Internacional

Determinat a triomfar

Premier League. Als 25 anys, Sadio Mané s’ha convertit per mèrits propis en l’estendard d’un Liverpool en què s’ha adaptat meravellosament bé al segell futbolístic de Jürgen Klopp

Amb una maduresa i una determinació impròpies de la seva edat, Sadio Mané no va defallir mai en el seu particular somni de convertir-se algun dia en futbolista professional. Nascut a Sedhiou, una ciutat remota a la regió de Casamance situada a més de 300 quilòmetres de Dakar, ben aviat va decidir fer les maletes amb el consentiment dels seus pares per posar rumb al sud de la capital del Senegal. “El futbol no està tan desenvolupat a Casamance, així que quan tenia 16 anys vaig conversar amb els meus pares i van acceptar deixar-me anar a viure amb el meu tiet a Mbour. Allà em vaig unir a un equip petit i així va ser com em van cridar al centre”, fent referència a la popular acadèmia de formació Génération Foot, des d’on va acabar fent el salt a Europa.

Amb un pas efímer pel Metz, gran bressol de futbolistes d’origen africà a França, Mané va començar a fer aflorar el seu futbol vertical com a extrem al Red Bull Salzburg, on va formar un tàndem golejador temible al costat de Jonathan Soriano i sota la tutela futbolística de Roger Schmidt. Una etapa de la qual l’atacant senegalès té molt bons records. “Schmidt va ser una gran influència en la meva carrera gràcies a la manera com va creure en mi i a l’ajuda que em va donar. Encara era jove quan vaig arribar a Àustria i treballar amb ell realment em va ajudar a créixer com a futbolista, a aprendre tàctiques i maneres diferents d’entendre el joc”, reconeixia Mané, que en tan sols dues temporades va signar unes xifres d’escàndol: 45 gols marcats i 32 assistències amb l’actual dominador del futbol austríac. La marxa de Schmidt a la Bundesliga el 2014, però, va provocar la sortida en tromba d’uns quants integrants d’aquell equip, entre ells el mateix Mané, que aquell estiu va fer un salt qualitatiu en la seva carrera aterrant en la Premier, al Southampton.

Amb llibertat de moviments partint des de la banda i apareixent constantment pel carril central, la verticalitat i versatilitat del senegalès el van convertir en un fix durant els dos anys en què va vestir la samarreta dels saints. Dirigit pel preparador holandès, Mané va mantenir el seu meteòric progrés i va signar actuacions de rècord, com el recordat 6-1 a l’Aston Villa, en què el jove davanter va completar el hat-trick més ràpid de la història de la competició, en tan sols 2 minuts i 56 segons.

De rècord també va ser el seu traspàs al Liverpool de Klopp, que va pagar per ell 41 milions d’euros el curs passat, quantitat que el convertia en el jugador africà més car de la història. “La millor notícia per a mi va ser poder signar Sadio Mané, va ser un error no portar-lo a Dortmund. El fet de poder disposar d’ell ha estat molt bo, realment bo”, va expressar aleshores el tècnic alemany, rendit a un home que s’ha adaptat meravellosament bé al seu llenguatge futbolístic.

Ni tan sols una greu lesió, poc després d’haver disputat la copa d’Àfrica el gener passat, ha restat un gram d’explosivitat a un Mané que és pura fibra, que amb espais és molt difícil de desactivar i que dimecres passat va provocar un descosit al Hoffenheim que anuncia nits trepidants en el retorn del Liverpool a la Champions. Diumenge, en la golejada contra l’Arsenal, en què va marcar, es va tornar a exhibir i es va confirmar com el referent red en absència de Philippe Coutinho. “És un talent pur, un noi amb un potencial espectacular i ho està demostrant tant en la Premier com amb el Senegal”, explicava fa uns mesos el seu compatriota Pape Diop. Encara pendent de Philippe Coutinho, Anfield palpita al ritme de tambors africans.

LES FRASES

És un talent pur, un noi amb un potencial fabulós que està jugant molt bé en la Premier i amb el Senegal
Pape Diop
JUGADOR DE L’ESPANYOL

LA DADA

La millor notícia per a mi va ser fitxar Mané. Va ser un error no portar-lo a Dortmund
Jürgen Klopp
entrenador del liverpool

REFERENT OFENSIU

41
milions
d’euros va pagar el Liverpool al Southampton per aconseguir els seus serveis l’estiu passat.
L’extrem senegalès està sent clau en aquest inici de temporada sense Coutinho
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)