Internacional

Tecnologia aplicada al futbol

Futbol. El videoarbitratge va tornar en el França-Espanya de dimarts, i la FIFA té previst utilitzar-lo en el mundial de Rússia 2018. “El que importa és encertar i ajudar”, assegura l'exàrbitre Antoni Llonch Andreu

“Ha estat un test positiu. Gràcies a l'evidència del vídeo vam poder jutjar tots els incidents correctament.” Felix Zwayer, l'àrbitre del França-Espanya, es va mostrar satisfet de com havia anat el sistema de videoarbitratge (VAR) que es va posar a prova en l'amistós que les dues seleccions van disputar dimarts a Saint-Denis. Després de ser estrenat amb polèmica durant el mundial de clubs, el sistema es va tornar a posar en escena per incidir, per a bé aquesta vegada, al feu francès –va anul·lar un gol il·legal de Griezmann i va concedir el de Deulofeu, en un principi invalidat pel linier–. Ara, el món del futbol es pregunta si això és l'inici d'una nova era. La FIFA ho té clar i té previst que aquest sistema s'utilitzi en la propera copa del món, que es disputarà l'any que ve a Rússia. “Els àrbitres són molt bons, però una petita errada pot canviar el rumb d'un partit. Això és el que hem d'evitar”, va assegurar recentment el president del màxim organisme del futbol mundial, Gianni Infantino.

Tot i això, la introducció d'aquesta tecnologia en el futbol genera dubtes i té crítics. El VAR comporta aturar el joc per veure les jugades repetides, i són molts els romàntics que pensen que això és posar fi a l'essència del joc. “No m'agrada el VAR, genera molta confusió. No és futbol”, va asseverar Luka Modric, que va experimentar el sistema en el mundial de clubs del mes de desembre. “És important que el joc no perdi dinamisme. No podem parar cada moment”, explica a aquest diari Antoni Llonch Andreu, exàrbitre català que es va retirar el 2001 i que va dirigir 59 partits a primera divisió. “Només ha de servir per a jugades realment molt importants”, expressa l'excol·legiat, que es mostra a favor de l'ús de la tecnologia. “Tot el que sigui ajudar, pot ser bo. És millor aturar 30 segons en el minut 88 i fer la consulta, que acabar donant un gol malament que signifiqui un campionat o un desens”, diu el sabadellenc.

Nous hàbits

Per a l'àrbitre, el VAR obre nous horitzons: permetrà revisar jugades dubtoses, ja que en cas d'errada serà alertat pels assistents de vídeo que estaran mirant les imatges en una sala a part. “El que importa és encertar i que es faci justícia. En directe, jo mateix l'he comès, aquest error d'ensenyar una targeta groga en una acció en què dos jugadors entren a la vegada, i li he tret al que no havia fet falta. Jo hauria preferit que m'ho haguessin dit. Hauria evitat un error”, manifesta Llonch Andreu. La tecnologia aplicada al futbol, encara en etapa de proves, ja és aquí.

El funcionament del videoarbitratge (VAR)

El VAR és el sistema impulsat per la FIFA segons el qual un conjunt de càmeres retransmeten el partit en una sala apartada del terreny de joc i on els assistents de vídeo revisen les imatges. Aquests assistents poden recomanar a l'àrbitre revisar una decisió o el mateix col·legiat els pot consultar si té dubtes en una acció determinada. Aleshores, els assistents de vídeo reprodueixen les imatges i expliquen a l'àrbitre mitjançant l'auricular el que estan veient. Aquest, un cop rebuda la informació de la sala, pot prendre una decisió sobre l'acció o també es pot acostar a la banda a veure la repetició de la jugada pel vídeo. El VAR s'utilitza en quatre tipus de jugades en què es busca que no hi hagi errada arbitral que perjudiqui i condicioni: en gols, en penals, en targetes vermelles i quan hi ha confusió d'identitat (quan l'àrbitre no té clar qui ha comès la infracció).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)