Girona

La vitamina més agraïda

El Girona sobreviu a l’allau d’ocasions de l’Espanyol, fa valer un gol de Pablo Moreno (41’), talla la mala sèrie i es carrega d’autoestima

Els blanc-i-blaus no paren de crear perill però paguen el desencert i una altra actuació descomunal de Juan Carlos

GIRONA 1 ESPANYOL 0

GOLS:1-0 (41’) Pablo Moreno.ÀRBITRE:Pulido Santana (col·legi canari).Targetes grogues:A Franquesa (45’) i Santi Bueno (71’), del Girona, i a Embarba (74’) i David López (75’), de l’Espanyol.Targetes vermelles:Cap. ESPANYOL: Diego López Miguelón Cabrera David López
Pedrosa Nico Melamed
Vadillo (84’) Sergi Darder Keidi Bare
Fran Mérida (84’) Embarba
Puado
Wu Lei (77’) RDT
RESTA DE CONVOCATS: Oier i Joan García (p.), Calero, Melendo, Dídac, Vargas, Campuzano, Pol Lozano i Óscar Gil.
Sylla (70’)
RESTA DE CONVOCATS: Morilla i Muric (p.), Yan, Bustos i Arnau.

Costa de creure. Revisant el partit sencer, veient només el resum de les jugades més destacades o tan sols fixant-se en el full d’estadístiques, es fa difícil d’explicar. Però el futbol té aquestes coses, i el Girona ho agraeix. La superioritat del líder a Montilivi contrasta amb un 1-0 que és vitamina pura per a un equip que estava encallat en la lliga (3 punts de 12) i que sabia que li convenia començar amb bon peu una segona volta que feia molta pujada d’entrada. El Girona no va discutir ni el domini ni la creació de perill a l’Espanyol, però el va tornar a frustrar, com ja va fer al novembre a l’RCDE Stadium. De passada, el conjunt blanc-i-vermell va trencar el mal balanç dels precedents a Montilivi. Tot plegat, gràcies a la capacitat de resistència d’un equip que sap ser competitiu quan li toca patir, a la fortuna i a una actuació descomunal –una altra– de Juan Carlos, el porter que va començar de suplent la lliga.

De miracle

El Mallorca va situar ahir un 0-3 en 20 minuts a Vallecas, i l’Espanyol ho hauria pogut reproduir. El conjunt blanc-i-blau va trigar pocs minuts a amenaçar la porteria d’un inspiradíssim Juan Carlos, cosa que ja comença a ser un hàbit. El Girona patia molt. Li apareixien futbolistes de molt talent entre la línia defensiva i la de mitjos, i no sabia com tallar les connexions. El fet és que els visitants arribaven sovint. Amb domini claríssim dels periquitos, el partit era obert en l’arrencada i els gironins com a mínim eren capaços d’estirar-se en sortides ràpides que passaven gairebé sempre pels peus de Samu Saiz, còmode quan té espais i quan està centrat. Francisco, tot i no tenir Terrats ni Gumbau, va preferir jugar amb un sol davanter de referència, va situar Pablo Moreno a l’esquerra i Samu per dins, amb Cristóforo, que va fer un pas endavant significatiu, i Monchu. Juan Carlos ja havia tingut molta feina quan el Girona va tenir la primera ocasió, de Samu (22’). El problema al darrere per als gironins no es limitava en les connexions que trobava el rival, sinó que també badaven en jugades d’estratègia com ara una falta enviada a l’olla des del mig del camp. Era un no parar. L’Espanyol va col·leccionar mitja dotzena d’ocasions sense encert. El 0-0 era un petit miracle per al Girona. I l’1-0, un de monumental. Va arribar, després d’una recuperació de Franquesa molt amunt, una connexió entre Samu Saiz i Stuani amb un rebot de Keidi Bare que va habilitar Pablo Moreno. L’andalús, un jove en creixement continu, ho va aprofitar amb la definició que no van tenir els periquitos.

Francisco va començar la segona part substituint Franquesa –amb targeta– per Ramalho al lateral esquerre. Però al basc li va costar contenir Embarba, a qui deixava massa espai per pensar, i el canvi tampoc representava cap retoc tàctic que permetés pensar en un guió més tranquil per als blanc-i-vermells. On no va arribar Juan Carlos, va aparèixer Calavera per treure amb el cap –i evitar l’instint de posar-hi la mà–un xut fortíssim de RDT (50’). Va ser l’avís que l’Espanyol no pararia. El Girona hauria pogut fer-la encara més grossa, però Pulido Santana va anul·lar un gol a Stuani per una falta lleu a un central i el VAR no va gosar fer revisar la jugada a l’àrbitre (55’).

Ni en els córners, no era capaç d’evitar el perill el Girona. Però no hi havia manera que els blanc-i-blaus trobessin el gol. O topaven amb el pal, o amb Juan Carlos, o feien rematades desviades. El Girona estava endarrerit i ho fiava tot al desencert del rival i a buscar alguna sortida en el contraatac. I en va tenir més d’un, però va resoldre malament jugades que haurien pogut provocar un descosit en la defensa visitant. Francisco va fer més canvis, naturals, però entre l’energia que van aportar els que van sortir de la banqueta i la fe que va anar perdent l’Espanyol, l’equip blanc-i-vermell va arribar més serè i tranquil a la recta final. Fins i tot va tenir una mica més la pilota. Vicente Moreno també va acabar refrescant la zona ofensiva, però els gironins ja no estaven tan collats, ni de bon tros. I el guió va acabar de meravella per al Girona. Encara que costi de creure.

DES DE L’INICI

L’Espanyol agafa el control de seguida i crea molt perill contra un Girona collat

SEMBLA MENTIDA

Pablo Moreno, poc abans del descans, hi posa la definició que no tenen els rivals

LA SEGONA PART

El Girona pateix molt però resisteix, té contraatacs que no aprofita i acaba més serè i tranquil

PER PRESUMIR

Els gironins han guanyat els dos duels a l’Espanyol i trenquen els precedents a casa

MINUT A MINUT

12’ Nico Melamed filtra una pilota a l’espai i deixa sol Puado, que davant del porter remata massa alt, a fora.
17’ Nico deixa enrere Santi Bueno i Calavera amb un toc i un posterior rebot i prova un xut que obliga Juan Carlos a posar una bona mà a córner.
20’ Córner servit per Embarba i, a dins de l’àrea petita, David López remata amb el cap sol. Juan Carlos, de nou salvador, refusa el perill. 22’ Refús de Diego López que caça Samu Saiz a dins de l’àrea i el seu xut acaba refusat a córner.
29’ Embarba ressegueix la frontal i s’inventa un xutàs amb l’esquerra que topa amb el pal dret de la porteria. 38’ Darder per Puado, que fa la centrada enrere i Cabrera no marca gràcies al bloqueig defensiu de fins a tres jugadors del Girona.
41’ Pèrdua en la sortida de pilota de l’Espanyol. Stuani contacta amb Samu, que la posa a l’espai, gràcies a un toc de Bare, i Pablo Moreno afusella per dalt Diego López (1-0).
50’ Salvador Calavera, que treu de damunt de la línia de gol un xut de RDT.
52’ Mal refús de Monchu, que cau a les botes de Nico i Juan Carlos posa la mà per refusar.
54’ Centrada de Nico al segon pal i Puado remata de cap al pal.
67’ Centrada de RDT, Keidi Bare remata amb el cap des del punt de penal i Juan Carlos refusa
76’ Falta directa executada per Sylla que Diego López atura molt bé.
82’ Centrada d’Embarba amb l’esquerra al segon pal. RDT remata amb el cap a les mans de Juan Carlos.