Girona

Acumulant motius per creure-hi

El Girona va guanyar el seu primer partit en una eliminatòria final i afronta amb optimisme, però també prudència, la tornada a Montilivi

Els tres equips que han guanyat a domicili el primer matx de la final sempre han acabat pujant a la màxima categoria

El Girona va fer un pas de gegant, tot i que no definitiu, per aconseguir l’ascens i tornar a primera divisió només dues temporades després de perdre la categoria. L’equip dirigit per Francisco Rodríguez va assaltar l’estadi de Vallecas i va obtenir el primer triomf de la història del club en una eliminatòria final –enguany disputen la quarta–, tot un argument de pes per tenir esperança de cara a la tornada. I és que, en les deu edicions en el format actual del play-off, sempre que un equip ha guanyat el partit d’anada a domicili ha acabat pujant a la màxima categoria, un altre bon auguri per a un Girona que, sobretot, manté la convicció d’aconseguir el gran objectiu gràcies al seu bon estat de forma, que l’ha dut a lligar una ratxa positiva impressionant de nou victòries i dos empats en els últims onze partits. La prudència, a conseqüència dels múltiples cops rebuts en els últims anys, sempre acompanyarà un equip blanc-i-vermell que es tornarà a jugar la possibilitat de pujar al seu propi estadi, i en aquesta ocasió, amb avantatge en el marcador de l’eliminatòria.

Tot i que en els primers 40 minuts el gran inici del Rayo ho va fer trontollar tot, una acció d’entrega i esforç de Sylla va permetre a Franquesa canviar el signe del partit i de l’eliminatòria. L’empat va fer créixer el Girona, que va tornar a trobar el seu lloc, ja amb les correccions tàctiques fetes, i confirmades després del descans, quan Sylla va fer l’1-2 que seria definitiu en el primer minut de joc. El Girona firmava així el seu segon triomf com a visitant en els cinc play-offs que ha disputat –el primer va ser en la tornada de les semifinals de la temporada passada als Jocs del Mediterrani contra l’Almeria (1-2)–. La de Vallecas va ser la primera victòria gironina en una final de la promoció a primera, un dels elements als quals agafar-se i, a més, quan en la història recent del play-off, els equips que han aconseguit vèncer en l’anada com a visitants sempre han acabat pujant. Ho van fer el Valladolid, el curs 2011/12, quan va guanyar el primer assalt a l’Alcorcón a Santo Domingo (0-1), i l’Almeria, precisament contra el Girona, el curs posterior, en què va vèncer amb un gol de Charles a Montilivi (0-1). I la temporada 2017/18 ho va tornar a fer el Valladolid, que va golejar i va deixar l’ascens lligat a Los Pajaritos contra el Numància (0-3).

Francisco, per fi

A part de trencar el Girona la malastrugança de la final del play-off en el setè partit que disputava, el tècnic andalús va vèncer, en el moment més idoni, la seva bèstia negra. El d’Almeria no havia aconseguit mai guanyar el Rayo, ni vestit de curt ni des de la banqueta. Com a jugador, Francisco s’havia enfrontat als madrilenys en tres ocasions (dos empats i una derrota), i com a tècnic havia encaixat tres derrotes dirigint l’Almeria, una amb l’UCAM i dues amb el Lugo. Com a entrenador de l’Osca, el curs 2018/19, Francisco va empatar a Vallecas, i enguany, amb el Girona, en la lliga havia empatat a zero a Montilivi i havia perdut 2-1 en la tornada.

El Rayo lluitarà

El conjunt madrileny ha traçat un curs irregular, tot i que ha estat gairebé tota la lliga en posicions de play-off. Els d’Iraola han aconseguit victòries disputades, remuntant resultats adversos, un fet que agafaran com a exemple i inspiració per preparar la tornada a Montilivi. I és que els de Vallecas han aconseguit set remuntades aquest curs, dues després d’anar perdent per dues dianes. En un dels quatre resultats aconseguits en la lliga com a visitants, que valdria als de Vallecas per pujar, en el 2-3 que van aconseguir al camp de l’Espanyol, el rival del Girona va aixecar un 2-0 favorable als blanc-i-blaus. En totes les jornades de lliga, hi ha tres resultats més a fora que permetrien als madrilenys pujar de nou a primera: els que van aconseguir contra el Mirandés (0-2), l’Alcorcón (0-3) i el Castelló (0-2), uns resultats que hauran d’evitar els gironins per aconseguir el somni i tornar a competir amb els més poderosos.

LES ANADES DE LES FINALS

Curs 2019/20
Elx-Girona 0-0
Puja a primera: Elx
Curs 2018/19
Deportivo-Mallorca 2-0
Puja a primera: Mallorca
Curs 2017/18
Numància-Valladolid 0-3
Puja a primera: Valladolid
Curs 2016/17
Tenerife-Getafe 1-0
Puja a primera: Getafe
Curs 2015/16
Osasuna-Girona 2-1
Puja a primera: Osasuna
Curs 2014/15
Saragossa - Las Palmas 3-1
Puja a primera: Las Palmas
Curs 2013/14
Còrdova - Las Palmas 0-0
Puja a primera: Còrdova
Curs 2012/13
Girona-Almeria 0-1
Puja a primera: Almeria
Curs 2011/12
Alcorcón-Valladolid 0-1
Puja a primera: Valladolid
Curs 2010/11
Granada-Elx 0-0
Puja a primera: Granada

A LA TRETZENA

Francisco va poder vèncer el Rayo per primera vegada en la seva trajectòria esportiva
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)