Internacional

Un mundial sense Itàlia

Classificació per al mundial. L’‘azzurra’, gris i desenfocada, es perdrà la copa del món per primer cop des del 1958, incapaç de remuntar en el que va ser l’últim partit com a internacional de Buffon

itàlia 0 (0) suècia 0 (1)

ITÀLIA:Buffon, Barzagli, Bonucchi, Chiellini, Candreva (Bernardeschi, 75’), Florenzi, Jorginho, Parolo, Darmian (El Shaarawy, 63’), Gabbiadini (Belotti, 63’) i Immobile.SUÈCIA:Olsen, Lustig, Lindelöf, Granqvist, Augustinsson, Johansson (Svensson, 19’), Sebastian Larsson, Claesson (Rodhén, 72’), Forsberg, Toivonen (Thelin, 53’) i Berg.GOLS:cap.ÀRBITRE:Mateu Lahoz (valencià). Grogues a Barzagli, Chiellini, Lustig, Johansson, Forsberg i Thelin.

Itàlia no serà a Rússia 2018. Per tercera vegada en la seva història, l’azzurra, una de les grans potències del futbol mundial, es perdrà la copa del món. Per segona vegada, naufragant en la fase de classificació i per primer cop, en l’era moderna. Invàlida futbolísticament, sense un lideratge sobre la gespa i amb un seleccionador a qui li ha acabat anant gran el vestit –i això que els italians són especialistes a fer-los a mida– la quatre vegades campiona del món no serà l’estiu vinent a l’epicentre futbolístic després de ser incapaç de remuntar el gol de Johansson a Solna, que permet a Suècia tastar la mel mundialista després de no ser-hi en les dues últimes edicions.

Obligat per l’absència de Verratti, però entestat a mantenir l’estructura de tres centrals amb carrilers, la mateixa que li va valer la contractació com a seleccionador quan dirigia el Torí, Ventura va mantenir l’essència del seu equip: pla i previsible, sense creativitat al mig del camp, ofegat davant la pressió inicial dels suecs i imprecís quan els escandinaus plegaven veles i defensaven a prop del seu porter. Amb Insigne, Bernardeschi i El Shaarawy mirant-s’ho des de la banqueta, l’azzurra va jugar amb la cintura rígida. Les incursions de Darmian a cama canviada, sempre amb centrades defectuoses, eren el símptoma d’un equip dubitatiu i que només trobava alguna fogonada de lucidesa en alguna pilota filtrada de Jorginho.

Però malgrat tot, San Siro va sobreviure alleujat a un tram inicial en què Mateu Lahoz va salvar la vida a la tetracampiona del món, obviant dues mans, de Darmian i de Barzagli, que haurien pogut apartar-la de Rússia fins i tot abans del descans. En una primera part amb més fricció i nervis que futbol, la lesió de Johansson no va ajudar a donar ritme i Itàlia només es va poder aferrar a alguna cosa a còpia de testosterona, amb un atac de rauxa al final del primer acte que hauria pogut canviar la història, amb tres ocasions que van treure l’eliminatòria de la letargia, sobretot una d’Immobile que va topar amb un Olsen rapidíssim.

A falta de futbol, Itàlia va intentar posar el que ells coneixen com a grinta: coratge i cor. Però el seu dèficit futbolístic va acabar sent superior a qualsevol sentiment. Ventura, molt per sota de les exigències del seu paper, va trigar una eternitat a moure fitxa, incapaç de donar llum a un equip que s’havia de conformar amb ocasions esporàdiques, fortuïtes, com una rematada de Florenzi que va sortir fora per poc i una d’Immobile que tampoc va agafar porteria. Però res conseqüència d’un discurs convincent.

I quan el seleccionador azzurro va decidir posar el bisturí sobre el seu equip, tampoc va aconseguir insuflar optimisme. Va mantenir els tres centrals fins que ja no quedaven esperances i, tot i l’entrada de Bernardeschi i d’El Shaarawy, que va fer un bon xut –repel·lit per Olsen–, Itàlia va jugar amb por, sense capacitats per gestionar una responsabilitat històrica, la de les quatre estrelles cosides al pit, i serà l’única campiona del món que no serà a Rússia. Un adeu trist i anticipat per a Buffon, que va confirmar que deixa la selecció, i amb un futur incert de l’azzurra, amb la necessitat de reorganitzar les seves idees i de llaurar un futur que difícilment durà el segell de Gian Piero Ventura.

LES FRASES

Acabar així amb la selecció, amb aquesta derrota, és dolorós, però em fa més mal per la gent. Hem fallat en una cosa important socialment
No hem infravalorat Suècia, simplement no hem espremut les nostres qualitats al màxim
Gianluigi Buffon
CAPITÀ DE LA SELECCIÓ ITALIANA
SUÏSSA - Irlanda del Nord
Tornada: 0-0. Global: 1-0
Grècia - CROÀCIA
Tornada: 0-0. Global: 1-4.
Itàlia - SUÈCIA
Tornada: 0-0. Global: 0-1
Rep. Irlanda - Dinamarca
20.45h (M+F). Anada: 0-0
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)