Internacional

Projecció sense aturador

Bundesliga. En poc més de sis anys, Ousmane Dembélé ha passat de jugar en camps de la cinquena divisió francesa a ser un habitual amb França i a exhibir-se per Europa amb la samarreta del Dortmund

Fent realitat una obsessió que l'acompanyava des de ben petit, l'any 2016 va ser per a Ousmane Dembélé el de la consolidació en la seva etapa com a futbolista professional. Nascut a la localitat francesa de Vernon, no hi havia dia que aquest jove francès de 19 anys no demostrés el seu instint i la seva creativitat recorrent els suburbis del conflictiu barri d'Évreux amb una pilota cosida als peus. “Estava sempre al parc. Jo era molt estricta respecte a les seves sortides, però no em preocupava gaire, ja que sabia que no es ficaria en merders; sempre hi anava a jugar a futbol. Es volia convertir en professional des de petit; sempre anava amb la pilota, fins i tot per anar a comprar”, assegurava a L'Équipe Fatimata Dembélé, mare de l'extrem francès. A mig camí entre la perseverança i el sacrifici, Dembélé va començar a exhibir el seu talent amb la samarreta del Madeleine i l'Évreux abans que Philippe Montanier apostés decididament per endur-se'l al Rennes, quan només tenia 13 anys.

A partir d'aleshores, la seva progressió va ser meteòrica –les bones actuacions amb el filial del conjunt rouge et noir li van permetre ser un habitual en les categories inferiors de França– fins que les reticències del preparador francès a comptar amb ell per al primer equip a causa de la seva suposada fragilitat física gairebé el van portar a abandonar el club per la porta del darrere. “El Rennes no confia plenament en mi. En una conversa, Montanier m'ho va donar a entendre”, va arribar a afirmar Dembélé a So Foot. Seguint el consell matern, però, el futbolista amb ascendència mauritana va acabar renovant i signant el seu primer contracte professional. Una decisió que va resultar clau en la trajectòria de Dembélé, que en el seu primer i únic any en la Ligue 1 va signar unes xifres notòries: dotze gols i cinc assistències en 26 duels, que li van valdre ser escollit millor futbolista jove i la trucada de Deschamps per jugar amb l'absoluta.

Idolatrat a l'Iduna Park

Habituat a fer incorporacions de joves talents a baix cost, els quinze milions d'euros que el Dortmund va desemborsar per Dembélé un any més tard han acabat esdevenint tot un encert de la direcció esportiva de l'entitat de la conca del Ruhr. “Crec que la paraula talent es va encunyar per descriure jugadors com Dembélé. Té un talent extraordinari. Dribla com ningú i se sent còmode amb els dos peus; és impredictible”, remarcava Tüchel al lloc web de la UEFA setmanes després de la seva arribada. Es rendia, així, al prodigi d'un futbolista que s'ha convertit per mèrits propis en una de les sensacions de la Bundesliga. “El seu talent no té límits. Jugar a aquest nivell, amb tanta pressió, davant de 80.000 espectadors a una edat tan jove... I en un país que no és el seu! Però és important, malgrat tot el talent i tota l'ambició que té, assegurar que mantindrà els peus a terra”, resumia.

Amb una gran habilitat i desimboltura amb les dues cames, la seva versatilitat el va convertir ben aviat en un fix en l'onze borusser, en el qual se l'ha vist jugar d'extrem per qualsevol de les dues bandes. “És un futbolista molt bo, ràpid i tècnicament molt complet amb les dues cames. A més, la seva gran personalitat farà que cada cop es parli més d'ell. Esperem que estigui molts anys aquí; seria una gran notícia per al club”, expressava Bartra a aquest diari fa uns mesos sobre el seu nou company d'equip, segon màxim realitzador d'un Dortmund que aquesta tarda (18.30 h) visitarà l'Allianz Arena en el clàssic del futbol alemany amb l'objectiu de mantenir vives les possibilitats de desbancar el Leipzig en la lluita pel segon lloc. “Cal no oblidar que també està creixent des d'un punt de vista humà, així que l'hem d'ajudar a convertir-se en millor persona, fet que li permetrà desenvolupar el seu potencial futbolístic. És el nostre paper i farem tots els possibles per aconseguir-ho”, declarava el tècnic bavarès.

LA FRASE

És un futbolista molt bo, ràpid i tècnicament molt complet amb les dues cames
Marc Bartra
jugador del borussia dortmund

LA DADA

15
milions d'euros
va desemborsar el Borussia de Dortmund l'estiu passat per fitxar l'extrem francès, de 19 anys.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)