Espanyol

Els ‘amics’ acomiaden l’any

Crisi. Rubi i Aguirre marcaran el destí de l’Espanyol aquest 2019. El català torna a ’casa’, en un duel d’alt voltatge, i el mexicà buscarà enfonsar el seu exequip a la cua de la classificació

El guionista més macabre s’ha fet amo i senyor del metratge. Com si fos un déu omnipresent, ha anat dibuixant escenaris i revolts inimaginables fa uns mesos enrere. La nostra història comença a finals de maig. Joan Francesc Ferrer Rubi, entrenador de l’Espanyol, catapulta els blanc-i-blaus a una classificació europea impensable. 12 anys després, els catalans tornaven a Europa en un final feliç. Un instant màgic a ritme de Gigi d’Agostino i la cançó L’amour toujours. Qualsevol pel·lícula amb pedigrí reclama una bona banda sonora i una imatge icònica de postal: el camp ple d’aficionats aixecant els seus ídols. El clímax de felicitat es va començar a esquerdar dies després. El príncep de la banqueta, que havia declarat el seu amor a uns colors, li girava l’esquena al club. Per què? Una barreja de manca d’estima de les altes esferes del club condimentada amb una falta de projecte davant una futura temporada altament exigent amb tres competicions. Els diners, com en tota història terrenal, també eren en el rerefons de la decisió. De mica en mica, el guionista anava agafant gust per la trama: amor, desengany, traïció, diners. Els ingredients de qualsevol història potent i amb un missatge profètic: “No hi ha projecte.”

La sortida abrupta de Rubi cap al Betis va anar precipitant els esdeveniments. David Gallego, ara vist en perspectiva, era un actor secundari de la trama: estava cridat a ser el salvador. Home transparent i directe i de certa bonhomia, el surienc, estirat al sofà, va caure en desgràcia amb un cigarro a la boca i una Coca-Cola a la mà. Les urgències dels despatxos i els mals resultats el van condemnar.

El recanvi ha vingut des de Sòria: Pablo Machín. Home pausat i amb aires d’un vell conegut com Miguel Ángel Lotina, de caràcter sec i impermeable amb una gestualitat senzilla que convida a tenir-ho tot sota control, sembla ser el guia espiritual de la salvació, però els resultats li juguen en contra: vuit partits, quatre punts. Amb més, Gallego, el seu antecessor, va ser acomiadat: vuit partits i cinc punts. Ara les sensacions són les que mantenen Machín en el càrrec. Quant aguantarà sense guanyar? Això només està en mans del president, Chen Yansheng, el director general esportiu, Òscar Perarnau, i el director de futbol professional, Rufete. Tots tres formen part d’aquesta trama però treballant com a subjectes el·líptics. Hi són però no se’ls veu. Ara, en el mercat d’hivern, tindran el seu moment de glòria: principalment Perarnau i Rufete, que hauran de maniobrar per fitxar.

Però no avancem esdeveniments. Ara, el nostre guionista ha d’estar atent a la seqüència dels dos últims partits de lliga. Els girs argumentals han fet que el nostre guionista sigui un piròman o, si més no, algú a qui li agrada l’emoció. Aquest diumenge, Rubi visitarà el RCDE Stadium amb el seu Betis. El maresmenc no ho ha passat gens bé al Benito Villamarín, terreny difícil, però sembla que se n’ha sortit. El duel de diumenge serà calent, però Rubi, ara mateix, té les de guanyar. Una victòria en la seva tornada a casa segellaria el seu missatge profètic del maig i deixaria l’Espanyol sense guanyar en lliga des de la seva marxa aquella tarda icònica contra la Real Sociedad amb ell saltant acompanyat d’un Borja Iglesias que també va fer les maletes i ara vesteix el colors del Betis. Una derrota davant dels andalusos deixaria tocat Machín o bé els jerarques del club esperaran els reforços del mercat d’hivern? No farem spoilers. Però el nostre guionista té reservada una traca final: Javier Aguirre, aquell tècnic que va arribar per salvar el club el desembre del 2012, ara fa just set anys. El vasco ha tornat a la lliga enrolat a les files del Leganés ahir va aconseguir el seu primer triomf en lliga davant el Celta i li ha passat el testimoni de cuer a l’Espanyol. Ara, el mexicà buscarà burxar la ferida blanc-i-blava, el 22 de desembre, a Butarque. Una victòria dels madrilenys seria un cop letal per a l’Espanyol. El futur immediat està en mans de dos amics i dels guionistes Però, més enllà d’això, l’Espanyol hauria de guanyar els dos partits per no complicar-se més l’existència i plantar-se al gener, amb només 9 punts, a fer una segona volta de nivell: sumar més de 33 punts. Èpica o tragèdia, cap aquí camina el futur en un 2020 que promet ser volcànic. Ara, caldrà veure com es gestiona l’epíleg del 2019.

EL FUTUR DE MACHÍN

És juga la cadira en aquests dos partits o bé s’esperarà als reforços d’hivern?

URGÈNCIES CLARES

La victòria del Leganés, davant el Celta, deixa l’Espanyol com a cuer de primera
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)