança. Tenim caps d’àrea que tenen molt present el dia a dia del que s’està fent a les seves àrees de treball i tenen veu pròpia. Ells poden explicar molt millor que jo algun fet concret.
Els fitxatges, qui els fa?
Rufete confecciona la plantilla del primer equip, amb el suport de la secretaria tècnica. Vargas, per exemple, és un encert de Rufete i de la secretaria tècnica. Però per a mi tots els fitxatges que hem fet són molt bons: Corchia, Iturraspe, Calero, Bernardo, Andrés o Calleri. És un encert d’ells, jo només hi soc per donar-los suport i eines per fer el millor possible el seu treball. I així faig amb totes les parcel·les del club.
S’ha reforçat prou l’equip? Està equilibrada la plantilla?
La plantilla és molt digna i és molt versàtil. És bastant completa, tot i que fent autocrítica creiem que alguna posició es podria haver millorat. Tenim 24 futbolistes i una barreja de tot: joventut amb experiència; jugadors del planter que ens donen identitat, futbolistes molt compromesos que ens fan tenir un vestidor excepcional. A més, cal tenir present que Pol Lozano i Víctor Campuzano també estan en dinàmica del primer equip. I sempre tenim un ull en el filial per si algun jugador pot fer el salt al primer equip.
Quina posició està coixa?
Prefereixo que quedi en làm’bit intern, així podem treballar amb més tranquil·litat i veure la predisposició de futbolistes que ens puguin encaixar en un futur.
N’ha fet prou, el club, en un any amb tres competicions?
Fem molta autocrítica i tot és millorable. Ho dic des de la humilitat. Però la plantilla és molt digna per jugar tres competicions, i cal ser molt clars: busquem un equilibri entre l’aspecte esportiu i el financer.
Què vol dir?
Tenim uns ingressos i no podem gastar-los tots perquè tenim la realitat que tenim dins del club. Però sí que hem d’intentar, dins d’aquestes possibilitats, conèixer molt bé el mercat per incorporar els jugadors que facin falta. Tothom parla de Mario Hermoso i Borja Iglesias. Els nous fitxatges no venen a substituir-los. Cal mirar la plantilla en conjunt.
Dins de les possibilitats econòmiques, el club ha fet el màxim?
Hem fet el màxim i hem triat la millor opció que tenim sobre la taula en cada moment. A partir d’aquí, som a l’octubre, i hem de ser conscients que hi ha molts jugadors que no han donat la seva millor versió. Hem de donar més temps abans de fer valoracions. La temporada encara està per escriure i és un any molt il·lusionant.
Pateix pel descens?
Queden 90 punts en joc i tinc molta confiança en la plantilla. El nou cos tècnic liderarà un grup que té molta fam i ganes de fer-ho bé. Totes les referències del nou cos tècnic són molt bones. Però he de reconèixer que fins que no tingui cinc o sis equips per sota meu, la situació és delicada.
Per què Machín?
Quan es proposa la decisió de fer un canvi, Rufete posa sobre la taula el nom de Pablo Machín. Creu que és la millor opció. Les valoracions van ser molt ràpides, perquè hi havia poc marge de temps; es fa una valoració i el consell que ho accepta. Té un bon cos tècnic, fam per créixer i ens ajudarà també a fer evolucionar l’equip.
L’esquelet de l’equip també ha tingut a veure amb la seva tria?
Bé, evidentment, Rufete i el seu equip de treball també ho van analitzar i es creu que hi ha una plantilla versàtil per jugar com vol Pablo Machín. Això també influeix.
S’havia parlat amb ell a l’estiu?
Contundentment no. Només es va parlar amb David Gallego. Quan hi ha la sortida de Rubi, tots anem en la mateixa direcció. En l’àmbit intern només es va parlar amb Gallego.
Ha parlat amb Quique Cárcel?
No he tingut temps, però tots coneixem Machín. A més, hi ha molts ajudants que els conec des de fa temps. Vaig conèixer Machín dimarts passat. El cara a cara va ser molt positiu i va confirmar les referències que en tenia. Però ara és molt aviat i ens hem de conèixer més.
Tenen previst fitxar a l’hivern?
Som a l’octubre. Creiem que la plantilla que hi ha és molt digna. Hem d’estar preparats per si cal fitxar, tot i que estem en un mercat amb força inflació. Sempre volem millorar l’equip, però ara és massa d’hora. En uns mesos tot pot canviar, i també ens podem trobar amb futbolistes que no tenen minuts i volen sortir o, fins i tot, la venda d’un futbolista, i s’ha de valorar o preveure què pot passar. Són situacions de mercat que no marquem nosaltres.
L’ha sorprès Matías Vargas?
Jo no el coneixia gaire, però des de la secretaria tècnica i la direcció de futbol professional hi havia un treball exhaustiu i de seguiment. Estem contents amb el seu rendiment i és molt significatiu que ara tingui la convocatòria amb la selecció absoluta. És un noi amb una gran mentalitat. Ha tingut una adolescència sense els seus pares, i això l’ha marcat. És molt madur i intel·ligent, no sembla que tingui 22 anys.
El contrapunt és Calero?
Té un potencial molt bo i un gran marge de millora. Hi ha diversos jugadors que han rendit per sota de les seves possibilitats, i volem veure com evolucionen. Però no només Calero, sinó d’altres dels nous i del planter que ens han de donar qualitat i competitivitat.
El 20 d’octubre és la primera prova de foc?
És la primera part del procés. Hem d’anar pas a pas perquè ens arriba un calendari dur. Hem d’estar tots molt compromesos: jugadors, tècnics i afició.
Què diu a l’aficionat?
Entenc les seves crítiques i els tinc un màxim de respecte. Si estem units, la nostra afició és un plus per als jugadors. Vam viure un moment de gran emoció al maig i ens agradaria repetir-los més sovint.
Com està Chen?
Està preocupat. Anem penúltims en la lliga i sap que la lliga ho marca tot. Està molt al cas de tot el que passa en el club perquè té informació diària.
Des del juny del 2017 és en el seu nou càrrec. Què ha fet en aquest temps?
Gestionar i garantir el bon funcionament diari de la part esportiva i la part mèdica del club. M’estic referint al primer equip, el segon, la secretaria tècnica, el servei mèdic, el futbol femení, la residència, el futbol de base i les escoles, les acadèmies, els campus i l’equip Special. A més del DOR (departament d’optimització de rendiment). També hi ha una part corporativa amb la qual treballem per complementar-nos a d’altres nivells que no són estrictament esportius. És un pla progressiu i de millora pautat amb el consell.
Quin ideal té al cap?
Tenim un pla estratègic per facilitar recursos, serveis i eines per a totes les parcel·les del club. El fi últim de tots els moviments que estem fent és buscar el màxim rendiment del jugador que és en el club, i per això hem de fer tot el que és a la nostra mà perquè se senti còmode.
De què se sent més orgullós?
Del gran grup humà que hi ha en el club i molt satisfet amb la implementació del servei mèdic creat per Manolo González. És una cosa que no es veu, però tenim un servei individualitzat per a cada futbolista, des del primer equip fins als Specials. Estem pendents del seu dia a dia. Rebo informes diaris de cada futbolista lesionat. Hem millorat l’aspecte emocional en el tracte i hem retallat el període de lesions.
S’ha apostat pel femení?
Hem tingut resultats negatius en el femení i n’assumeixo la responsabilitat, però pots parlar amb les jugadores i et diran que hi ha un millor funcionament. Segons els tècnics, tenim millor plantilla que l’any passat. S’entrena al matí, per ser més professional, i tenen un servei mèdic pràcticament com el masculí, i una estructura professional amb metges, fisioterapeutes o nutricionistes. La lliga cada cop és més competitiva, i nosaltres també ens hem reforçat.
I les crítiques de la capitana?
La Paloma és una capitana exemplar, té la seva opinió, en aquell moment, però també ens ajuda a fer autocrítica. Ella és molt natural i en l’àmbit intern hem de recollir aquesta informació. Però el femení ha fet un pas gran per millorar i en continuarà fent.
Canviant de tema. Quina importància té tenir exjugadors en diverses àrees del club?
Són moltes opinions i rols que fan més complet el club. Rufete, Tamudo, Moisés Hurtado, David García, Javi Chica, Orejuela, Joan Capdevila, Manel Martínez, Toni Velamazán, Moreles, Eloy, Julián López de Lerma, l’Alex García, etc. Tot això és més identitat de club i ens dona un valor afegit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)