Espanyol

L'altra cara de la prèvia

Els companys de pis

Cañas i Beñat van conviure plegats en la seva estada al Betis i, des de llavors, conserven una bona amistat

La carrera del basc, després d'un inici difícil a San Mamés, ha anat creixent; i la de l'andalús s'ha difuminat, primer al Swansea i ara a l'Espanyol

Què faun andalús de Rota, amb tendència a la hipèrbole gestual i verbal, al costat d'un basc tímid i reservat?

José Alberto Cañas (Rota, 1987) tindrà un al·licient especial aquest diumenge contra l'Athletic. El mig recuperarà el somriure, com a mínim per un moment, en veure un vell amic que ara juga al club basc: Beñat Etxeberria (Igorre, 1987). Amb el migcampista d'Igorre podrà parlar del mal moment que viu a l'Espanyol. Cañas tot just acaba de sortir d'una lesió muscular que es va fer el 30 de desembre passat i no està passant un moment brillant de joc. Ara és el 17è jugador més utilitzat a l'Espanyol, amb 596 minuts disputats. Uns registres discrets per a un futbolista que viu el seu segon any a Cornellà. Va començar amb força al pivot defensiu, però la seva perseverança es va diluir per art de màgia a partir de la segona volta del curs anterior. Des de llavors, ha estat habitual suplent i moltes vegades ha vist els partits des de casa. Avui des de la graderia. Millor li ha anat a Beñat, que és el quart jugador més utilitzat per Valverde, amb 2.275 minuts.

Una amistat particular

Molts es preguntaran què fa un andalús de Rota amb tendència a la hipèrbole gestual i verbal al costat d'un basc tímid i reservat amant de la calma. Els nostres dos protagonistes es van conèixer en un partit de segona B entre el Conquense, on jugava Beñat, i el Betis B, on militava Cañas. Era la temporada 2008/09 i aquell partit el va guanyar l'andalús per 1-4. El destí els va unir un curs després al Betis B, on va anar a parar Beñat. Cañas li va fer de cicerone quan va arribar al vestidor del filial verd-i-blanc. “Sóc callat, més que la gent d'aquí [de Sevilla]. Ell va ser el primer que em va parlar i li ho vaig agrair”, explicava el basc el 2012 en un reportatge de Betis TV. “Em vaig apropar a ell, perquè era molt tímid i el recordava d'aquell partit a Conca”, replicava l'andalús. L'amistat va ser immediata, coses de la química humana. Cañas li va recomanar viure a la seva urbanització, on hi havia un pis buit. Al principi tots dos vivien separats. Cañas, amb altres companys del Betis B; i Beñat, tot sol. “Ell sempre estava al nostre pis”, assegura l'andalús. Un any més tard, els companys de pis de Cañas van marxar i van decidir viure plegats.

Era la temporada 2010/11, un any clau per a tots dos, en què van fer el salt al primer equip del Betis. Tots dos passaven les estones al seu pis compartit veient pel·lícules d'acció o bé degustant conill amb tomàquet, la gran especialitat culinària de Cañas. “Amb ell tot és alegria i felicitat. La convivència amb ell és molt fàcil”, explicava Beñat en un reportatge de Canal Sur de l'any 2012, que es queixava de la mania de l'andalús per cantar chirigotas, unes cançons indesxifrables per a la seva oïda. “Ell és tranquil i casolà”, responia Cañas. Tots dos van compartir fins al juny del 2013 la seva convivència a Sevilla. Un any en què el Betis va acabar setè, amb 56 punts, i va servir als dos futbolistes per marxar de Sevilla. Cañas va anar al Swansea i Beñat va fitxar per l'Athletic Club. La carrera de tots dos han tingut recorregut diferent. Beñat li va costar adaptar-se a San Mamés i entrar en la dinàmica competitiva dels lleons, però ara és una peça clau per a Valverde. Cañas ara està desaparegut. No només per la lesió muscular, sinó que, a més, davant dels mitjans ha deixat aparcada la seva gràcia andalusa i només mostra somriures per posar amb els aficionats que li demanen fotografies a Sant Adrià. De ben segur que amb el seu company de pis tornarà a mostrar una alegria efervescent.

4
temporades
van coincidir al Betis Cañas i Beñat. Tots dos van abandonar l'equip andalús després d'una gran última temporada 12/13, en què formaven parella al mig del camp. Cañas va marxar traspassat al Swansea i Beñat, a l'Athletic.
17è
jugador
més utilitzat a l'Espanyol. El rendiment de Cañas ha anat de més a menys. Important en la primera volta del seu primer any, es va diluir des de llavors. Beñat ha fet el camí invers a l'Athletic Club.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)